Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okulların açılması ile ilgili açıklama yaptı. Okulların açılış tarihinin ertelenip ertelenmeyeceği, okulların zamanında hizmete girip eğitim öğretimin başlayıp başlayamayacağı yönündeki sorulara cevap veren Bakan Tekin'in açıklamaları ve haberin detayları şöyle:

Bakan Yusuf tekin, 2024-2025 eğitim öğretim yılına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. CNN TÜRK canlı yayınında gerçekleştirdiği konuşmada, okulların açılış tarihinin ertelenip ertelenmeyeceğine dair sorulara yanıt verirken, Bakanlık olarak bu konuda herhangi bir gündemlerinin olmadığını belirtti. Tekin, yeni eğitim öğretim yılı hazırlıklarının kapsamlı bir şekilde sürdüğünü ve deprem bölgesinde eğitimin sorunsuz başlayacağını vurguladı.

Eğitim Öğretim Yılına Hazırlıklar Tüm Hızıyla Sürüyor

Bakan Yusuf Tekin, 2024-2025 eğitim öğretim yılına az bir zaman kaldığını hatırlatarak, Bakanlık olarak bu süreçteki hazırlıklarına okullar tatil olur olmaz başladıklarını belirtti. Tekin, bu hazırlıkların yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade etti. Geçtiğimiz haftalarda eğitim öğretim süreçlerine yönelik dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili olarak illere iki ayrı genelge gönderdiklerini dile getirdi. Bunlardan birinin genel eğitim öğretim süreçleriyle, diğerinin ise yeni dönemde hayata geçirilecek Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin hazırlanmasıyla ilgili olduğunu aktardı.

Deprem Bölgesinde Eğitim Sorunsuz Başlayacak

Deprem bölgesinde eğitimin sorunsuz başlaması için yoğun çalışmalar yapıldığını belirten Tekin, 11 ilin il milli eğitim müdürlerini bir araya getirerek, süreçleri değerlendirdiklerini ifade etti. Sabah saatlerinde başlayan toplantının biraz önce bittiğini belirten Bakan, öğretim yılının Türkiye genelinde olduğu gibi deprem bölgesinde de herhangi bir aksaklık olmaksızın başlayacağını söyledi.

MEB’in 2 Aşamalı Yeni Sınav Sistemi Öğrencileri Bekliyor MEB’in 2 Aşamalı Yeni Sınav Sistemi Öğrencileri Bekliyor

Bakan Tekin, 6 Şubat tarihinde yaşanan depremlerden etkilenen ve kullanılamaz hale gelen okullarla ilgili sürecin tamamlanmasının önemli çalışma alanlarından biri olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda, 11 ilin tamamında 6 Şubat öncesindeki derslik ve okul sayılarını artırmayı hedeflediklerini belirten Tekin, bu kapsamda her ilde yüzde 10 oranında derslik sayısını artırmaya yönelik bir projeksiyon çizdiklerini ifade etti. Bazı illerde bu oran yüzde 15-17 seviyelerine ulaşırken, tüm illerde yüzde 10 bareminin üzerinde olduklarını açıkladı. Türkiye genelinde depremde yıkılacak düzeyde hasar gören ve yıkılan toplam okul sayısının 1295, derslik sayısının ise 9935 olduğunu belirtti.

19 Bin 784 Derslik Yeniden İnşa Ediliyor

Depremden etkilenen bölgelerde bir seferberlik bilinciyle çalışmalara başladıklarını dile getiren Tekin, toplamda ihalesi yapılmış ve inşaatı devam eden 19 bin 784 dersliğin yeniden inşa edileceğini bildirdi. Tekin, konteynerlerde eğitim görecek öğrenci kalmadığını, ancak bazı öğretmenlerin konteynerlerde konaklamaya devam edeceğini belirtti. Depremde yıkılmayan ancak güçlendirme ihtiyacı ortaya çıkan 4536 derslikten 2324'ünün güçlendirme çalışmalarının tamamlandığını, geriye kalan dersliklerin ise ihale süreçlerinin tamamlandığını ve inşaatlarının devam ettiğini aktardı. Bakan Tekin, 9 Eylül 2024 itibarıyla deprem bölgesinde eğitim öğretim sürecinin sorunsuz bir şekilde başlayacağını kaydetti.

Okulların Açılış Tarihi Değişmeyecek

Okulların açılış tarihine ilişkin bir soruya yanıt veren Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı olarak kurumsal bir yapı içinde hareket ettiklerini ve 9 Eylül 2024 tarihinde okulların açılacağını belirtti. Tekin, okulların açılış tarihinin erteleneceğine dair ne Bakanlıkta ne de eğitim öğretim fertlerinin arasında böyle bir gündemin bulunmadığını vurguladı.

Ara Tatillerin Kaldırılması Söz Konusu Değil

Ara tatillerin kaldırılmasıyla ilgili herhangi bir gündemin olmadığını belirten Tekin, bu konuda Bakanlığa ulaşmış herhangi bir talebin bulunmadığını ifade etti. Bakan, mevcut planlamalar doğrultusunda ara tatillerin devam edeceğini ve kaldırılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Bu kapsamlı hazırlıkların, 2024-2025 eğitim öğretim yılının sorunsuz ve planlanan şekilde başlamasını sağlamak amacıyla titizlikle yürütüldüğü anlaşılıyor. Deprem bölgesinde sürdürülen çalışmaların yanı sıra Türkiye genelinde de yeni eğitim modelinin uygulanmasına yönelik hazırlıklar hız kesmeden devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin eğitim süreçlerinin aksamaması için gereken tüm önlemleri almış durumda.