Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, hizmet içi yetiştirme kurs ve seminerleri ile halk eğitim merkezlerinde çalışan usta öğreticilerin memur kadrolarına atanması teklifi TBMM'de. Usta öğreticilere kadro teklif torba yasaya dahil edilecek mi? İşte TBMM'ye yapılan usta öğreticilere kadro talebi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ve gerekçesi ektedir. Ahmet ÖNAL /Kırıkkale Milletvekili

GEREKÇE

Bazı bakanlıkların eğitim kurumlarında Halk Eğitim Merkezlerinde ve kısmi zamanlı çalışan Usta Öğretici Devlet Memurları Kanununda belirtilmiş olan her sorumluluğu sorumlulukları yerine getirmesine rağmen tüm devlet memurlarının yararlandığı sosyal haklardan mahrum bırakılmaktadırlar.

Halk eğitim merkezlerinde ve kamuya ait her kurumda yaygın eğitim genel müdürlüğü onaylı sanatsal, kültürel ve mesleki eğitim faaliyetleri gösteren eğitim görevlerini uygulayan usta unvanı kazanmış eğitim görevlileri Ücretli Usta Öğreticilerdir. Kurumlarda görevlendirilen ücretli usta öğreticiler, öğreticilik görevlerini plan ve program dâhilinde yürütürler. Bu kişiler, görevleri süresince Devlet memurlarının tutum, davranış ve vakarına uygun davranmakla sorumludurlar.

Ücretli usta öğreticilere çalıştıkları ders saati karşılığında ek ders ücreti ödenmektedir. Ders görevi ile görevlendirilen ücretli usta öğreticilerin günlük çalışma süresi en fazla sekiz ders saatidir. Çalışma süresi haftada 40 ders saatini geçemez.

Kursiyerlerin çeşitli nedenlerle öğrenime devam etmemeleri hâlinde kursun kapatılması durumunda, ücretli usta öğreticilerin başka bir kursta görev almaları sağlanmalıdır. Bu durumun mümkün olmaması durumunda görevlendirmeleri iptal edilmektedir. Bu kişilere görev yaptığı süre kadar ücret ödenmektedir. Bayram ve resmi tatillerde herhangi bir ücret ödenmemektedir.

(6) Ücretli usta öğreticilerin, birinci fıkrada belirtilen şartları taşımadıkları, görevlerinde Ek-5 değerlendirme formuna göre başarısız oldukları, bu yönetmelik hükümlerine uymadıkları kurum müdürlüğü, mülki idare amirleri veya denetlemeye yetkili birimlerce belirlenmesi durumunda, usta öğreticilerin görevlendirmeleri (Değişik ibare:RG-12/6/2021-31509) iptal edilmektedir.
Mücbir sebepler haricinde kurs onayından sonra göreve başlamayanlar ile verilen görevi bırakanlar için bir yıl süreyle kurslarda görevlendirilmez ve bu durum e-Yaygın Sistemine işlenmektedir.

Mevzuatta 12 ay sözleşme yapılır hükmü Ücretli Usta Öğreticiler için 11 ay diye kabul edilmiş olup, bu şekilde uygulanır. Ücretli usta öğreticiler, bir mali yıl içerisinde 11 aydan fazla görevlendirilemez.
Milli Eğitim Bakanlığı usta öğreticileri memur veya sözleşmeli olarak kabul etmemekte; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da İŞÇÎ saymamaktadır.

657 sayılı Devlet Memurlarının sorumluluklarına uymak zorunda olup Özlük haklarından faydalanamamaktadır.

Ücretli Usta Öğreticiler, Kadrolu Usta Öğreticilerle aynı kurumlarda çalışanlar, aynı işi yaparlar fakat aym ücreti alamamaktadırlar. Hatta asgari ücretin altında çahştınlan usta öğreticilerin SGK pirimleri tam yatmadığından çok çahştıklan halde az çalışmış gibi gözükmektedirler.

Dini ve milli bayramlarda, okulların yarıyıl ve ara tatillerinde, kar tatillerinde, seçimlerden sonra tatil edilen günlerde de ücret alınmamaktadır. 23 Nisan, 19 Mayıs, 15 Temmuz, 30 Ağustos gibi milli bayramlarda görev aldığı halde ücret alamamakta, Hastalık Durumunda ders saati ücreti kesilmektedir.

Kıdem Tazminatı olmayan. Mazeret ve Doğum İzni olmayan usta öğreticiler Sigorta primi 12 ay yatmadığı için İşsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanamamaktadırlar.

Yakın geçmişte küresel çapta yaşanan salgın ve ülkemizde yaşanan deprem, sel gibi doğal afetlerden sonra, Ücretli Usta Öğreticiler mesai mefhumu gözetmeksizin canla, başla çalışmalarına rağmen Hüküm gereği ders yapmamış sayılmakta ve herhangi bir ücret alamamaktadırlar.

DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 51 - Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, hizmet içi yetiştirme kurs ve seminerleri ile halk eğitim merkezlerinde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte usta öğretici olarak çalışmakta olanlardan ve 48 inci maddede belirtilen genel şartları taşıyanlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde yazılı olarak başvuranlar; 2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin eki (I) sayılı cetvelde yer alan bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı memur kadroları ile sınırlı olmak üzere belirlenen memur kadrolarına, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altmış gün içinde Milli Eğitim Bakanlığınca atanırlar.

Bu madde kapsamında usta öğreticilerin atanacağı memur kadroları, kadro ve pozisyonlara ilişkin mevzuatın eki cetvellerde yer alan sınıf, unvan ve derecelerine uygun olmak şartıyla, başka bir işleme gerek kalmaksızın atama işleminin yapıldığı tarih itibarıyla ihdas edilerek aynı cetvelin ilgili bölümlerine eklenmiş ve memur kadrolarına atananların pozisyonları başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır. İhdas edilen kadrolar ile iptal edilen pozisyonlar; unvanı, sınıfı, adedi, derecesi, teşkilatı ve birimi belirtilmek suretiyle birinci fıkrada belirtilen altmış günlük sürenin bitiminden itibaren iki ay içinde Kamu Personel Bilgi Sisteminin bulunduğu kuruma bildirilir.

Bu maddenin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Milli Eğitim Bakanlığı yetkilidir.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kırgızistan'da Orta Asya Üniversite Rektörleri Forumu yapıldı Kırgızistan'da Orta Asya Üniversite Rektörleri Forumu yapıldı