Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- KIBRIS BARIŞ HAREKATI'NIN 50. YILI - Kıbrıs Barış Harekatı, Türk savunma sanayisinin "millileşmesini" hızlandırdı

- ASBÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Enver Arpa:

- "Harekat, Türkiye'nin kendi milli savunmasını oluşturmasına teşvik edici bir unsur olmuştur. Batı'nın en kritik zamanda Türkiye'ye ambargo uygulayacağının görülmesi, Türkiye’yi savunma sektöründe kendi ihtiyaçlarını üretmeye sevk etmiştir"

- "Bu dönemeçle birlikte kendi savunma sanayisini geliştirmeye yönelen Türkiye halihazırda bu alanda yaklaşık yüzde 80'lik bir yerlilik oranına ulaşmıştır"

- "Bölgede yaşanan rekabet ve kamplaşmalar Akdeniz havzasının güvenliğini ciddi olarak tehdit ettiği gibi dünya barışını da tehdit eden bir boyut kazanmaya başlamıştır. Akdeniz jeopolitiği içerisinde birlikte hareket edebileceği bir ülkenin varlığı, Türkiye’ye her açıdan güç katacaktır"

(Buğrahan Ayhan/Ankara)

2- Mehmetçiğin 50 yıl önceki zaferi Kıbrıs'ı "toplu mezarlar adası" olmaktan kurtardı

- Rauf Denktaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Atun:

- "Kıbrıs genelinde şehit sayısı 15'ten fazla olan 6 toplu mezar var"

- Kıbrıs Kayıp Şahıslar Komitesinin Türk üyesi Hakkı Müftüzade:

- "Ada genelinde tespit edilebilen Türklere ait 20'ye yakın toplu mezar bulunuyor"

(Mehmet Kemal Firik/Lefkoşa) (Fotoğraflı/Görüntülü)

3- Tek tabancayla EOKA'ya direnen Kıbrıs Türkleri: Türk Mukavemet Teşkilatı

- Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Celal Bayar:

- "Türkler, bütün Türk kasaba ve köylerinde savunmaya geçtiler ama elde imkan yok. Tek bir tabanca. Bütün kasabaları dolaşarak icraata giriştiler, sopalarla ve coplarla"

(Mehmet Kemal Firik/Lefkoşa) (Fotoğraflı/Görüntülü)

4- Küresel yazılım sorunundan çıkarılacak dersler

- TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı Ertan Barut:

- "Ülkeler kendi network, ağ, veri merkezlerini kurarak, kendi yazılımlarını geliştirerek ve özellikle kritik altyapılarında kullanarak bağımlılıklarını azaltmalıdır. Farklı sistemlerin ve yazılımların kullanılması, tek bir hatanın tüm sistemi etkileme riskini azaltacaktır"

- SwordSec Genel Müdürü Seyfullah Kılıç:

- "Yazılım güncellemeleri için daha sıkı ve detaylı politika ve prosedürlerin oluşturulması gereklidir. Bu tür olaylar, teknoloji devlerinin bile hatalardan muaf olmadığını ve sürekli olarak iyileştirme ve güncelleme süreçlerine dikkat etmeleri gerektiğini göstermektedir"

(Göksel Yıldırım/Ankara)

5- DOSYA HABER / YAPAY ZEKA - Kullanıcıların yüzde 39'u yapay zekayla oluşturulmuş görselleri gerçek zannediyor

- Ortalama 10 kullanıcının 4'ü, yapay zekayla oluşturulan görsel içeriklerin gerçek olup olmadığını ayırt edemiyor

- Yüz, yanak ve alın bölgesi ile dudak hareketlerine odaklanmak, manipülasyonu hedefleyen sahte videoların ayırt edilmesine yardımcı olabiliyor

(Tolga Yanık/İstanbul)

GÜNCELLEME - Mersin'de emekli öğretim görevlisinin ölü bulunmasıyla ilgili oğlu tutuklandı GÜNCELLEME - Mersin'de emekli öğretim görevlisinin ölü bulunmasıyla ilgili oğlu tutuklandı

6- Alman ekonomisi artan rekabet ve imalat sektöründe zayıflık nedeniyle büyüyemiyor

- Kovid-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri, Rusya-Ukrayna savaşı gibi son dönemde yaşanan çok sayıda kriz, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini su yüzüne çıkardı

- Yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyümeyle teknik resesyona girmekten kıl payı kurtulan ülke ekonomisi, yüksek enerji fiyatları, yüksek faizler, ihracat pazarlarında artan rekabet ve imalat sektöründeki kalıcı zayıflık gibi sorunların üstesinden gelmeye çalışıyor

(Bahattin Gönültaş/Berlin)

7- Yüksek sıcaklık ve nem uykunun "baş düşmanları"

- Medipol Mega Üniversite Hastanesi Uyku Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu:

- "Nem arttıkça oksijen oranında azalma meydana geliyor, yeterince nefes alınamadığı hissiyatı oluşabiliyor. Nem ve sıcaklık beraber çalışıyor. Hava sıcaklığı nemi de artırıyor ve bununla birlikte ciddi şekilde uyku kalitesini bozuyorlar. Yani uykunun düşmanı diyebiliriz"

- "Mümkünse ortamın soğutulması, olabildiğince nemin azaltılması ciddi bir rahatlatıcı faktör olabilir. İnsan yaşamı için ideal oda ısısı 23 derecedir. Bunu sağlamak kaliteli bir uyku için oldukça değerlidir"

​​​​​​​​(Elif Küçük/İstanbul)

8- Dünyayı etkileyen yazılım sorunu Türkiye için fırsat olabilir

- Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün:

- "Krizden en az etkilenenlerin Rusya ve Çin gibi kendi sistemlerini kullanabilen, güvenliklerini kendileri sağlayabilecek durumdaki ülkeler olduğunu bir kez daha gördük. Türkiye gibi ülkelerin artık bunu fırsat bilip, dağıtım teknolojilerini oluşturup, bunların güvenliğini sağlayabilecekleri iş sistemleri ve alternatif birtakım projelerin üstünde durması lazım"

- Global Bilişim Derneği Başkanı Şenol Vatansever:

- "TÜBİTAK'ın milli işletim sistemi PARDUS bu krize birebir çözüm olabilecek bir durumda. PARDUS'un yaygın kullanımı söz konusu olmalı. Bir felaket durumunda en azından kritik sistemler PARDUS üzerinden faaliyete geçirilebilseydi çok iyi olurdu"

(Ayşenur Kaya-İstanbul)

9- PARİS 2024'E DOĞRU - Türkiye, badmintonda tek sporcu ile olimpiyatta yer alacak

- Milli sporcu Neslihan Yiğit Arın, üçüncü kez olimpiyatta mücadele verecek

(Ercan Çakar/İstanbul)

10- PARİS 2024'E DOĞRU - Türkiye, atıcılıkta 7 sporcu ile madalya arayacak

- Atıcılık müsabakaları, 27 Temmuz'da başlayacak

- Türkiye'yi İsmail Keleş, Yusuf Dikeç, Şimal Yılmaz, Şevval İlayda Tarhan, Sena Can, Oğuzhan Tüzün ve Rümaysa Pelin Kaya temsil edecek

(Ercan Çakar/İstanbul)

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

Kaynak: aa