Memur maaşlarına 2024 Temmuz ayında oransal zammı ek olarak 8000 TL'nin biraz üzerinde seyyanen zam yapılmıştır. Seyyanen zam bütün memur maaşlarını eşit oranda yansıtıldı. Peki bu Seyhan zammı 2024 Ocak ayında yapılacak olan memur maaş zammı aynı oranda yansıtılacak mı?
15 Temmuz'da memur maaşlarına yapılan oransal zammı ek olarak seyyanen zam yapılmış ve memur maaşlarına 8000 TL civarında bir artış sağlanmıştı. Ancak bu seyyanen zam sadece maaşa yansıtılmıştı. Mesela öğretmenlerin ek ders ücretleri, doktorların ve hemşirelerin nöbet ücretleri, fazla çalışma ücretleri bu seyyanen zam oranından değilde oransal zam üzerinden zamlanmıştı. Bu da öğretmenlerde, doktorlarda Ve diğer sağlık çalışanlarında önemli bir gelir kaybına neden olmuştu.

2024 Ocak memuru maaş zammının yaklaşması ile birlikte bazı sosyal medya hesaplarında ve haber sitelerinde Seyhan zamma zam yansıtılmayacağı yönünde iddialar ortaya atılıyor. 2024 yılı Ocak ayında yapılacak olan memur maaş zammı yaklaşık %50 oranında olması bekleniyor. Ancak bu zammı seyyanen zam çıkarıldıktan sonra maaşın kalan kısmına yansıtılacağı iddia ediliyor. Peki durum böyle mi?

Memur maaşlarına yapılan seyyanen zam maaşın bir parçasıdır ve Memur maaşlarını belirleyen aylık katsayıya bağlanmıştır. Aylık katsayı ise 2023 yılı ağustos ayında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin ardından kamu görevlileri hakem kurulu kararı ile birlikte öngörülen zamlar yani yüzde 15 Ocak zammı ve daha sonraki zamlar ile birlikte maaşlara yansıtılan enflasyon farkını da içermektedir. Özetle Seyhan zamma memur maaşlarına yapılacak olan %10 beşlik zam ve enflasyon farkı eklenecektir.böylece sosyal medyada ve haber sitelerinde seyyanen zamma zam yapılmayacağı iddiasının gerçek olmadığı ortaya çıkmış olmaktadır.

Türk Eğitim-Sen'den Uzman Öğretmenlik Yönetmeliği'ne Tepki Türk Eğitim-Sen'den Uzman Öğretmenlik Yönetmeliği'ne Tepki

Seyyanen zamla ilgili olan mevzuat maddesi şu şekilde: 

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 40 ıncı maddesi; "Aylıklarını ek 10 uncu madde ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre alanlara; subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, sözleşmeli subay ve astsubay adayları, uzman jandarma ve uzman erbaşlar ile 10/3/2011 tarihli ve 6191 sayılı Kanuna tabi personele (diğer statülerde olup aylıklarını 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa göre alanlar dahil); mali haklarının belirlenmesinde ek 11 inci madde, geçici 10 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ve geçici 29 uncu madde hükümleri uygulananlara; 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kanun kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarında iş mevzuatına tabi olanlar hariç mali hakları veya ücret tavanı ilgili mevzuatı uyarınca en yüksek Devlet memurunun mali hakları ya da bu mali haklara göre belirlenmiş olan ücret veya ücret tavanları esas alınmak suretiyle tespit edilen kadro, pozisyon veya görevlerde bulunanlara (26/10/1990 tarihli ve 3671 sayılı Kanun hükümlerine tabi olanlar dahil); aylık ödenekleri 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan gösterge rakamları esas alınarak belirlenen belediye başkanları ile başkan yardımcılarına (haklarında 5393 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin üçüncü fıkrasının uygulanmasında dikkate alınmak üzere başkan vekilleri dahil); bir yıldan az süreli çalışanlar, ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar, proje süreleriyle sınırlı olarak veya geçici mahiyetteki işlerde çalışanlar ve ücretleri 2914 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinde belirtilen esaslara göre belirlenenler ile mevzuatı uyarınca ücretleri özel olarak belirlenen diğer yabancı uyruklu çalışanlar hariç olmak üzere 4688 sayılı Kanun kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının merkez, taşra ve döner sermaye teşkilatlarında istihdam edilen sözleşmeli personele (kadro karşılığı sözleşmeli dahil) (15.965) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ilave ödeme yapılır. İlave ödemeye hak kazanılmasında ve bu ödemenin yapılmasında, personelin aylık veya ücretlere ilişkin tabi olduğu hükümler uygulanır. Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve sigorta prim kesintisine tabi tutulmaz.
İlave ödeme, kapsamında bulunanlara sadece kendi unvanı esas alınarak ödenir ve mali hakları mevzuatı uyarınca en yüksek Devlet memuru veya başka bir unvan esas veya emsal alınmak suretiyle belirlenenler bakımından, diğer mevzuat uyarınca mali haklarının belirlenmesine esas ödeme unsurlarının kapsam veya hesabına dahil edilmez. Bu ödeme, ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan veya mali ve sosyal hakların tespitinde esas alınan aylık, ücret, zam, tazminat, ödenek, döner sermaye ödemesi, ikramiye ve diğer herhangi bir ödeme unsurunun ya da ücret tavanının hesabında dikkate alınmaz. Bu madde hükümleri, doğrudan veya başka bir ödemenin hesabında olmak üzere, tamamen veya kısmen mükerrer ödeme yapılmasına neden olacak şekilde uygulanamaz. Diğer mevzuatın bu fıkraya aykırı hükümleri uygulanmaz.