İSTANBUL (AA) - Medipol Sağlık Grubu, yatağa bağımlı hastayı, hizmete aldığı WalkBot ile 1,5 aylık yoğun rehabilitasyon sürecinin ardından yeniden güçlü bir şekilde yürüyebilir hale getirdi.

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, inme, omurilik yaralanmaları, travmatik beyin hasarları, Parkinson, MS gibi nörolojik rahatsızlıklarda tedavi imkanı sunan yürüme robotu WalkBot'la iyileşen Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Zeki Erksun'un tedavi süreci anlatıldı.

Kalıcı yaz saati uygulamasıyla yaklaşık 20 milyar lira enerji tasarrufu sağlandı Kalıcı yaz saati uygulamasıyla yaklaşık 20 milyar lira enerji tasarrufu sağlandı

3 buçuk ay önce menenjit geçirerek kol ve bacaklarında kas gücü kalmayan, yatağa bağımlı haldeki Dr. Zeki Erksun, Güney Kore'den gelen mühendislerin kurulumunu gerçekleştirdiği WalkBot ile 1,5 aylık yoğun rehabilitasyon sürecinin ardından yeniden yürüyebilir hale geldi.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi'nden Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Özkoçak, teknolojinin gelişmesiyle birlikte rehabilitasyonun gömlek değişimine uğradığını söyledi.

Robotik rehabilitasyonun ve teknolojik donanımlı cihazların hastaların fonksiyonlarını kazanmak için kullanıldığı teknolojik yöntem olduğunu aktaran Özkoçak, "Biz yaklaşık üç buçuk ay önce menenjit öyküsüyle başlayan bir süreçte her iki kol ve bacağında güçsüzlükle seyreden bir hastamızla beraber bu mucizevi iyileşme sürecini sizinle paylaşıyor olacağız." diye konuştu.

Tüm sağlıklı bireyler için en önemli temennilerinin sahip oldukları sağlıklı uzuvları ve yaşamı kaybetmemeleri olduğun belirten Özkoçak, "Biz bunları kazanma yönünde ne kadar iyi ve hızlı olabiliriz aslında onun derdindeyiz." ifadelerini kullandı.

WalkBot'la iyileşen ve aynı zamanda bir doktor olan hastaları Dr. Zeki Erksun'un hastalığıyla ilgili cerrahi müdahale, yoğun bakım ve servis süreçlerinin ardından robotik müdahale için kendilerine başvurduğunu aktaran Özkoçak, tedavi sürecini anlattı.

Normalde kas gücünü değerlendirmek için kullandıkları skalalar olduğunu kaydeden Özkoçak, bunun yanı sıra bir de fonksiyonel değerlendirmeyi yaptıkları skalalar olduğunu aktardı.

Sağlıklı bir bireyin kas gücünün 5 üzerinden 5 olduğu bilgisini paylaşan Özkoçak, hastalarıyla ilgili şunları söyledi:

"Hasta bize geldiğinde 0/5, 1/5 gibi bir kas gücü vardı. Şu anda kollarında, ellerinde yani üst ekstremetisinde 5/5 diyebileceğimiz bir kas gücüne, diz ve ayak bileği diyebileceğimiz alt ekstremitesinde de 4/5 düzeyinde bir kas gücüne sahip. İşe dönüş anlamında bunu gerçekleştirebilecek, ince el becerisini yapabilecek, bunu tamamen bağımsız olarak gerçekleştirebilecek durumda. Ayakta durması için aslında nörolojik iyileşmesi tamamlandı. Vücutta nörolojik iyileşme filizlenmelerle beraber oluyor. Bu filizlenmeler sayesinde aslında bir sinirin yapamadığını yeni tohumlar yapıyor oluyor. Biraz daha kas kuvvetinin artmasıyla dayanıklılığın artmasıyla Zeki Bey önümüzdeki iki üç aylık süre içinde kendi işini yapabilecek durumda."

Plastik Cerrahı Uzmanı Dr. Zeki Erksun ise sağlığın çok kolay kaybedildiğini ancak zor kazanıldığını dile getirdi.

Yaklaşık 3 ay önce geçirdiği rahatsızlık nedeniyle tedaviye başlamadan önce sadece parmak uçlarını hafif hareket eder durumda olduğunu paylaşan Erksun, "Her gün sağ olsunlar arkadaşlar gerekli tedaviyi yaparak en son bugünkü hale, yani kendi kendime ayağa kalkacak duruma kadar geldim. Artık kendi ihtiyaçlarımı görebiliyorum. Kendi ihtiyaçlarımı görebiliyorum artık." dedi.

Açıklamaların ardından Dr. Özkoçak, WalkBot'la Dr. Erksun'un tedavisinde yapılan yürüyüş uygulamasını gösterdi.

Kaynak: aa