Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayı faiz kararını açıkladı. Piyasaların büyük bir merakla beklediği TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından, Haziran ayında olduğu gibi politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı çıktı. Bu karar, piyasalarda ve ekonomi çevrelerinde geniş yankı uyandırdı.

İzmir'de geliştirilen yerli boğalar sperma üretimi için Konya'ya gönderildi İzmir'de geliştirilen yerli boğalar sperma üretimi için Konya'ya gönderildi

PPK Toplantısının Detayları ve Alınan Kararlar

Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50'de sabit bıraktı. Bu karar, ekonomistlerin büyük çoğunluğunun beklentileri doğrultusunda alındı. TCMB, bir önceki toplantısında da politika faizini aynı seviyede sabit tutmuştu.

TCMB'den yapılan açıklamada, enflasyonun Temmuz ayında geçici olarak artacağı ancak ana eğilimdeki yükselişin sınırlı kalacağı belirtildi. Açıklamada, sıkı para politikası duruşuna devam edileceği vurgulanırken, "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadelerine yer verildi.

Enflasyon Beklentileri ve Ekonomik Görünüm

Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğilimi belirgin bir zayıflama kaydetmişti. Öncü göstergeler, Temmuz ayında aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret etmektedir. Buna karşın, ana eğilimdeki yükselişin nispeten sınırlı kalacağı öngörülmektedir.

Yakın döneme ilişkin göstergeler, yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşlamaya devam ettiğini teyit etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir.

Para Politikası Duruşu ve Gelecek Beklentileri

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

Sterilizasyon Araçları ve Makroihtiyati Önlemler

TCMB, kredi büyümesi ve kompozisyonunu göz önünde bulundurarak makro finansal istikrarı ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek şekilde yabancı para kredilere yönelik ek önlemler almıştır. Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenmeye devam edilecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır.

Dolar/TL ve Piyasalardaki Son Durum

Merkez Bankasının faiz kararı sonrası piyasaların tepkisi merak ediliyordu. TCMB'nin kararının ardından dolar/TL, yatay seyrini sürdürdü. Dolar, şu sıralarda 32,9382 TL'den işlem görmektedir. Euro/TL ise 35,80 seviyesinden alıcı buluyor. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 11.085,52 puanda seyretmektedir. Piyasalardaki bu sakin seyir, Merkez Bankasının kararının beklentilere paralel olmasından kaynaklanıyor.

Ekonomik ve Finansal İstikrarın Sağlanması

TCMB, enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeleri yakından takip edecek ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır. Bu kapsamda, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacaktır.

Sonuç olarak, TCMB'nin Temmuz ayı faiz kararı, ekonomideki gelişmeler ve enflasyon beklentileri göz önüne alınarak alınmış bir karar olarak değerlendirilmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip ederek, gerektiğinde politika duruşunu gözden geçirecektir. Bu yaklaşım, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir bir büyüme patikasında ilerlemesine katkı sağlayacaktır.