İstanbul - Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçirilmesinin ardından Eğitim Bir-Sen İstanbul 3 No'lu Şube Başkanı Erol Ermiş, kanunla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Ermiş, kanunda bazı önemli kazanımların yer almasına rağmen, birçok beklentinin karşılanmadığını vurguladı.
Ermiş, öğretmenlere yönelik şiddet, hakaret ve tehditlere getirilen caydırıcı cezalar ile meslekte 20 yılı dolduran öğretmenlere başöğretmenlik yolunun açılmasının olumlu gelişmeler olduğunu belirtti. Ancak, disiplin affı, Öğretmenler Günü'nde bir maaş ikramiye, ek ders ücreti artışı, sözleşmeli ve ücretli öğretmenliğin kaldırılması gibi önemli taleplerin kanunda yer almadığını ifade etti.
Sendika Başkanı, aile bütünlüğü, kariyer basamaklarının 5 ve 10 yıllık kıdeme bağlanması, şube müdürü, eğitim müfettişi gibi farklı kademelerde çalışan eğitim çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi ve eğitim çalışanlarına yönelik iftiralara yaptırım getirilmesi gibi konularda da beklentilerinin karşılanmadığını söyledi.
Eğitim Bir-Sen, eğitim yöneticiliğinin ikincil görev olmaktan çıkarılması talebinin de kanunda yer almadığını belirterek, bu durumun eğitim yöneticilerinin motivasyonunu olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.
Kanunla kurulan Milli Eğitim Akademisi ve mesleğe yeni başlayacak öğretmenlerin akademide alacakları eğitim süresi ve ücreti ise Ermiş'e göre en çok tartışılacak konuların başında geliyor. Ermiş, bu konunun eğitim çalışanları arasında büyük bir memnuniyetsizlik yaratabileceğini belirtti.
Eğitim Bir-Sen olarak eğitim çalışanlarının taleplerinin kanunda yer alana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirten Ermiş,
"Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının beklentilerini tam olarak karşılayamadı. Bu durum, eğitim sistemimizde önemli sorunlara yol açabilir. Sendika olarak, bu eksikliklerin giderilmesi için tüm çabamızı göstereceğiz" dedi.
Ermiş'in açıklaması şöyle:
''Meclisten geçen Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu okudum. Öğretmene yönelik şiddete, hakarete, tehdite... getirilen caydırıcı cezalar ile meslekte 20 yılını dolduran ve önümüzdeki süreçte 20 yılını dolduracak öğretmenlere başöğretmenlik yolunun açılması dikkat çekiyor.
Disiplin affı,
Öğretmenler Günü'nde bir maaş ikramiye,
Ek ders ücreti artışı,
Sözleşmeli ve ücretli öğretmenliğin kaldırılması,
Aile bütünlüğü,
Kariyer basamaklarının 5 ve 10 yıllık kıdeme bağlanması,
Şube müdürü, eğitim müfettişi, araştırmacı, uzman, il müdür yardımcısı, ilçe millî eğitim müdürü vb meslektaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi,
Eğitim çalışanlarına yönelik iftiralara yaptırım getirilmesi,
Eğitim Yöneticiliğinin ikincil görev olmaktan çıkarılması vb
Taleplerin hayata geçirilmesi, başka bahara kaldı.
Millî Eğitim Akademisi ve mesleğe yeni başlayacak öğretmenlerin akademide 3-4 dönem eğitime alınması ve alacakları ücret, kabul görmeyecek ve önümüzdeki süreçte en çok tartışılan hususlardan olacaktır.
Sendika olarak eğitim çalışanlarının talepleri kanunda yer alıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.''