Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfınca (SETA) düzenlenen panelde uzmanlar, İsrail Başbakanı Binyamin Netahyahu'nun, iç siyasette konumunu güçlendirmek için Hizbullah'a saldırıları araç olarak kullandığını belirterek, çatışmanın hem Lübnan'da hem de bölgede yayılma riskine işaret etti.

SETA Güvenlik Araştırmacısı Bilgehan Öztürk moderatörlüğünde çevrim içi yapılan "İsrail-Hizbullah Çatışması: Lübnan ve bölgeyi neler bekliyor?" konulu panelde, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğçe Ersoy Ceylan, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Uluslararası İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulgani Bozkurt ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Hüseyin Mercan konuşmacı olarak yer aldı.

Ceylan, İsrail'in Lübnan'a saldırılarının Tel Aviv açısından kayıp olacak gibi görülse de iç siyaset açısından hükümetin elini güçlendirebileceğine işaret ederek, nisandan beri yapılan anketlerde içerde İsrail hükümetine ilişkin olumlu bakışın arttığını söyledi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye suikastının ardından kamuoyunda güvenliğe yönelik İsrail hükümetinin adımlar attığı algısı oluştuğunu kaydeden Ceylan, bu nedenle İsrail kamuoyunun, Hizbullah'a yönelik saldırılara destek verdiğini dile getirdi.

GÜNCELLEME - Kastamonu'da devrilen midibüsteki 1 kişi öldü, 23 kişi yaralandı GÜNCELLEME - Kastamonu'da devrilen midibüsteki 1 kişi öldü, 23 kişi yaralandı

- İç savaş uyarısı

Bozkurt, Lübnan'ın iktisadi olarak "iflas etmiş" durumda olduğunu ve devletin kamu hizmetlerini yerine getiremediğini vurgulayarak, "Barış zamanında bile bu kadar zafiyet içerisinde olan bir Lübnan, Hizbullah'ın topyekun savaşa girmesiyle çok daha büyük zafiyet yaşayacak." dedi.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın, İsrail'e karşı direndiği için meşruiyet kazandığını söyleyen Bozkurt, "Bugüne kadar İsrail ile savaşarak halk desteğini alan Nasrallah, aslında 11 aydır İsrail ile savaşmayarak halk desteğini alıyor." ifadesini kullandı.

Bozkurt, Lübnan'da iktisadi koşulların zorluğunun toplumsal tepki doğurabileceğini dile getirerek, Lübnan ile İsrail arasında savaş çıkması ve Hizbullah'ın güç kaybetmesi durumunda Lübnan'da "iç savaş" çıkabileceğini ileri sürdü.

Mercan da İran'ın ve Hizbullah'ın olmadığı bir bölgede İsrail'in yayılmacı politikasını Batı dünyasına nasıl meşrulaştırarak kabul ettirilebileceğinin bir soru işareti olduğuna değinerek, İran ve Hizbullah için de tam tersinin geçerli olduğunu anlattı.

Karşılıklı bir ontolojik düşmanlığın söz konusu olduğunu kaydeden Mercan, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun yayılmacı stratejisinde kendisine yeni hedefler koyduğunu, iç siyasetteki tıkanmışlığı aşmak ve kendi varlığını devam ettirebilmek için saldırganlığı sürdürmek ve gerilimi tırmandırmak zorunda olduğunu kaydetti.

Mercan, İsrail'in Lübnan'a saldırılarını bölgeye yayıp yaymamasının, Nasrallah'ın tam kapasite savaşa girip inisiyatif alma ve Netahyahu'nun Lübnan'a kara harekatını başlatma ihtimaline bağlı olduğunu aktardı.

Kaynak: aa