Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- Türkiye'de orman yangınları geçen yıla göre yüzde 78 arttı

- Orman Genel Müdürlüğünün verilerine göre, Türkiye'de geçen yıl 1 Ocak-19 Ağustos döneminde 1419 orman yangını çıkarken, bu yılın aynı döneminde 2 bin 529 yangın kayıtlara geçti

- İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl: "Bu yangınlar, iklim değişikliğinin ekosistemler üzerindeki yıkıcı etkilerinin açık bir göstergesi. Küresel ısınmanın hız kesmeden devam etmesi, gelecekte daha da büyük yangın felaketleriyle karşı karşıya kalacağımız anlamına geliyor"

(Halil Fidan/İzmir) (Fotoğraflı)

2- TENMAK, desteklediği AR-GE projeleriyle Türkiye'nin teknoloji merkezi olma yolunda ilerliyor

- Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Başkanı Abdullah Buğrahan Karaveli:

- "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının çalışma prensibi ve çalışma alanına baktığımızda, bakanlığın teknoloji ve AR-GE üssü, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu, kısaca TENMAK"

- "Geleneksel yöntemlerle kullanılan teknolojinin lokalizasyonu, yerleştirilmesi birinci hedefimiz"

(Duygu Alhan/Kocaeli)

3- Başlangıç aşamasındaki girişimlere "melek yatırımcı" desteği 39,4 milyon lirayı buldu

- Bireysel katılım sermayesi uygulamasının Türkiye'de devreye girmesinden bu yana 224 melek yatırımcı, 71 girişime sermaye aktardı

(Hülya Ömür Uylaş/Ankara)

4- Fahiş servis ücretleriyle karşılaşan velilere hukuki çözüm önerileri

- Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Başkan Yardımcısı Mücahit Saraçlı: "23 bin liralık yakın mesafe ücretine yüzde 30'luk zam dahi yapılmış olsa 70-80 bin lira gibi fahiş, afaki rakamlar söz konusu değil. Bunun talep edilmesi yasaya ve hukuka aykırı bir davranıştır, haksız kazanç elde etme yoludur"

- Avukat Barış Ülker: "Veliler, ödedikleri fahiş ücretleri en yüksek oranda faiziyle birlikte iade alabilirler. Hukuki mücadele sonucunda fazladan ödedikleri ücretin yanı sıra yargılama giderlerini de faiziyle birlikte iade alabilirler"

(Mikail Bıyıklı/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- Öğrencilerin dijital oyun bağımlılığında "yalnızlık ve sıkıntı" nedeni öne çıkıyor

- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Güvenli İnternet Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre, lise ve ortaokul öğrencilerinin yüzde 35'i oyun bağımlılığı, lise öğrencilerinin yüzde 31'i ve ortaokul öğrencilerinin yüzde 20'si internet bağımlılığı riski taşıyor

(Arife Yıldız Ünal/Ankara)

6- İstanbul'da hava kirliliği yılın 7 ayında yüzde 14 arttı

- Kentteki hava kalite ölçüm istasyonlarının verilerine göre, 1 Ocak-31 Temmuz döneminde havadaki azot dioksit miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterdi

- İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros: "Araç sayısı arttıkça hem İstanbul trafiğinin sıkışıklığı artıyor hem de araçlar dur kalk yaptıkça daha fazla emisyon salıyor, daha fazla atmosfer kirleniyor"

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- DOSYA HABER/İNGİLTERE'DE AŞIRI SAĞCI ŞİDDET - Dezenformasyonla mücadele için "Çevrim İçi Güvenlik Yasası"

- İngiltere'de 2023'te parlamentodan geçen ve gelecek yıl yürürlüğe girecek yasa, sosyal medya platformlarının belirli kategorilerdeki yasa dışı içeriği kaldırmalarını ya da ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını gerektirecek

- Başbakan Keir Starmer, aşırı sağcı grupların başlattığı şiddeti körüklemekle suçladığı sosyal medya şirketlerinin zararlı olduğu düşünülen içerikleri platformlarından kaldırmak için daha fazlasını yapmamaları halinde hükümetinin, yasayı sertleştireceğine dair ipuçları verdi

(Zuhal Demirci/Londra) (Grafikli)

8- Müzelerdeki 250 binden fazla eser yapay zeka destekli DNA uygulamasıyla kimliklendirildi

- AA, Anadolu Medeniyetleri Müzesinin tam güvenlikli deposunda, restoratör ve konservatörlerin, eserlere "DNA kodlaması" yöntemini nasıl uyguladıklarını görüntüledi

- Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz: "Kullandığımız maddede önemli kimyasallar var. Yapay zeka algoritması ile oluşturulan çeşitli DNA izlerinin olduğu, gözle görülmeyen, hissedilmeyen bir tür madde. Her eserin kendi kimlik kartı bilgilerini işledikten sonra, eserin uygun bir yerine, esere de zarar vermeyecek şekilde bir imza bırakmış oluyoruz"

- "Siz bunu elle hissedemez, gözle göremezsiniz. Ultraviyole ışıkla orada bir bilgi olduğunu da tespit edemezsiniz. Bunun kendine ait okuyucu sistemleri var"

(Yasemin Kalyoncuoğlu/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

DSÖ: 2050'ye kadar iklim kaynaklı olaylar nedeniyle 1,2 milyara kadar insan yerinden olabilir DSÖ: 2050'ye kadar iklim kaynaklı olaylar nedeniyle 1,2 milyara kadar insan yerinden olabilir

9- Türkiye'de "genç koroner kalp hastası" oranı yüzde 20'lere çıktı

- Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal:

- "Genç bireylerde koroner kalp hastalığı görülme oranlarında yükselme tespit edilmiş. 40 yaşın altındakilere genç koroner kalp hastası diyoruz. Eskiden, tüm koroner kalp hastalarının yüzde 10-15'i genç hastalardı. Kadınlarda bu oran yüzde 10 iken yüzde 15'e çıktı. Erkeklerde yüzde 15'ten yüzde 20'lere çıkmaya başladı"

- "Erken yaşta kalp krizi oranı, kalp hastalığı rastlanma oranına bağlı olarak arttı. Bu hastalarda sıklıkla hiçbir belirti olmaz. Hatta bu hastalarda anjiyo yapılsa bile koroner damarlarında yüzde 30-40 darlık saptanır"

(Elif Küçük/İstanbul) (Görüntülü)

10- Antarktika'da olağan dışı sıcaklar ani hava olaylarını tetikleyebilir

- Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş: "Bazı bölgelerde 5-10 derece, iç ve kuzeydeki okyanusa doğru uzanan bölümde 15 derece daha sıcak ve kurak koşullar var. Bu mevsim için ortalama yüzey sıcaklıkları bölgesel farklılık göstererek -30 ila -65 derece arasında değişiyor, bu sene ise -20 ile -55 arasında"

- TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy: "Sıcak hava dalgasının yaşandığı Doğu Antarktika'daki erime de endişe verici hale geldi. Bilinen dört mevsimin iç içe geçtiği, mevsim ayrımı yapmakta zorlanacağımız bir dönem bizi bekliyor ve bu da ani hava değişiklikleri, daha önce hiç görülmemiş yerlerde hortumların, tsunamilerin gözlemlenmesi anlamına geliyor"

(Gülseli Kenarlı/İstanbul)

11- Toprak Razgatlıoğlu, 2024 Dünya Superbike Şampiyonası'nda 15 galibiyetle zirvede

- Dünya genelinde yarış severler tarafından "El Turco" lakabıyla anılan Toprak, üst üste 13 yarış kazanarak, Portekiz ayağında bu alandaki rekoru İngiliz rakibi Jonathan Rea ve İspanyol Alvaro Bautista'nın elinden aldı

- Toprak, Dünya Superbike Şampiyonası kariyerinde 213 kez yarışa çıkıp, 133 kez ödül kürsüsünde yer aldı

- 2021 Dünya Superbike şampiyonu Toprak, bu sezon da 7 etap sonunda 15 galibiyetle en büyük favori konumunda

(Fatih Çakmak/Ankara) (Fotoğraflı)

12- Hedef önce Paris 2024'te madalya, sonra sosyal sorumluluk projesiyle insanlara ulaşmak

- Üst üste 3. paralimpik madalyasını hedefleyen milli para masa tenisçi Nesim Turan:

- "Başarılı sporcular olarak ne kadar fazla ihtiyaç sahibi insana ulaşırsak o kadar mutlu oluruz. İlk durağım Paris'te madalya kazanmak, sonra da sosyal sorumluluk projelerine ağırlık vereceğim"

- "Paris'te madalya nasip olursa memleketim Ağrı’yı ziyaret edeceğim. Orada daha aktif yer alacağım. O insanların hayatına sanat ve sporla dokunmak çok kıymetli"

- "Tokyo'da madalya aldım ama Abdullah Öztürk'le final oynayamadığım için çok üzgündüm. Umarım Paris'te finale kadar Abdullah'la denk gelmeyiz ve finali beraber oynarız"

(Erkan Tiryaki/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

Kaynak: aa