9432,55%-0,61
38,40% 0,20
43,69% -0,02
4094,52% -0,84
6581,38% -0,97
Proje okullarda, TÜBİTAK ve TEKNOFEST Proje Koordinatörlüğü bile göz önünde bulundurulmayarak keyfi öğretmen atamaları yapıldı.
Hal hazır görevde olan öğretmenler bir anda kapı önüne kondu, yerinden edildi ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndaki Sözleşmeli Öğretmenler İstihdam usulü dayanak oluşturularak hazırlanan “ilçe grupları” adı altındaki uygulama ile deyim yerinde ise sürgüne tabi tutulacaklar.
Nedir, proje okulları projesi; bir sendika üyelerine ya da farklı sivil toplum kuruluşlarına ayrıcalık tanımak mıdır, kadrolaşmak mıdır, kendi insanımızı ötekileştirmek midir?
Peki bu ötekileştirme ve mağduriyet kimin eseri?
Elbette, Öğretmenlik Meslek Kanununu doğru okuyamayan, kanunun öğretmenlerden aldığı hakları göremeyen, öğretmenlere getirdiği dayatmaları örten, kanunun avukatlığını üstlenen siyaset güdümlü kendilerine gah etkili gah yetkili denen noter sendikaların eseridir…
Temsil ettiği üyelerin, eğitim çalışanlarının hakkını korumak yerine siyasilerin kararlarının noterliğini yapan eğitim sendikalarının eseridir…
Siyasilerin ve MEB’in noteri sendikalar, son çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun
(18 Ekim 2024 tarihli ve 32696 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği
Kanunu'nun "Tanımlar" başIıklı 3. maddesinin 1. Fıkrasının (i) bendinde; "İlçe grubu: İllerde coğrafi
özellikler ve ulaşım imkânlan dikkate alınarak iki veya daha fazla ilçenin bir araya getirilmesiyle oluşturulan grubu.... ifade eder." şeklinde tanımlanmıştır.
7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu 18. Madde Öğretmenlerin yer değişikliği bölümünde:
(5) Öğretmenlerin atamaları, Bakanlıkça il/ilçe emrine veya doğrudan eğitim kurumuna yapılır. Bakanlıkça il/ilçe emrine atama yapılması hâlinde öğretmenlerin atandıkları ildeki görev yerleri, hizmet puanları dikkate alınarak il millî eğitim müdürünün teklifine göre valilerce belirlenir.
(6) Kadrolarının bulunduğu eğitim kurumlarında norm kadro fazlası olan öğretmenler, il içerisinde boş norm kadrosu bulunan eğitim kurumlarına yer değiştirme talebinde bulunabilir. Hizmet puanı yetersizliği nedeniyle talepte bulundukları eğitim kurumlarına atanamayanlar ile talepte bulunmayanların atamaları, öncelikle aynı ilçe grubu içerisinde boş norm kadrosu bulunan eğitim kurumlarına olmak üzere ilgili valilerce il içerisinde resen yapılabilir.
(7) Öğretmenlerin isteğe ve mazeret durumlarına bağlı yer değiştirme suretiyle atamaları ile hizmet bölgeleri, hizmet alanları, ilçe grupları ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.)
Maddelerinin öğretmenlerin başına açacağı felaketleri umursamadan avukatlığını yaparak itiraz edenlerin sesini bastırdılar, noterliğini yaparak onayladılar.
Sonuçta ne mi oldu?
Basında, medyada gördüğümüz gibi yüzlerce hatta binlerce öğretmen, norm fazlası statüsüne düşürülerek; proje okulu ve ilçe grupları mağduru öğretmen statüsü kazandı
Çünkü MEB, bu maddeyi dayanak alarak, ilçe grupları oluşturacak (ÖMK Madde 18). Norm fazlası öğretmenler bu ilçe gruplar arasında başvuru yapacak ve sadece bu ilçe grubunda resen ataması yapılacak.
Proje okulları projesi; adaleti- liyakatı hiçe sayıp, yandaşı-sendikayı-cemaatı okullarda kadrolaştırma projesi olmamalı.
Öğretmenler Kadrolaşma Projesi, mağduru edilmemeli.
Hele hele İlçe grupları oluşturarak, norm fazlası öğretmenleri aynı gruptaki ilçelere atama çalışması asla ve asla uygulamaya geçirilmemeli. Bu uygulama, ailenin bütünlüğü ilkesine terstir,kabul edilemez…
MEB; öğretmenin de bir ailesi olduğunu, mevcut ekonomik krizde artacak mali külfeti, doğacak ulaşım ve konaklama sorunlarını görmezden gelemez.
MEB; PROJE OKULLARA ÖĞRETMEN ATAMASI VE NORM FAZLASI ÖĞRETMENLER İÇİN İLÇE GRUPLARI UYGULAMASI İLE SORUNLARA SORUN EKLEMEK YERİNE, ÇÖZÜM ÜRETMELİ.
Proje okullarına öğretmen ve yönetici görevlendirmesi; önceki dönemlerde Fen ve Anadolu Liselerine yönetici ve öğretmen atama sistemindeki gibi merkezi sınavla yapılsın. MEB Yönetici Atama Yönetmeliği’ne tabi edilsin, liyakat esaslı edil bir atama sistemi hayata geçirilsin.
Anadolu Eğitim Sendikası olarak; öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin kaliteli ve mutlu eğitim ortamlarını hak ettiğine inanıyoruz ve bu koşulların oluşturulması için yaşananların takipçisiyiz.
Eğitim camiasının hakkı için her türlü yasal zeminde mücadelemizi vereceğiz.
Kadriye Demirel
Anadolu Eğitim Sendikası Antalya İl Temsilcisi