İSTANBUL (AA) - Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, "Üç etaptan oluşan külliyemiz tamamlandığında eğitim ve öğretimin standart gereklerini sağlayan hatta daha da ileriye taşıyan maddi donanımın yanında öğrencilerimizin sosyal ihtiyaçlarını gözetici, ekosistemi sağlayan, akademisyen ve idari personelin beklentilerini karşılayan, sadece ülkemizde değil tüm dünyada eşsiz bir üniversite projesi olacaktır." dedi.
Maltepe'deki Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi 1. ve 2. Etap Eğitim-Öğretim Binaları Açılış Töreni'nde konuşan Kurt, ön lisans, lisans, lisansüstü öğrencileri ile akademik ve idari kadrolardan oluşan 75 bini aşkın nüfusuyla, 300 binden fazla mezunuyla, 9 ayrı yerleşkedeki eğitim ve öğretim birimleri, 21 fakülte, 14 enstitü, 3 yüksekokul ve 42 uygulama araştırma merkezi bulunan üniversitelerinin tarihi bir gün yaşadığını söyledi.
Prof. Dr. Kurt, dağınık yerleşkeleri bir araya getirebilmek için 2016'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın destek ve talimatıyla üniversitelerine tahsis edilen arazi üzerinde 2019'un Kasım ayında temelleri atılan külliyenin birinci ve ikinci etabının resmi açılışlarını gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Recep Tayyip Erdoğan Külliyesinin 2024-2025 eğitim-öğretim yılı itibarıyla öğrenci, akademisyen ve idari kadrosuyla 35 bin kişilik nüfusa sahip olacağını dile getiren Kurt, şöyle devam etti:
"Böylece dağınık üniversite yerleşkelerinden bir külliyeye, ana giriş kapısından sınıfındaki tahtasına kadar teknik ve estetik bir bütünlüğü gözeten, ideal bir eğitim, öğretim ve araştırma ortamından oluşan tek bir külliye ortaya çıkıyor. Bütün bu süreçlerde zatı devletlerinizin sıkça vurguladığı 'Eğitim için harcadığımız her bir kuruş, ülkemizin geleceğine yapılmış en büyük yatırımdır.' yaklaşımınızla hareket edildi. Çeyrek asra yaklaşan çok kıymetli liderliğinizde görev yapan hükümetler, eğitim öğretimin her aşamasına, anaokulundan doktoraya kadar eğitime verilen büyük önemi gösteren kararlara ve uygulamalara imza atmıştır.
Bu alana ayrılan devasa kaynaklar, hepimizin iftihar ettiği parlak tabloyu işte böylece önümüze koymaktadır. Üç etaptan oluşan külliyemiz tamamlandığında eğitim ve öğretimin standart gereklerini sağlayan hatta daha da ileriye taşıyan maddi donanımın yanında öğrencilerimizin sosyal ihtiyaçlarını gözetici, ekosistemi sağlayan, akademisyen ve idari personelin beklentilerini karşılayan, sadece ülkemizde değil tüm dünyada eşsiz bir üniversite projesi olacaktır."
- "Üniversitemizin yapacağı uluslararası çaptaki çalışmalar, bilim diplomasisine de önemli katkılar sağlayacaktır"
Prof. Dr. Kurt, Marmara Üniversitesinin temelini Sultan İkinci Abdülhamid döneminde kurulan ticaret mektebinin oluşturduğunu söyledi.
Yaklaşık 1,5 asırlık geçmişe sahip mektebin kurucusu Abdülhamid Han'ın isminden dolayı ilk dönemden itibaren Hamidiye Ticaret Mektebi olarak anıldığına dikkati çeken Kurt, "Marmara Üniversitesinin kuruluş hikayesinin tarihi mirasını taşıyan bu müstesna yapıda Sultanahmet Külliyemizde de bir süredir restorasyon ve güçlendirme çalışmalarını devam ettirmekteyiz. Üniversitemizin yüz akı binamızda yıl sonuna kadar inşallah tamamlanacak çalışmalarla bu tarihi mekanda üniversitemizin yapacağı uluslararası çaptaki eğitim, öğretim ve proje çalışmaları, ülkemizin bilim diplomasisine de önemli katkılar sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
Kurt, yıl sonunda tamamlanması beklenen, hasta odaları, klinikler, ameliyathaneler ve yoğun bakım odalarından oluşan engellilere yönelik diş hastanesi projesini anlattı.