Genel

ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 26 Ağustos 2024

ANADOLU AJANSI

Abone Ol

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920
 

1- Tarımsal uygulamalara "üretim planlaması" ayarı

- Tarım ve Orman Bakanlığının uyguladığı tarımsal desteklerden hibe programlarına, işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılmasından tarımsal örgütlerin derecelendirilmesine kadar birçok faaliyetin, üretim planlamalarına uyumlu olması için çalışma yürütülüyor

- Sözleşmeli üretim projesi kapsamında, uygulamada birliktelik sağlanması, kayıt sistemiyle etkin izleme ve değerlendirme yapılması, sigorta ile tarafların risklerinin minimize edilmesi, arabuluculuk sistemi ile anlaşmazlıklara hızlı ve etkin çözüm bulunması hedeflerine odaklanıldı

(Mustafa Çalkaya/Ankara)

2- "Influencer" reklamları Ticaret Bakanlığı radarında

- Bir markaya ait ürün veya hizmeti tanıtan ancak açık şekilde bunun reklam olduğunu belirtmeyen veya örtülü reklam yapan internet fenomenlerine idari yaptırım uygulandı

- Reklam Kurulu, geçen yıl 5 sosyal medya etkileyicisine 1 milyon 352 bin 808 lira, bu yılın ilk 6 ayında da 11'ine 5 milyon 35 bin 994 lira idari para cezası kesilmesine karar verdi

(Serhat Tutak/Ankara)

3- Save The Children: Gazze'de çocuk felcine müdahale edilemezse kitlesel ölçekte sakatlıklar görülebilir

- Uluslararası kuruluş Save The Children'ın İnsani Yardım Politikası Başkanı Alexandra Saieh:

- "Gazze, şu anda salgın hastalıklar için üreme alanı ve çocuk felcine verilen tepki saatlerle ölçülüyor. Bu aşıların geciktiği her saat çocukların risk altında olduğunu göreceğiz. Çocuk felci virüsü birkaç saat içinde bir çocuğun tamamen felç olmasına neden olabilir"

- "Çocuk felci sınır tanımaz. Eğer kitlesel bir salgın olursa bu, sadece Gazze'deki çocukları etkilemekle kalmayacak, aynı zamanda Gazze sınırlarının ötesindeki ve bölgedeki çocukları da etkileyecek"

(Zuhal Demirci/Londra) (Görüntülü)

4- ABD'de sokak müzisyenlerine ilahiyle eşlik eden imam İstanbul'daki görevine döndü

- İmam Dursun Şahin:

- "Philadelphia'daki programda yanıma birisi geldi. 'Namazla niyazla bir alakam yok, beni bile etkilediniz. Sizden sonra namaza başlamayı düşünüyorum' dedi. Böyle çok alakasız kesimlerden olumlu tepkiler de aldık"

- "İmam ve müezzinlere yönelik zaman zaman on-line kurslar düzenliyoruz, 'uşşak makamında ilahiler, Kur'an-ı Kerim, ezan, kamet, mevlit ve kaside okuma eğitimleri veriyoruz"

(Mehmet Yusuf Melikoğlu/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- Çizdiği grafitilerle İsrail saldırıları altındaki Filistin'e destek veriyor

- Batman'da yaşayan sanatçı Osman Öztürk, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki göstermek amacıyla duvarlara Filistin, Gazze ve direnişi simgeleyen resim ve semboller çiziyor

- Osman Öztürk: "Özellikle sırtı dönük Hanzala, barış güvercini, karpuz sembolü ve slogan olarak da Free Palestine görselleri yapıyorum"

(İbrahim Toprak-Fahrettin Turğut/Batman) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Amerikalı Yahudi aktivist ve CodePink kurucusu Benjamin'den ABD'ye "İsrail'e desteği kes" çağrısı:

- "ABD hükümetinin bariz insan hakları ihlallerine rağmen İsrail'e verdiği sarsılmaz destek değerlerimize ihanettir. Bu soykırımı vergilerimizle finanse etmeyi bırakmanın zamanı gelmiştir"

- "Gazze'de tanık olduğumuz şey, sadece bir çatışma değil bütün halkı ortadan kaldırmak için planlanmış bir kampanyadır"

- "Açıkça taraf tutan ABD'nin aksine Türkiye'nin gerçek bir arabulucu olarak öne çıkmasını umuyoruz"

(Muhammet Tarhan/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- İklim değişikliği Türkiye'de orman yangınlarının sıklığını ve şiddetini artırıyor

- İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Merih Göltaş:

