Eğitim

Uzman öğretmenlik başöğretmenlik kariyer basamakları yönetmeliği açıklaması EBS'den geldi

Abone Ol

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, öğretmenlerin uzun süredir beklediği kariyer basamakları yönetmeliğindeki gecikmenin ciddi sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Çakırcı, özellikle öğretmenlik mesleği kanunu ile uzman ve başöğretmenlik unvanlarına hak kazanan yaklaşık 282 bin öğretmenin mağdur olma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Ana Muhalefetin Davası ve Yönetmeliğin Geleceği

CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne açtığı dava, kariyer basamakları sisteminin geleceği konusunda belirsizlik yaratırken, yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin gecikmesiyle birlikte uygulamada ciddi sorunlar yaşanabileceği endişesi taşıyan öğretmenler, haklı bir kaygı içerisinde. Kanuna göre, kariyer basamaklarına geçiş sürecinin Milli Eğitim Akademisi tarafından yönetilmesi planlanıyor ancak akademinin henüz tam anlamıyla faaliyete geçmemiş olması, bu sürecin uzamasına neden oluyor.

Bakanın Talimatları ve Beklentiler

Milli Eğitim Bakanı’nın, öğretmenlerin beklentilerinin karşılanması için gerekli hazırlıkların hızlandırılması yönündeki talimatları olmasına rağmen, yönetmeliğin hala yürürlüğe girmemiş olması öğretmenleri düşündürüyor. Çakırcı, Aralık ayı içerisinde yönetmeliğin yürürlüğe girmesi gerektiğini ve uzman/başöğretmenlik eğitim programlarının uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirilerek öğretmenlerin mağduriyetinin önlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Öğretmenlerin Hizmet Süreleri ve Sertifika Süreci

Çakırcı ayrıca, yönetmelik çalışmalarında öğretmenlerin eğitim-öğretim faaliyetleri veya Bakanlık kadrolarında geçirdikleri tüm hizmet sürelerinin uzman/başöğretmenliğe esas öğretmenlik hizmet süresinden sayılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, uzman/başöğretmenlik eğitim sertifikalandırma sürecinin yılda bir defa değil, öğretmenlerin 10 veya 20 yıllık hizmet sürelerini tamamladıkları anda başlatılarak sertifikaların verilmesi gerektiğini savunuyor.

Kariyer basamakları yönetmeliğindeki gecikme, öğretmenlerin haklı beklentilerini karşılama noktasında önemli bir sorun oluşturuyor. Öğretmenlerin uzman ve başöğretmenlik unvanlarına ulaşması ve bu doğrultuda hak ettikleri mali haklara kavuşması için yönetmeliğin bir an önce yürürlüğe girmesi ve öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor.

ÇAKIRCI, Kariyer Basamakları Yönetmeliği ve Uzman Öğretmenlik süreci ile ilgili şu açıklamaları yaptı:

Kariyer Basamakları Yönetmeliği Geciktikçe Uygulama Zorlukları Doğuracaktır *

Öğretmenlik Mesleği Kanunuyla uzman öğretmenlik için 10 ve başöğretmenlik için 20 hizmet yılını tamamlayan yaklaşık 282 bin öğretmenimiz başöğretmen/uzman öğretmen ünvanı ve malî haklarına kavuşabilmenin eşiğinde iken kariyer basamakları yönetmeliğinin gecikmesi, CHP’nin Anayasa Mahkemesine dava açması kariyer basamaklarının bir uçurumun eşiğine gelme ihtimalini barındırmaktadır.

Kanuna göre 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle kariyer basamaklarında ilerleme süreci Millî Eğitim Akademisi’nin uhdesinde yürütülecek olup; Akademi’nin merkez ve taşra birimlerinin faaliyete geçmesi ile uzman/başöğretmenlik meslekî eğitim programlarının hayata geçirilmesinin uzun zaman alacağı aşikârdır.

Öte yandan sayın bakanın , kanun sonrasında eğitimcilerin beklentilerinin karşılanmasına yönelik hazırlıkların 15 Ocak’a yetiştirilmesi konusunda çabaları ve çalışmaların hızlandırılması yönündeki talimatları, kamuoyunun hafızasındadır.

Bu durum gözetilerek Aralık ayı sona ermeden kariyer basamakları yönetmeliği yürürlüğe konulmalı; zaman darlığı gözetilerek uzman/başöğretmenlik meslekî eğitim programlarının uzaktan öğretim yoluyla gerçekleştirilmeli, bu suretle haklı beklentiler karşılanarak öğretmenlerimizin mağduriyeti önlenmelidir.

Yönetmelik çalışmaları, öğretmen olarak eğitim-öğretim faaliyetleri çerçevesinde veya Bakanlık kadrolarında geçirilen bütün hizmet sürelerinin uzman/başöğretmenliğe esas öğretmenlik hizmet süresinden sayılması yönünde şekillendirilmelidir.
Ayrıca uzman/başöğretmenlik eğitim sertifikalandırma yılda bir defa değil yıl içinde öğretmenler 10 ve 20 yıllık hizmet sürelerini tamamladıkları anda eğitime başlayarak uzman ve başöğretmen sertifikaları verilmelidir.
 

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }