Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan şube müdürlerinin durumu TBMM gündemine geldi. TBMM'ye Bakan Vedat Işıkhan'ın yanıtlaması amacıyla sunulan dilekçede, şube müdürlerinin maaş ve ek gösterge talepleri de yer aldı.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından Anayasanın 98'inci ve TBMM İçtüzüğünün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Tarafıma iletilen mesajda; Şube müdürleri kamu kurum ve kuruluşlarının kurumsal hafızasıdır. Aynı zamanda değişim ve gelişime açık, mevzuata ve uygulamaya hâkim olmaları nedeniyle vatandaş sorunlarının da çözüm merciidir. Daire Başkanı ve üstü kadrolar ise yürütme organının tercihine göre şekillenmektedir. Şube Müdürü olabilmek için belli bir süre hizmet edip, belli bir bilgi ve tecrübeye sahip olduktan sonra, disiplin yönünden sınava girmesine engel bir durumunun olmaması, yapılan yazılı ve sözlü sınavlarda da başarılı olması gerekmektedir.
Şube Müdürleri konusunda uzmanlaşırken, aynı zamanda maiyetindeki personelin yetiştirilmesinden, sevk ve idaresinden, iş ve işlemlerin takip ve denetiminden de sorumludur. Ayrıca, teknik alanda görev yapan Şube Müdürleri Köprüler, Yollar, Barajlar ve Hava Limanları gibi yatırımlarda büyük sorumluluklar yüklenerek ülke kalkınmasına katkı sağlamaktadırlar.
3046 sayılı Kanunda sayılan hiyerarşik kademelerde Daire Başkanından sonra gelen Şube Müdürleri makam görev tazminatı almayan, maiyetinde çalışan mimar, mühendis, istatistikçi, programcı, çözümleyici, araştırmacı, şef, VHKİ, memur, şoför vb. kadrolarda görev yapan personelin ek göstergesinden daha düşük veya eşit olan tek yöneticidir.
657 Sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği 1965 yılında, Şube Müdürünün maaşı, TSK da görev yapan Albay rütbesine eşitken, günümüzde bunun çok uzağındadır. Hal böyleyken bugün itibariyle idari kademeden en fazla kayba uğramış kesim Şube Müdürleridir. Eşit işe eşit ücret sisteminde hiyerarşik kademeler arasında makul bir ücret farkı varken 2/11/2011 tarihli ve 666 sayılı KHK ile eşit unvana eşit ücret adı altında yapılan söz konusu düzenleme sonucu Kariyer Uzmanı, Daire Başkanı ve üstü kadrolarda bulunanların mali ve özlük hakları iyileştirilmiş Şube Müdürü kadrolarda yer alan personelin ücretlerinde ise herhangi bir iyileştirme yapılmamıştır.
Hiyerarşik kademeler arasındaki ücret dengesi orantısız şekilde bozulmuştur. Devletin, genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü olduğu kamu hizmetlerinin görülmesinde bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatlarındaki esas hizmet birimi olan şube müdürlüklerinin; özgün/stratejik konumlarına karşın hak ettikleri mali ve sosyal haklarını alamadıkları konusu TBMM Halkla İlişkiler Binası güncel durumdan hareketle açıklanmaktadır.
Kamu hizmetlerinin görülmesinde verim ve uyumun sağlanabilmesi için öncelik ve ivedilikle şube müdürleri ve müdürlerin mali durumlarında iyileştirme yapılması, mevcut ücret adaletsizliklerinin giderilmesi gerektiği elzemdir. Şube Müdürlerinin mutlaka hak ettiği Kariyer Meslek Gurubu içinde sayılarak, mağduriyetlerine sebep olan gelir kaybının giderilmesi, hiyerarşik kademeler arasında dengenin sağlanmasını, uğradıkları mağduriyetin giderilmesini, 2000 makam ve 8000 görev tazminatı verilmesini sağlayacak şekilde yasal düzenleme yapılmasını istiyoruz." ifadeleri yer almaktadır.
Bu bağlamda;1) Tarafıma iletilen iddialar doğru mudur?
2) Bakanlığınızın şube müdürlerinin özlük haklarının iyileştirilmesi ile ilgili yapmış olduğu çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
Ömer Faruk GERGERLİOĞLU /Kocaeli Milletvekili