Öğretmenlere her eğitim öğretim yılı başında ödenen eğitime hazırlık ödeneği 7. Toplu Sözleşme görüşmelerinde gündeme geldi. 2023 yılı hazırlık ödeneğinin düşük olmasından şikayet eden öğretmenler en az bir maaş tutarında hazırlık ödeneği talep ediyordu. Ancak beklenen olmadı ve sözleşme görüşmelerinde yetkili sendika hükumet yetkilileri ile anlaşarak eğitime hazırlık ödeneğinin miktarını belirledi.

Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan öğretmenler her eğitim öğretim yılı başında eğitime hazırlık ödeneği alıyor. 2023 yılı için Memur Sen'in 6. Toplu Sözleşme görüşmelerinde kabul ettiği rakam 1400 TL. Yani öğretmenler bu yıl 1400 lira eğitime hazırlık ödeneği aldı.

Artan enflasyon karşısında adeta kuşa dönen eğitime hazırlık ödeneğinin artırılması yönünde sendikaların ve öğretmenlerin bir maaş tutarında hazırlık ödeneği talepleri gündemdeyken, Memur Sen ile hükumetin 7. Toplu Sözleşme görüşmelerinde hazırlık ödeneğinin miktarı konusunda anlaştıkları rakam bu beklentinin çok altında kaldı.

Memur Sen adına görüşmeleri katılan ve eğitim iş kolunda yetkili sendika olan Eğitim Bir Sen öğretmenleri temsilen 7. Toplu Sözleşme görüşmelerine katıldı. Yapılan müzakereler sonunda 1400 TL olan Eğitime Hazırlık Ödeneği'nin 2024 yılı için 2.296 TL  olması yönünde mutabakata varıldı. 
Milli Eğitim Bakanlığı personeli öğretmenlere her yılın eğitim öğretim dönemi başında eğitime hazırlık ödeneği adı altında bir ek ödeme yapılıyor. Uygulamanın başladığı ilk yıllarda kırtasiye parası oladak da adlandırılan bu ödemeler, okulların açılması ile birlikte sınıfta oluşan ihtiyaçları karşılamada öğretmenlere destek olmak. 

Bilindiği üzere öğretmenler, çalıştıkları kuruma en fazla katkı sağlayan meslek grupları içerisinde yer alıyor. Boya badana işlerinde sınıf temizliğine, sınıfın ihtiyaçlarından maddi durumu iyi olmayan öğrencilere destek olmaya, tebeşirden tahta kalemine, fotokopi kağıdından elişi kağıdına, fotokopiden ödev notlarına kadar çok sayıda kalemde öğretmenler kendi ceplerinden harcama yapıyor. Öğremtenler tabii olarak bu harcamaları gönlünden gelerek karşılıksız yapıyor. Bazı bölgelerde sınıf ihtiyaçlarının önemli bir kısmı veliler tarafından karşılansa da yine de öğretmenler ceplerinden oldukça fazla harcama yapıyor. Dolayısıyla eğitime hazırlık ödeneğini eleştiren insanların öğretmenlerin yaptığı harcamalardan haberinin olmadığı kanaatindeyiz. Yapılan harcamaların yanında MEB tarafından öğretmenlere ödenen ücret ise devede tüy denecek kadar az kalıyor.

2023 Eğitime hazırlık ödeneği kaç TL olarak ödendi?

2023 yılı eğitime hazırlık ödeneğinin miktarı, yetkili sendika ve hükumet arasında imzalanan 6. Toplu Sözleşme mutabakatında 1400 TL olarak belirlendi. Bu nedenle bu yıl öğretmenlere 1400 TL hazırlık ödeneği parası ödendi. 

Eğitime hazırlık ödeneği kimlere nasıl ödenir?

Eğitim Ödeneği - eşitli sebeplerle (askerlik, ücretsiz izin, doğum izni vs.) eylül ayı içerisinde fiilen görevde olmayıp eğitim-öğretim yılı içerisinde göreve başlayanlara, göreve başlamalarından sonra belirli oranlarda ödenir.

Öğretim yılına hazırlık ödeneği, ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları da dahil olmak üzere fiilen öğretmenlik yapanlara ödenir.

