Kocaeli Eğitim-İş “Sağlıklı Eğitim, Güvenli Okul İstiyoruz” Eylemi ve Basın Açıklaması Kocaeli Eğitim-İş “Sağlıklı Eğitim, Güvenli Okul İstiyoruz” Eylemi ve Basın Açıklaması

Okullarda ders dışı egzersiz çalışmaları 19.08.2010 tarih ve 53578 sayılı 2010/49 Nolu genelge doğrultusunda yapılacak olup, bu genelgeye dayanarak yapılacak egzersiz çalışmaları ile ilgili işlemler aşağıda açıklanmıştır.

  1. Genelgede “çalışma programları onaylanmadan yürürlüğe konulmaz” hükmü gereğince, ders dışı egzersiz çalışmaları ilgili birimlerce onaylandıktan sonra çalışmalara başlanmalıdır.
  2. Genelgeye göre çalışmaların kontrol ve denetiminden birinci dereceden okul müdürü sorumludur.
  3. Ders dışı çalışma planları 2 nüsha halinde, onaylanmak üzere ilgili birimlere üst yazı ile gönderilecektir.
  4. Vekâleten atananlar dâhil yöneticilere ve ücretli öğretmenlere ek ders ücreti verilmeyecektir.
  5. Çalışmalar kesinlikle ders saatinde, öğle saatinde ve boş derslerde yapılmayacaktır. Aylık programlarda çalışma saati ve yeri belirtilecektir.
  6. Ders dışı egzersiz çalışması yapacak öğretmenlere ödenecek ek ders saati sayısı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının %6’sını geçemez.
  7. Aynı grup için yürütülen etkinliklerde birden fazla öğretmene ders dışı egzersiz çalışması için ek ders görevi verilmeyecektir.
  8. Öğrenci velilerinden mutlaka öğrencinin çalışmaya katılabilmesi için izin belgesi alınacaktır.
  9. Öğretmenler, çalışmalarını dersler bittikten sonra ya da hafta sonları yapacaklardır. Öğretmen öğlenciyse çalışmasını sabah veya hafta sonu yapacaktır.
  10. Planda belirtilen zamanda yapılamayan çalışmalar, okul yönetimine yazılı bilgi verilerek başka bir zamanda yapılabilir. Ancak buna rağmen yapılamayan çalışmalar için egzersiz ücreti ödenmeyecektir.
  11. Yıllık ve aylık programda yapılacak çalışmalar açıklamalı olacaktır. Her günün çalışması ayrı ayrı belirlenecektir.
  12. Eğitim-öğretim yılı sonunda yapılan ders dışı egzersiz çalışmaları hakkında rapor hazırlanarak okul yönetimine sunulacaktır.
  13. Ders dışı egzersiz çalışmaları için ders defteri tutulacaktır. Her egzersiz için bir defter tutulacak olup, öğretmen tarafından yapılan çalışma deftere yazılıp imzalanacaktır.
  14. Yapılan çalışmalar sonucunda okullarda mutlaka bir faaliyet yapılacak ve ilgili birimlere bilgi verilecektir. Halk oyunları, beden eğitimi ve spor çalışmaları yapanlar okullar arası yarışmalara katılacaklardır. Şiir, drama ve tiyatro çalışmaları yapanlar yıl içinde ya da yıl sonunda etkinlik düzenleyeceklerdir. Ayrıca satranç çalışması yapanlar gruptaki öğrencilerin satranç turnuvalarına katılmalarını sağlayacaklardır. “Bu Benim Eserim Projesi” çalışmalarını yürütenler ise proje elemelerine katılacaklardır.
  15. Planlar 2+2+2 veya 3+3 şeklinde yapılabilir. Ulusal ve dini bayramlar ile yarıyıl tatiline çalışma konulmamalıdır.
  16. Ders dışı egzersiz çalışmaları, genelgede belirtilen “Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar” başlıklı kısımda yer alan konular olacak; bunların dışında herhangi bir konuda çalışma planlanmamalıdır.
  17. Birden fazla okulda görev alan öğretmenler, kadrosunun bulunduğu okulda çalışma yapmalı; ancak o okulda ders dışı egzersiz çalışması yoksa, okul müdürünün izni ile görev yaptığı diğer okulda ders dışı egzersiz çalışması yapabilir.
  18. Program hazırlanırken mevsimsel özellikler göz önünde bulundurulmalı, okul bahçesinde kışın geç saatlerde etkinlik yapılamayacağından, ya spor salonunda etkinlik yapılmalı ya da bu saatte başka etkinliğe yer verilmelidir.
  19. Onay alınırken üst yazıya eklenmesi gereken evraklar aşağıdaki gibidir. Her belgeden 3’er adet olmak üzere 3 dosya hazırlanıp onaya sunulacaktır. (Onaylardan sonra dosyalardan 2’si ilgili birimlerde, 1’i ise okul yönetiminde kalacaktır.) Her belgeden 3’er adet olmak üzere toplam 3 nüsha halinde mavi şeffaf dosya içerisinde sunulacaktır:
  • Öğretmen Dilekçesi (Okula verdiği kurs talep dilekçesi)
  • Ders dışı eğitim çalışmalarına ilişkin alınan öğretmenler kurulu kararı sayfasının örneği
  • Ders dışı çalışma programı (Aşağıda örneği mevcut)
  • Öğrenci isim listesi
  • Çalışma yapacak öğretmen alan öğretmeni değilse, bu çalışmayı yapabileceğine dair belge
  • Veli izin dilekçeleri