- "Yangın sayılarına baktığımız zaman her yıl ortama 2 bin yangın çıkıyor. İstatistiklere göre, 1988-2000 yılları arasında bu sayı ortalama 1900'lerdeyken, 2000-2011 yılları arasında ortalama 2 bin 100'e çıkmakta. 2011'den günümüze kadar ise yangın sayısı 2 bin 700'lere doğru yaklaşmakta. Bu da demek oluyor ki yangın sayısında her yıl artış gözlenmekte"

- "1988 yılından itibaren kayıtlara baktığımızda, yıllık yanan miktarımız 10 bin hektar civarı. 2021 yılında ekstrem hava koşullarına bağlı olarak iklim değişikliği kaynaklı yaklaşık 140 bin hektarlık alanımız yandı. Bu da demek oluyor ki 14 yılda yanacak ortalama alanımız bir yılda yandı"

(Mehmet Yusuf Melikoğlu/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

8- Azalan su kaynakları ülkeler arasındaki çatışma risklerini artırıyor

- ABD merkezli Pasifik Enstitüsünün çalışmalarına göre, sadece 2020'den 2023'e kadar dünya genelinde su nedeniyle 400'den fazla anlaşmazlık kayda geçerken ülkeler arasında veya ülke içinde yaşanan bu anlaşmazlıkların bazıları çatışmalara dönüştü

- Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Sağsen: "İklim değişikliğiyle alakalı, çevreyle alakalı, suyla alakalı önlem almazsak doğa bize belli süre sonra bunu mecburen aldıracak. O yüzden de ben suyla ilgili meselelerin masada diplomasiyle, ortak projelerle, işbirliğiyle, fayda paylaşımıyla çözülmesi gerektiğini düşünüyorum"

(Yeter Ada Şeko/İstanbul)

9- DOSYA HABER/YEŞİL KAPİTALİZM - İklim politikalarından tartışmalı doğa odaklı çözümlere küresel ısınmayla mücadeledeki "samimiyet"

- İklim krizinin temellerinin atıldığı Sanayi Devrimi'nden 21. yüzyıla kadar iklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları devam ederken bu çalışmaların etkisi tartışma konusu

- Bazı uzmanlar, AB ve BM'nin iklim krizi çözümlerine ağırlık vermesi halinde küresel ısınmanın yavaşlatılabileceğini belirtirken bazıları da iklim değişikliğine getirilen çözümlerin "sahtekarlık" olduğu iddiasında bulunuyor

(Dilara Karataş/Ankara)

10- Sahte ürünlerle yapılan botoksta yüz felci riski

- Estetik ve Kozmetik Dermatoloji Derneği ve Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Dr. Yılmaz Turan: "Kaçak ve ruhsatsız botoks ürünleriyle yapılan işlemler sonrasında enfeksiyon, felç, kalıcı yüz asimetrisi, alerjik reaksiyonlar ve hatta toksik zehirlenmeler gibi komplikasyonlar yaşanabiliyor"

- Uluslararası Plastik Cerrahi Derneği Hasta Güvenliği Komitesi Üyesi Prof. Dr. Akın Yücel: "Ülkemizde ruhsatlı üç botilinum toksin bulunmaktadır. Bunlar da sadece belirli ecza depoları tarafından yetkili hekimlere satılıyor. Merdiven altı uygulamalarda kullanılan ürünler ise genelde sahte ya da kaçak ürünler"

(Yeşim Sert Karaaslan/Ankara)

11- DOSYA HABER - Anadolu Ajansının 28 Ağustos-8 Eylül'de düzenlenecek Paris 2024 Paralimpik Oyunları öncesi hazırladığı haber dosyasının yayımlanacak bölümleri:

- Türkiye, paralimpik oyunlar tarihinde 38 madalya kazandı (Erkan Tiryaki/Ankara)

- Türkiye, Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda 6 branşta ilk madalyasını arayacak (Erkan Tiryaki/Ankara)

- Türkiye'nin paralimpik macerası Barselona 1992'de başladı (Erkan Tiryaki/Ankara)

12- Galatasaray, Avrupa'da 318'inci maçına çıkacak

- UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turu rövanş maçında yarın İsviçre temsilcisi Young Boys'u konuk edecek sarı-kırmızılı takım, Avrupa kupalarında yaptığı 317 karşılaşmada 113 galibiyet, 120 mağlubiyet yaşadı

- Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde 33 eleme maçında 22 galibiyet, 7 beraberlik ve 4 yenilgi yaşadı

(Emrah Oktay/İstanbul) (Grafikli)

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }