Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920
1- Savunmadaki "milli hamle" Türkiye'ye kazandırdı
- Türk savunma sanayisinde yerli ve milli çözümlerin artmasıyla 2000 yıllarında başında karşı karşıya kalınan yüksek maliyetler önemli ölçüde azaldı
- 2001 yılında Türkiye'nin savunma harcamaları 7,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bu rakam aynı yıl Türkiye’nin GSYİH'sının yüzde 3,6'sına karşılık geldi
- Yerli üretim kapasitesinin artması sayesinde bu oran izleyen yıllarda gerilemeye başladı. 2023 yılına gelindiğinde ise Türkiye’nin savunma harcamaları 17 milyar dolara yükseldi, bu harcamaların GSYİH'ya oranı yüzde 1,5 ile sınırlı kaldı
(Göksel Yıldırım/Ankara) (Grafikli)
2- IPARD Programı'nda pozitif ayrım yapılan kadın girişimciler 27 bin kişiye iş kapısı açtı
- Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ahmet Abdullah Antalyalı:
- "IPARD Programı kapsamında kadın yatırımcılarımız tarafından sunulan 6 bin 430 projeye reel fiyatlarla toplam 14 milyar lira hibe desteği verilmiş, bu hibeler sayesinde reel fiyatlarla 29 milyar liralık yatırım yapılmıştır"
(Mehmet Can Toptaş/Ankara)
3- Kapadokya'da sıcak hava balonları rekora uçtu
- Bölgede bu yılın 9 ayında sıcak hava balon turuna katılanların sayısı, "rekor yılı" olan 2022'yi 74 bin 882 kişi geçerek 583 bin 63'e ulaştı
- Turizmci Mehmet Dinler: "Kapadokya'da yıllardır hedeflediğimiz yıllık 700 bin yolcu barajının aşılacağına inanıyorum"
- Balon pilotu Tolga Eke: "Dünyanın her yerinden misafirlerimiz geliyor. Bu sene geçen yıllara nazaran daha yoğun ilgi var"
(Behçet Alkan/Nevşehir) (Fotoğraflı-Görüntülü-Grafikli)
4- Bitki hastalıkları "tohum hastanesi"nde erken teşhisle önleniyor
- Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Tohum ve Bitki Sağlığı Kliniğine başvuran çiftçiler, tohum muayenesi sonucu üretim aşamasında karşılaşabilecekleri hastalıklara karşı verilen reçeteyi uygulayarak ya da tohumluk seçimini değiştirerek zarardan kurtuluyor
- Klinik kurucusu Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş: "Kliniğimize gelenlerin hepsine birer 'hasta' diyebiliriz. Hastanede nasıl kan, idrar tahlili yapılıyorsa tohumlara da benzer yöntemlerle tahliller yapıyoruz. Hastalıkları teşhis ediyoruz, çözüm önerileriyle çiftçilerimizi uğurluyoruz"
(Serhat Çetinkaya/Konya) (Fotoğraflı-Görüntülü)
5- Siyonizm karşıtı İsrailli aktivist Aparicio: "Filistin özgürleştiği gün geri döneceğiz"
- "Bence (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın) yaptığı şey çok çok değerli. İsrail ile ticareti tamamen boykot etmek. İsrail'de çok güçlü bir yaptırımı olduğunu biliyorum. İnsanlarla konuştuğumda duyuyorum ve okuyorum. İsrail pazarında büyük sorunlara yol açıyor. Bu yüzden bu ekonomik yaptırımları uygulayan daha fazla ülke olmasını umuyorum"
(Selen Valente/Brüksel) (Fotoğraflı-Görüntülü)
6- Prof. Dr. Ilıcalı'dan raylı sistemde periyodik bakım uyarısı
- İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı:
- "Raylı sistem ağlarında kullanılan ekipmanların periyodik bakımları son derece önemli. Belli bir hizmet ömrünü doldurduktan sonra yenilenmeleri gerekiyor"
- "Bunların bakım çalışmalarının çok titiz bir şekilde yapılması lazım. Periyodik ve diğer ağır bakımları, süresinde yapmadığımız zaman vatandaş mağdur olacak"
(Mücahit Türetken/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)
7- Hidrojen enerji kaynak çeşitliliğinde önemli bir rol üstleniyor
- TENMAK Başkanı Abdullah Buğrahan Karaveli:
- "Rüzgar, güneş, hidrolik, biyokütle gibi enerji kaynaklarının yönetiminin kısıtlı olduğu durumlarda batarya ve hidrojen teknolojileri sisteme destek olabilecek"
- "Hidrojen temel olarak iklim değişikliğiyle mücadeleden beslenir ve her sektörde uygulanabilir"
(Gülşen Çağatay/Ankara)
8- Endüstriyel robotların sayısı teknolojik gelişmelerle hızla artıyor
- Uluslararası Robotik Federasyonu verilerine göre, 2023'te endüstriyel robotların sayısı 4 milyon 282 bine çıktı
- Türkiye'de ise geçen yıl kurulan yeni robot sayısı bir önceki yıla göre yüzde 15 artarak 4 bin 429'a yükseldi
- Uluslararası Robotik Federasyonu Genel Sekreteri Susanne Bieller: "Türkiye, robotik kullanımıyla yüksek nitelikli ürünler üreterek bunu tekrar ihracat için kullanabileceğinizi ve böylece ülkeye zenginlik getirebileceğinizi görmek için harika bir örnek"
