1-Öğretmenlik Meslek Kanunu; eğitim ve bilim çalışanlarına yönelik şiddeti caydırıcı, cezalandırıcı maddeler içermelidir.

2-Öğretmen ünvanlı kadrolarda görev yapmaktayken görevde yükselme sınavlarında başarılı olarak Milli Eğitim Şube Müdürü ünvanına geçiş yapan öğretmenler uzman ve başöğretmen ünvanı ve tazminatından mahrum bırakılmıştır. Anayasamız ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda Kariyer ve Liyakat teşvik edilmekte iken şube müdürlerinin kariyeri yükseldikçe özlük ve mali haklarının azalmaktadır. Milli Eğitim Şube Müdürlerinin hak kayıplarının giderilmesi için Öğretmenlik Meslek Kanununda değişikliğe gidilerek MEB Şube Müdürlerine ‘Başöğretmen’ ünvanının verilmelidir.

3-2023 yılında çevrimiçi olarak yapılmasıyla formalite haline dönüşen Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı kaldırılmalıdır.

4-Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenin kariyeri ile mali ve mesleki hakları arasında doğru orantılı bir korelasyon oluşturulmalıdır. Öğrenin kariyer basamağında yükselmesiyle haklarında da bir artış olmalıdır. Örneğin öğretmenler; eğitim kurumu yöneticiliklerinde, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürü atamalarında, Şube Müdürü ve Müfettiş Yardımcısı atamalarında, İYEP, Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına öğretmen seçiminde, Hizmet Puanı getirisinde avantaj elde etmelidir. Üniversiteye Rektör olmada Profesör olma şartı varsa Milli Eğitim Müdürü olmak için de Başöğretmen olma şartı aranmalıdır.

Uzman ve Başöğretmenlik Eğitimlerinde Online ve Yüz Yüze Eğitim Saatleri Belli Oldu. Uzman ve Başöğretmenlik Eğitimlerinde Online ve Yüz Yüze Eğitim Saatleri Belli Oldu.

5-Başöğretmenlik kavramının manevi bir anlamı vardır. İlk ve tek başöğretmenimiz Cumhuriyetimizin kurucu Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’tür. Öğretmenlik Meslek Kanunundaki kariyer basamaklarında bulunan ‘başöğretmen’ ifadesinin ‘kıdemli uzman öğretmen’ olarak değiştirilmesini öneriyoruz.                       

Liyakat-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu