Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- TOKİ Başkanı Levent Sungur, Marmara Depremi'nin 25. yılında AA'ya açıklamada bulundu:

- "TOKİ eliyle hayata geçirdiğimiz 27 bin 563 konutluk kentsel dönüşüm projesiyle İstanbul'u sağlam temeller üzerinde yükseltmeye devam ediyoruz"

- "Tamamladığımız 14 bin 932 dönüşüm konutumuzu vatandaşlarımıza teslim ettik. Her bir konutumuz sıcacık bir yuvaya, güven dolu bir yaşama, mutlu bir geleceğe dönüştü"

- "9 bin 370 dönüşüm konutumuzun inşaatı, 3 bin 261'inin ise proje çalışmaları hızla devam ediyor"

(Yıldız Nevin Gündoğmuş-Fatma Sevinç Çetin/Ankara)

2- İki büyük depremin tanığı AFAD görevlisi Kemal Koçak, arama kurtarma teknolojilerindeki gelişmeleri anlattı:

- "Görüntüleme cihazları, hem termaller hem arama kameraları, dinleme cihazları, dronlar, birçok ekipmanda çok ciddi değişimler ve gelişimler oldu. Eskiden kullandığımız hidrolik kesici ayırıcılar 10-15 ton kaldırırken şimdi 45-50 tona kadar çıkabiliyor. Çok daha küçük ünitelerle bunu karşılayabiliyorsunuz"

- "Toplumsal bilinçlenme arttı. Kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri, Türkiye'de faaliyet gösteren çok büyük şirketler, ekiplerini kurmaya ve toplumun genelinde bir afet kültürü oluşmaya başladı. Dolayısıyla müdahaleciler bakımından biraz daha bilinçli olundu"

(Zeynep Rakipoğlu/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Marmara Depremi'nde annesini kaybeden AA kameramanı İlker Özkap, o gece yaşadıklarını anlattı:

- "(Deprem sonrası) İnanılmaz kaos var. Ne olduğu belli değil. Herkes ne yapacağını soruyor ve sokaklarda oturuyor, şaşkın vaziyette. Ben evin önünden ayrılmıyorum. Bana 'Anneni gördük, çıktı.' diyorlar. Annemi görüp de çıktı diyenlerin çoğu hayal görüyor aslında. Ben de isterdim annemi görüp kavuşmayı ama öyle bir şey yok"

- "40'ıncı gün, muhtarımızın kızı Tuğba, 'İlker ağabey, bir şey buldular galiba enkazda.' dedi. Tam bizim kata gelmişler. Kepçeyi durdurdum, enkazın üzerine çıktım. Annem sarı saçlıydı... Orada iptaldim ben. Gözümü açtığımda askeri hastanenin çadırındaydım, sakinleştirici vermişlerdi"

(Elif Küçük-Gökçe Karaköse/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- İstanbul'un yeterince bilinmeyen turuncu kutuları: "Deprem afet konteynerleri"

- Megakentin 39 ilçesindeki hastane, okul, toplu yaşam alanı gibi noktalara kurulan ve deprem sonrası vatandaşların da arama-kurtarma faaliyetlerine katılabilmesi açısından büyük önem arz eden konteynerler konusundaki farkındalığın artırılması hedefleniyor

- Fatih Belediyesi Afet Yönetimi Birimi Sorumlusu ve Şehir Plancısı Murat Acar:

- "Vatandaşların birçoğu bunların farkında olmuyor ya da ne olduğunu bilmiyor. Biz bu konteynerlerin görünür yerlerde olmasına özen gösteriyoruz. Konteynerlerin üzerinde bilgilendirici tabelalarımız da mevcut. Özellikle vatandaşlarımızın sık gittiği, bulunduğu yerlerde olmasına dikkat ediyoruz"

(Gökçe Karaköse/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- Depreme karşı dayanıklı konutlar için çelik ve ahşap önerisi

- Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek:

- "Dünyada gelişmiş ve deprem coğrafyasında bulunan ülkelerin tercih ettiği malzeme çeliktir. Çelik yapılar, özellikle betonarme yapılara göre 7-10 kat daha hafiftir ve depreme karşı 7-8 kat daha dayanıklıdır"

