Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, obezitenin beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu bildirdi.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Asil, obezitenin, dünya genelinde hızla artan sağlık sorunu olarak öne çıkarken, birçok sağlık sorununu da beraberinde getirdiğini vurguladı.

8 aylık Asel, dünyada kök hücre gen tedavisi yapılan 5. bebek oldu 8 aylık Asel, dünyada kök hücre gen tedavisi yapılan 5. bebek oldu

Prof. Dr. Asil, "Obezite aynı zamanda damar sağlığını olumsuz etkileyip ateroskleroz adı verilen damar sertliğine yol açarak beyin kan akımını bozabilir. Şah damarları ve beyin içindeki damarlar üzerindeki bu tıkanıklıklar, inme gelişimine neden olabilir ve bu durum beyin işlevlerinde ani ve yıkıcı bir bozulmaya yol açar." ifadelerini kullandı.

Yaşlanmayla beyin hacminin doğal olarak azaldığının altını çizen Asil, obeziteyle beyin hacmi arasındaki bağlantıya dikkati çekti.

Asil, "Obezite ile beyin hacmi arasında bir ilişki olduğu bilinmektedir. 2010'da Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 733 yetişkin üzerinde yaptığı bir araştırma, vücut kitle indeksi (BMI) ile toplam beyin hacminin ters ilişkili olduğunu buldu. Yani vücut yağı daha fazla olan kişilerde beyin hacmi daha düşüktür." değerlendirmesini yaptı.

Prof. Dr. Asil, obez olmanın, beyin yaşını 10 yıl artırabildiğini ifade ederek, beyin hacmi ve beyaz maddede meydana gelen azalmanın, nöronlar arasındaki iletişimi bozduğunu, bunun da bilişsel işlevlerin, karar verme, problem çözme ve olayları analiz etme gibi yeteneklerin bozulmasına sebep olduğunu bildirdi.

Obezitenin nörodejeneratif hastalıklar üzerindeki etkilerine de değinen Asil, şunları kaydetti:

"Obez kişilerde beyin kan akımının bozulması ve bunun yanı sıra nöroinflmasyon adı verilen yangı reaksiyonlarının artması nedeniyle Alzheimer ve Parkinson gibi dejeneratif hastalıkların görülme ihtimali artar. Son yapılan bir çalışmada orta yaşlı bireylerde vücutta yağ birikiminin artması ve vücut kitle indeksinin yükselmesi durumunda beyinde amiloid adı verilen ve Alzheimer hastalığına neden olan proteinin birikmeye başladığı gösterilmiştir. Amiloid isimli protein Alzheimer hastalığının klinik bulgularının ortaya çıkmasından yıllar önce beyinde birikmeye başlar. Bu yüzden orta yaşlarda aşırı kilolu olmak Alzheimer gelişimi için risk faktörüdür."

Obezitenin yalnızca fiziksel sağlığı değil, beyin sağlığını da ciddi şekilde etkileyebileceğini vurgulayan Asil, aşırı kilolu olmanın uzun vadeli sağlık risklerini azaltmak için sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerinin önemine dikkati çekti.

Kaynak: aa