Her eğitim öğretim döneminin başında öğretmenlere ödenen eğitime hazırlık ödeneği (kırtasiye parası) miktarı her yıl artmaktadır. Ancak yaşanan enflasyon karşısında bu yılki (2023) artış adeta sıfıra yakın oldu. Bunun nedeni ise toplu sözleşmede atılan imza oldu.

Eğitime hazırlık ödeneği eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapan kişilere verilir.

Bununla birlikte, İlköğretim ve okul müdürlerine, müdür yardımcılarına, cezaevi okullarında çalışan öğretmenlere, yöneticilere, eğitim uzmanı ve yardımcılarına da eğitime hazırlık ödeneğinden faydalanma hakkı tanınmıştır. 

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 32. Maddesine göre hazırlık ödeneği, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler,
yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) ödenir. Hazırlık ödeneğinden saymış olduğumuz kimseler haricinde yer alan hizmetli, memur gibi devlet çalışanları yararlanamamaktadır.

Eğitime Hazırlık Ücreti Nedir? Hangi Öğretmenlere Ödenir?

Halk arasından kırtasiye yardımı veya kırtasiye parası olarak da bilinen eğitime hazırlık ödeneği öğretmenlere verilir. Hazırlık ödeneğini öğretmenlerin o sene içerisinde yapacağı şahsi eğitim materyalleri harcamalarına destek olmak amacıyla her yıl devlet tarafından ödenir.

İkinci Dönem Atanan Öğretmenler Veya İlk Dönem Ataması Gecikenlere Ne Kadar Ödeme Yapılır?
"657 Sayılı Kanunun Ek 32'nci maddesi uyarınca verilecek öğretim yılına hazırlık ödeneği; öğretim yılının başladığı aydan sonra ve birinci dönem ders yılının sonundan önce göreve başlayanlara %75'i, birinci dönem ders yılından sonra ve ikinci dönem ders yılının sona ermesinden önce göreve başlayanlara ise %50'si oranında yapılır.'"

Eylül Ayında Görevde İken Daha Sonra Ücretsiz İzne Ayrılanlar Ne Yapacak?

Bu ücret Eylül ayında görevi başında olan her Öğretmenimize yatmaktadır. Ancak Eylül ayında bu ücreti aldıktan sonra ödenen ücret konusunda tereddüte düşülmüş olup, Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının bütün illere dağıtımlı olarak yazdığı 03/01/2020 tarih ve 160908 sayılı yazısında konuya açıklık getirilmiştir. 
Bu kapsamda: Eylül ayı başında görevi başında olan bir öğretmene ödenen bu ücret geri alınmaz. Zira peşin olarak ödenen bu ücreti kamu zararı olmayacağı açık bir şekilde mütalaa edilmiştir. 

Türk Eğitim-Sen'den Uzman Öğretmenlik Yönetmeliği'ne Tepki Türk Eğitim-Sen'den Uzman Öğretmenlik Yönetmeliği'ne Tepki

Eylül Ayında Görevi Başında İken İstifa Eden Yada Başka Bir Okula Naklen Atananların Durumu
Benzer şekilde Eylül ayı başında peşin ödenen bu ücret istifa eden yada naklen başka bir kuruma yada okula atanan öğretmenlerden de geri alınmaz. 

Ücretsiz İzinde Olanlar Eğitim Ödeneği Alabilir mi?

Bu ücret 30 Eylül tarihine kadar görevi başında aktif olarak görev yapan öğretmenlerimize ödenir. Dolayısı ile bu tarihe kadar ücretsiz izinde olan öğretmenlerimizin bu ücreti hakkı bulunmamaktadır. Ayrıca Eylül ayından sonra bir öğretmenimiz ücretsiz iznini bozarak görevine başlamış olsa dahi bu ücreti alamaz. 

Eğitim Yılı Ortasında İlk Defa Atanan Bir Öğretmen Eğitim Ödemesi Alır mı?

Bir üst başlıkta ifade ettiğimiz gibi 30 Eylül tarihine kadar görevi başında olan kişilere ödenmektedir. 1 Ekim tarihinden sonra atanan bir öğrenmene o yıl için bir ödeme yapılmaz.