Günümüzde psikoloji ile bilim adamlarının üzerinde anlaştığı temel güdü kendini gerçekleştirmedir. Bu şu anlama gelmektedir: kendini gerekleştirme güdüsünü karşılamayanlar yalnızlığa mahkümdür. Çünkü yalnızlık duygusu bir ölçüde ihtiyaçların karşılanmaması ile ilgilidir. Gereksinmeleri karşılanmayanlar bir ölçüde yalnızlığı tercihedebilmektedir.
Yine gereksinmeleri karşılanmayanların yaşadığı anlamsızlık duygusu bu kişilerin çevreyle anlamlı birliktelik kurmasına engel olabilmektedir.
Burada vurgulanması gereken kendini gerçekleştirme gereksinmesinin karşılanması önemli ölçüde başkalarının da katkısını gerektirmektedir. Bu olanakları sağalmada da toplumun bazen sorumlu olduğu yönündedir. Örneğin bir insanın bir işi olmadan kendini gerçekleştirmesi mümkün değildir. Çünkü kişi çalışma yaşamı ile bir ölçüde güvenlik, saygı, tanınma, sevgi, aidiyet duygularını karşılaması tam anlamıyla mümkün değildir.
Eğer çalışma olanağı yoksa, kendini gerçekleştirme gereksinmesi karşılanmayacağıiçin kişinin yalnızlaşması kaçınılmaz görülmektedir.
Sonuç olarak, kendini gerçekleştirme temel güdülerden biridir. Bu güdünün karşılanmaması kişiyi yalnızlığa itmektedir. Çünkü yalnığa yol açan kendini gerçekleştirme çeşitli gereksinmeleri içermektedir. Bunlar: güvenlik, saygı , tanınma, sevgi , estetik vb. Ancak burada söylenmesi gereken kendini gerçekleştirme gereksinmesinin karşılanmasında sadece kişinin kendisi sorumlu değil, toplum da sorumludur.