Değerli Arkadaşlarım,
Türkçe Dersi, bilgi dersi değildir. Türkçe Dersi "dinleme, anlama, anlatma, düşünme, yorum yapma ve yazma dersidir. Türkçe Dersinin Amaçları ise "dinlemeyi, anlamayı, anlatmayı, düşünmeyi, yorum yapmayı ve yazmayı öğrenebilmek veya öğretebilmektir.
 Dinlemeyi, anlamayı, anlatmayı, düşünmeyi, yorum yapmayı ve yazmayı öğretebilmek için:
  1.  Yaş seviyesine uygun metinler ile olur. Aynı zamanda yaş guruplarına hitap eden metinler ile Türkçeyi öğretebiliriz. Peyami Safa'nın romanlarından M.A. Ersoy’un eserlerinden, Tahir Kemal’in kitaplarından bir metin alarak 6. sınıf öğrencilerine "dinlemeyi, anlamayı, anlatmayı, düşünmeyi, yorum yapmayı ve yazmayı" öğretemeyiz. Ankara Savaşını, Çanakkale Savaşını anlatan bir metin ile 6.7.8.öğrencilerine "dinlemeyi, anlamayı, anlatmayı, düşünmeyi, yorum yapmayı ve yazmayı" öğretemeyiz. Çünkü söz konusu metinler bahsedilen yaş seviyesinin çok çok üstündedir. 6. sınıf öğrencilerinin ilgilendiği konuları anlatan metinler ile ""dinlemeyi, anlamayı, anlatmayı, düşünmeyi, yorum yapmayı ve yazmayı" öğretebiliriz. 6. sınıf öğrencilerinin ilgilendiği konular " oyun, koşmak, arkadaşların hikâyeleri gibi...
  2.  5 veya  6. sınıf öğrencilerin konuları dikkatle dinleyebilecek zaman ise en fazla 10 dakikadır. 10 dakikadan sonra anlattıklarını dinlemez.
  3. "Dinlemeyi, anlamayı, anlatmayı, düşünmeyi, yorum yapmayı ve yazmayı" öğretebilmek için yöntem bilmeliyiz. Türkçeyi öğretebilmenin en sağlıklı yöntem Soru - Cevap yöntemidir. Çünkü konuşmayı öğretebilmek için soru sorman gerekir gibi.. Efendim Soru - cevap yöntemiyle konuları yetiştiremem. Onun için öğretmen hep konuşmalıdır gibi mazeretler ile işi geçiştirmektir ama öğrencilerimize dinlemeyi, konuşmayı öğretemiyoruz.
  4. Konuları yetiştirebilmeniz için yıllık planları kendiniz yapmalısınız. Yanı bir öğretim yılında 23 konu işleyeceksiniz. Önce bunları halledelim daha sonra öğretim kısmına geçelim. Unutmayalım Türkçe Dersi, sabır dersidir. Türkçe Dersi, ilgi gösterme dersidir. Türkçe Dersi, öğrencilere zaman ayırma dersidir.
Not:
 Öğrencilerinize hikâye, masal, oyun yazdırın. Verdiğiniz ödevleri bilgisayara yazdırın, arşivinize koyun. Zaman buldukça öğrencilerinizin ödevlerini düzeltin. Öğrencilerin ödevlerinden kitap oluşturuşunuz. Zamanınızı çok iyi kullanırsanız yorulmadan çok güzel eserler meydana getirebilirsiniz.