- KENTSEV Başkan Vekili Haldun Ersen:

- "Kentsel dönüşümde, kamu binalarında ve yeni yapılan konutlarda çelik gibi betona alternatif malzemelerin kullanılması desteklenmeli"

- Helmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün:

- "Yüzlerce yıl önce yapılmış taş ve ahşap binalar hala ayaktayken hiçbir betonarme bina geleceğe miras kalamayacak"

(Uğur Aslanhan/İstanbul)
 

6- Türkiye'nin uzay ekosistemini güçlendirecek 4 uydu daha uzaya fırlatıldı

- Plan-S Genel Müdürü Tugay Güzel:

- "Yıl sonuna kadar uzaya 8 uydu daha göndereceğiz. 2025'te IoT ve yer gözlemle birlikte toplamda 30 uydu sayısına ulaşacağız"

- "İlk gönderdiğimiz uydunun yerlilik oranı yüzde 40-50 civarındayken bugün yüzde 95'e geldik. Yakın zamanda da kalan küçük parçaları da tamamlayıp yüzde 100 yerli uydularımızı sürekli gönderiyor olacağız"

(Zeynep Duyar/Ankara)

7- IDEF 2025, ziyaretçilerini dörtlü yapısıyla ağırlayacak

- Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Bilal Topçu:

- "İstanbul Fuar Merkezi, Atatürk Havalimanı, Ataköy Marina ve WOW Kongre Merkezi ile fuarımızın dörtlü bir yapısı olacak. Atatürk Havalimanı'nda yapacağımız geçit töreniyle hareket halinde kara araçlarını sergileyeceğiz"

- "Gökyüzünde insansız hava araçlarımız, yine şirketlerimizin ürettiği hava platformları, helikopterlerimiz ve uçaklarımız geçiş yapacaklar. İstanbul merkezine daha yakın olmak için İstanbul Fuar Merkezi'ni tercih ettik"

(Tolga Yanık-Uğur Aslanhan/İstanbul)

8- Sosyal medya üzerinden yayımlanan gayrimenkul ilanları da denetlenecek

- Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan:

- "Sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla ilanlar, yalnızca emlak portalları üzerinden değil farklı mecralardan da yayımlanabiliyor. Ticaret Bakanlığı, bu platformları inceleyecek ve kaçak gayrimenkul ilanları verilmesinin önüne geçecek"

(Serhat Tutak/Ankara)

9- TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya: "İstanbul Havalimanı'nın turizmdeki büyüme hedeflerinde önemli rolü olacak"

- "Özellikle 300'den fazla noktadan ulaşıma imkan sağlayan İstanbul Havalimanı ve hava yolu şirketlerimizin, seyahat acentelerimizin pazar çeşitliliğinin artırılmasında çok büyük rolü var"

(Mehmet Selçuk Güçlü/İstanbul)

10- Türkiye'nin ticaret ağı serbest ve tercihli ticaret anlaşmalarıyla güçleniyor

- Yürürlükte bulunan 23 serbest ticaret anlaşmasının yanı sıra Ukrayna, Katar, Lübnan ve Sudan ile yapılan anlaşmaların iç onay süreçleri devam ediyor

- Ülkenin ticaret politikası öncelikleri doğrultusunda Japonya, Endonezya ve Körfez İşbirliği Konseyi ile serbest ticaret anlaşması müzakereleri sürdürülüyor

- Cezayir ile tercihli ticaret anlaşmasının imzalanmasına yönelik müzakerelere başlanması için de görüşmeler yapılıyor

(Seda Tolmaç/Ankara)

11- Türkiye'deki OSB ve Endüstri Bölgeleri elektrik piyasasındaki yeni düzenlemeyle güçleniyor

- Yönetmelik, OSB ve Endüstri Bölgelerinin enerji yönetiminde daha fazla esneklik kazanmasını ve bu bölgelerdeki yatırımcıların enerji ihtiyaçlarının daha etkin şekilde karşılanmasını amaçlıyor

- Ankara Sanayi Odası 1. OSB Bölge Müdürü Cüneyt Çalık:

- "EPDK'nin bu yeni yönetmeliğinin OSB'lerde uzun vadeli büyümeyi destekleyeceğine ve sanayi altyapısının güçlendirilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum"

(Gökçe Topbaş/Ankara)

12- AB'nin "Kahvaltı Direktifleri" baldaki tağşişi de önlemeyi hedefliyor

- Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin:

- "AB Kahvaltı Direktifleri kapsamında balın da içinde bulunduğu bazı ürünlerle ilgili platform kurulması gündeme geldi"

Kağıthane'deki trafik kazasında 3 kişi yaralandı Kağıthane'deki trafik kazasında 3 kişi yaralandı

- "Bal Platformunda, AB'ye üye ve üye olmaya aday ülkelerin katılımıyla balda tağşişin tespiti, menşesinin belirlenmesi, aşırı ısıtma sebebiyle besin değerinin kaybı gibi konular görüşülecek"

(Mehtap Yılmaz/Ankara)

13- Lisans ve ön lisans öğrencileri "kodlama maratonu"nda yarışacak

- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Huawei Türkiye işbirliğinde düzenlenen maratonda yetenekli yazılımcıların, farklı kodlama alanlarında üretecekleri projelerle kendilerini geliştirmeleri ve bilgilerini artırmaları amaçlanıyor

- Üç etapta tamamlanacak maratonun ilk aşaması için ön başvuru süresinin 19 Eylül'e kadar devam etmesi, yarışmaların 7-10 Ekim'de Ankara'da yapılması planlanıyor

(Arife Yıldız Ünal/Ankara)

14- Çin'in kritik madenlerdeki liderliği teknolojik ve ekonomik gelişiminde stratejik öneme sahip

- Koç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Altay Atlı:

- "Yeni gelişen teknolojilerde kritik madenlerin tedariki çok önemli. Bunları ve tedarikini elinde tutan ülkeler de bütün bu dijital teknolojilerin, düşük karbon teknolojilerin gelişiminde öncü konumda olacak"

- "Kritik madendeki liderlik, teknolojik büyümede ciddi bir avantaj sağladığı için ekonomik dönüşümü desteklemesi açısından da çok önemli"

(Emirhan Yılmaz/ İstanbul)

15- Küresel piyasalarda gözler Jackson Hole'e çevrildi

- Dünyanın önemli merkez bankalarının yetkilileri, gelecek hafta Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda bir araya gelecek

- ABD'de güç kaybeden istihdam piyasası ve yavaşlamaya işaret eden enflasyon verileri, küresel piyasalarda risk iştahını olumlu etkiledi

- Analistler, ABD'de enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine ulaşma yolunda ilerlediğini gösterdiğini, bunun da bankanın istihdamı maksimuma çıkarma olan diğer hedefine daha fazla odaklanmasına olanak tanıyacağını belirtti

(Burhan Sansarlıoğlu/İstanbul)

16- İngiltere'deki aşırı sağcı şiddet olayları "ceza adaleti sisteminin" sorgulanmasına neden oldu

- Southport kentindeki şiddet olaylarında telefon görüntülerinden sosyal medya faaliyetlerine kadar çok sayıda dijital kanıtın titiz bir analiz gerektirmesi, suçluların tespiti konusunda büyük zaman aldığı için gözaltılar da yavaşladı

- Aşırı sağcı şiddet olayları, İngiltere'deki adalet sistemindeki "kırılgan noktaları" ortaya çıkarırken mevcut krizin çözümü ve düzenin sağlanması, yeni hükümet için önemli bir sınav olacak

(Aysu Biçer/Londra)

17- Karadağlı sanatçı Miso Joskic, Filistin'de yaşananlara dikkati çekmek için duvar resmi çiziyor

- Ressam Joskic:

- "Her eylemin ve sesin durumu değiştirmeye katkıda bulunabileceğine inanıyoruz"

- Filistin'le Dayanışma Hareketi Koordinatörü Denis Mekic:

- "Duvar resminin ana fikri, Filistinli çocukların gülümsemesidir. Bu, umudun, inancın, dünyaya olumlu bir bakış açısının tezahürünü temsil etmektedir"

(Ahmet Nurduhan-Ahmed Muharrem/Podgoritsa) (Fotoğraflı-Görüntülü)

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

Kaynak: aa