Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- Temmuzda ihracatın yarısını 6 sektör sırtladı

- Otomotiv endüstrisi, kimyevi maddeler ve mamulleri, hazır giyim ve konfeksiyon, çelik, elektrik ve elektronik ile demir ve demir dışı metaller sektörleri temmuzda 11,3 milyar dolarlık ihracata imza attı

- Toplam ihracattaki payı yüzde 13,9 olan otomotiv endüstrisinin dış satımı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,7 artarak 3,1 milyar dolara çıktı

(Burhan Sansarlıoğlu/İstanbul)

2- Dünya Meteoroloji Örgütü 30 yılın en sıcak günlerinin itici gücü olarak iklim krizini gösteriyor

- Dünya Meteoroloji Örgütü Sözcüsü Clare Nullis:

- "Bu yaz birçok sıcaklık rekorunun kırıldığına tanık olduk. Birçok Avrupa ülkesi, kayıtlardaki en sıcak temmuzu geçirdi"

(Muhammet İkbal Arslan/Cenevre)

3- Bir yapay zeka işlemi 10 Google aramasına eş değer enerji tüketiyor

- Veri merkezlerinin enerji tüketimi, 2030'a kadar toplam enerji tüketiminin yüzde 3 veya 4'üne denk gelecek

- Bir ChatGPT sorgulaması 2,9 vatsaat elektrik tüketirken, bir Google araması 0,3 vatsaat elektrik tüketiyor

(Abdulkadir Günyol/İstanbul)

4- Yapay zeka sigorta sektöründe sahte hasar taleplerini tespit ediyor

- Türkiye Sigorta Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem Kılıç:

- "Sektördeki birçok büyük sigorta şirketi, dolandırıcılığı önlemek için yapay zeka tabanlı sistemleri aktif olarak kullanıyor ve bu oran her geçen gün artıyor"

(Muhammet Fatih Kabasakal/İstanbul) (Fotoğraflı)

5- Sudan'da durdurulamayan savaşın sonuç vermeyen müzakereleri

- Dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizine sebep olan Sudan'daki savaşın siviller üzerindeki yıkıcı etkisi, her geçen gün artıyor

- Cidde'den Manama'ya, Cibuti'den Kampala'ya birçok şehrin ev sahipliğinde yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı

(Ahmed Satti/Port Sudan)

6- Depozito Yönetim Sistemi ile 25 milyar içecek ambalajının dönüştürülmesi bekleniyor

- GEKADER Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Eren: "Yaptığımız araştırmaya göre, gelecek yıl Türkiye genelinde tüketilmesi beklenen cam, pet ve alüminyum ambalajlı içecek sayısı 25 milyar adede yükselecek. İlk etapta ekonomiye (dönüşümle) minimum 5-6 milyar liralık katkı sağlanacağını düşünüyoruz"

- PAGEV ve PAGÇEV Başkanı Yavuz Eroğlu: "(DYS ile) Ham madde ithalatı azalacak ve cari açığa ciddi bir katkı sunacak. 300 bin tona yakın atığın tekrar ham maddeye dönüşebileceğini öngörüyoruz"

(Uğur Aslanhan/İstanbul)

7- Koyun kalp kapakçığından insanlarda kullanılabilecek kalp kapakçığı implantı üretildi

- Kalp kapakçıkları hastalıkları için mekanik ve domuzdan elde edilen biyoprostetik kalp kapakçıklarına alternatif olarak koyun kalp kapakçığından üretilen yeni kalp kapakçığı implantı hastalar için umut oluyor

- YTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akpek: "Koyundan alınan kalp kapakçıklarının da insanlarda kullanılabileceğini laboratuvar ortamında ispat ettik. Bir sonraki kademe olarak klinik aşamaya geçeceğiz ve geliştirdiğimiz kalp kapakçıkları insanlarda kullanılacak"

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

8- Düğünlerin tek kişilik orkestrası: Dursunbeyli Süleyman

- Çocukluğunda geçirdiği hastalık ve kaza nedeniyle bir gözü görmeyen, sağ bacağı da kısmen işlevini yitiren Dursunbeyli Süleyman Cemal Dereli, oğlunun desteğiyle Balıkesir ve çevre illerdeki düğünlere giderek bağlama, cümbüş, keman, org, klarnet ve zurnasıyla mesleğini icra ediyor

- 50 yaşındaki çalgıcı Dereli: "Bir adım Süleyman, bir adım Cemal, 'Süleyman saz, Cemal de keman çalsın, Dereli de türkü söylesin' dedik ve bu maceraya böyle devam ettik"

(Miraç Kaya/Balıkesir) (Fotoğraflı-Görüntülü)

9- Güneye göçen leylekler İstanbul semalarında

- Kuş gözlemcisi 80 yaşındaki Fikret Can: "Leyleklerin en büyük sıkıntısı, besin ihtiyacı ve göç sırasında tünedikleri elektrik direklerinde elektrik akımına kapılarak ölmeleridir. Çünkü tüneyecekleri eski bacalar, eski kuru ağaçlar kalmadı"

- Kuş gözlemcisi Fatih Keleş: "En yoğun göç kalkışları görebileceğimiz Büyükçekmece'den ileri Silivri, Çatalca tarafı bizim 'Leylekel' diye adlandırdığımız bir bölge var. Hem akşamları binlercesi konaklar hem sabah güneşin ışıklarıyla beraber hareketlenmeye başladıkları mükemmel bir nokta"

(İlyas Kaçar/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

10- Mersin Körfezi'ndeki köpüklenme için "müsilajdan beter" yorumu

- ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu:

- "Şu anda Mersin Körfezi'nde denize baktığınızda ancak 1,5 metreyi görebiliyorsunuz. Işık geçirgenliği oldukça düşmüş, çok kirli bir suyla karşı karşıyayız ve bu kirlilik oksijen seviyelerini de düşürüyor"

- "Buradaki durum müsilajdan beter çünkü gerçekten inanılmaz bir kirlilik yükü var, şehir kirliliği çok yüksek. Yaz döneminde nüfus artışıyla birlikte evsel atıklar çok yükselmiş durumda"

(Gülseli Kenarlı/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

11- 49. UEFA Süper Kupa sahibini buluyor

- 2023-2024 sezonunun UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu Real Madrid ile UEFA Avrupa Ligi kupası sahibi Atalanta, yarın Polonya'nın başkenti Varşova'da karşılaşacak

- 2000'de Galatasaray'ın kazandığı UEFA Süper Kupa'yı en çok müzesine götüren takımlar, 5'er kezle Milan, Real Madrid ve Barcelona oldu

- İspanya ekipleri son 15 finalde 10 kez, toplamda ise 16 defa mutlu sona ulaştı

(Mutlu Demirtaştan/İstanbul) (Grafikli)

12- Antrenörü için Yusuf Dikeç'in en önemli özelliği mütevazılığı

- Olimpiyat 2'ncisi milli atıcı Yusuf Dikeç'in antrenörü Osman Erdinç Bilgili:

- "(Yusuf'un diğer sporculardan farkı) Birincisi mütevazılığı. Zaten bütün dünya bence bunu keşfetti ve gördü. Rahatlığı, tarzı"

- "Hedefimiz Los Angeles 2028'de ülkemize altın madalyayı kazandırmak"

(Hüseyin Burak Demirer/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.