(Bahattin Gönültaş/Berlin) (Grafikli)
9- Yerli şarj kontrol kartı SAHA EXPO'da vitrine çıkacak
- ASPOWER tarafından geliştirilen yerli ve özgün şarj kontrol kartı, SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarında tanıtılacak
- Sistemin yüksek performans elde etmesine önemli katkı sunan bu elektronik kart, ticari şarj sistemlerinde ve farklı ana yüklenicilerin savunma sanayisi ürünlerinde kullanılıyor
(Göksel Yıldırım/Ankara) (Fotoğraflı)
10- Kuveyt Türk, şubelerinin enerji ihtiyacını güneşten karşılayacak
- Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan:
- "Isparta'da 134 dönümlük araziye kurulu 13,67 kWp gücündeki güneş enerjili elektrik santralini devreye aldık. Türkiye'deki Kuveyt Türk lokasyonlarımızın elektrik kullanımının yüzde 80'inin bu santral üzerinden karşılanmasını planlıyoruz. Arazi tipi güneş enerjisi elektrik santralini kurup üretim sağlayan Türkiye’deki ilk ve tek katılım finans kuruluşu olmaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz"
- "2025 yılında konvansiyonel bankacılık ve katılım finans sektörü için koşullar çok farklılaşacak gibi görünmese de görece daha iyimser bir tablo bekliyoruz"
- "Kredi-mevduat dışı gelir kalemleri, gider optimizasyonları ve görece daha düşük karşılık maliyetleriyle gelir tablomuzu güçlü tutmaya çalışıyoruz. Karlılık noktasında sektörde pozitif ayrışan bir tablo çiziyoruz"
(Serap Doğan/İstanbul) (Fotoğraflı)
11- Osmanlı'nın ihtişam abidesi "Süleymaniye Külliyesi"
- İÜ Öğretim Üyesi Dr. Fatih Sarımeşe: "Boğaz hattından şehir siluetinin en güçlü yapısıdır. 27,40 metre çapa sahip merkezi kubbesiyle Osmanlıların İstanbul'da inşa ettiği en büyük kubbeye sahiptir"
- Şair Ahmet Murat Özel: "Süleymaniye yanımızda, nefes alıyor, bizimle didişiyor, konuşuyor"
(Koray Taşdemir/İstanbul)
12- Ayran üretimi yaz aylarında rekor kırdı
- Türkiye'de haziran-ağustos döneminde üretilen ayran miktarı 5 yılda yüzde 43 artarak 249 bin 649 tona yükseldi
- Söz konusu dönemde tereyağı üretimi de yüzde 24 artışla 22 bin 658 tona çıktı
(Hülya Ömür Uylaş-Erhan Cihan Ünal/Ankara)
13- DOSYA HABER/DEĞİŞEN İKLİMİN GIDAYA ETKİSİ - Aşırı sıcaklıkların getirdiği kuraklık ve dengesiz yağışlar tarımsal üretimi etkiliyor
- ZİDEK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ayzin Küden: "Kuraklığa dayanıklı olduğunu düşündüğümüz badem ve Antep fıstığında dahi verim azaldı yani kuraklığın etkisi, sulanmayan meyve ağaçlarında da şiddetli şekilde görüldü. Verim kaybı yaşanmayan portakal, mandalina ve greyfurtta ise sıcaklık, aranan bir özelliktir"
- Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta: "Ekim dönemleri 1-2 ay, hasat dönemleri ise 15 gün ila 1 ay kadar değişiklik gösteriyor. Artık eylül-ekim yağışlarını kasım-aralık ayında alıyoruz, nisan-mayısta beklediğimiz yağışları temmuz-ağustos aylarında alıyoruz ki bu da bitkilerin gelişme periyotlarında, olgunlaşma ve hasat dönemlerinde ciddi değişiklikler meydana getirdi"
(Gülseli Kenarlı/İstanbul)
14- Mobilya atölyesinde viyolle yalıttığı ses stüdyosunda müzikle uğraşıyor
- Mobilya ustası Özgün Kirpitci:
- "Zaten benim hayalimdeydi hani bir çalışma odası gibi. Burayı da geri dönüşüm olarak düşünelim. Tek kuruş masraf etmedim. Atölyede yaptığımız işlerden artanlardan, şuradan buradan toparladık, burayı kurduk. Ses için de süngere para vermedik, yumurta kartonlarını biriktirdim sabırla. En az 3 yıl biriktirmişimdir. Sonra burayı kurduk, düzelttik"
- "Müzisyenler grubumuz var. Geliyorlar burada çalışıyorlar. Onlar tabii profesyoneller, beni çalıştırıyorlar. Müzik konusunda pek öyle ahım şahım bir sanatım yok. Ama bir ses kurulacaksa kurarım. En iyice ayrıntısına kadar işimi gereğince yaparım"
(Zeynep Rakipoğlu/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)
15- Üsküp'teki hayvanat bahçesi dünyanın en yaşlı şempanzelerinden 62 yaşındaki Mimi'ye ev sahipliği yapıyor
- Üsküp Hayvanat Bahçesi bakıcılarından Aleksandra Stevkovska:
- "Mimuşka (şempanze Mimi) çok tatlı bir 'nine', bitkileri çok seviyor. Meslektaşlarım ve ben onun için çiçek ve gül topluyoruz, çok mutlu oluyor. Kendi yatağını yapma şekli çok ilginç. Bu, en ilginç şeylerden biri çünkü Mimi, battaniyeden çok güzel bir yatak yapıyor, üzerini örtüyor ve kendini saklıyor"
(Aida Cako/Üsküp) (Fotoğraflı-Görüntülü)
***
Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.