Memur maaşlarına ve emekli aylıklarına gerçek enflasyon oranında seyyanen ek zam yapılarak memur maaşlarının ve emekli maaşlarının yaşanabilir düzeye getirilmesi için açıklama .

Tüm Emekliler Sendikası, emekli maaşlarına gerçek enflasyona göre seyyanen ek zam talebiyle Ankara’da eylem yaptı.
Sendika adına yapılan açıklamada,

“Tüm emekli maaşlarıyla dul ve yetim aylıklarına, gerçek enflasyona göre derhal seyyanen ek zam yapılmalıdır. En düşük emekli aylığı ve bayram ikramiyesi asgari ücretle eşitlenmeli; ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında yılda dört ikramiye verilmelidir. İntibak Yasası derhal çıkarılmalı, 2000 öncesi ve sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilmelidir. Aylık bağlama oranı yeniden yüzde 70'e çıkarılmalıdır” denildi.

Tüm Emekliler Sendikası, emekli maaşlarına gerçek enflasyona göre seyyanen ek zam talebiyle bugün Ankara'daki Ulus Meydanı'nda eylem yaptı. Sendika adına yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"EMEKLİ AYLIKLARININ TÜİK'İN AÇIKLADIĞI SAHTE ENFLASYON ORANLARINA GÖRE TEK YANLI OLARAK BELİRLENMESİNE DERHAL SON VERİLMELİDİR"

Bu görev, aynı zamanda demokratik hak ve özgürlüklerin uygulanması bakımından da elzem ve kaçınılmaz bir görevdir. Dolayısıyla yapılması gereken, emekli sendikalarını kapatmak için dava açmak değil, bu konu da gerekli olan anayasal ve yasal düzenlemeleri bir an önce gerçekleştirmektir. Emekli aylıklarının TÜİK'in açıkladığı sahte enflasyon oranlarına göre hükümet tarafından tek yanlı olarak belirlenmesi ve uygulamasına derhal son verilmelidir. Tüm emeklilerle dul ve yetimlerine ödenen aylıkların toplu sözleşme yoluyla belirlenmesi için Anayasa'nın 'Sendika Kurma Hakkı' ve 'Toplu Sözleşme Hakkı' ile ilgili 51 ve 53. maddelerine 'emekliler' ibaresi eklenerek emeklilerin sendika kurma ve toplu sözleşme hakkı anayasal güvence altına alınmalıdır. Artık yeter! Dolar milyarderi ve milyoneri bir avuç patronu değil, milyonlarca yoksul emekliyi koruyun. Devlet bütçesi ve maliye hazinesi, dolar milyarderi ve milyoneri patronlar ve müteahhitler için değil, milyonlarca yoksul emekli için harcansın.

EMEKLİLER AÇ

Açıklamanın ardından konuşan Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş, maaşlara ilişkin olarak şunları söyledi:

"Emekliler aç. İşçiler, köylüler, esnaf, tüm halkımız aç, perişan durumda. Bugün bu ülkede 66-70 milyon civarında insan açlık sınırının altında yaşamaktadır. Bugün açlık sınırı 13-14 bin liraya dayanmıştır. Asgari ücretin en az 15 bin lira olması gerekmektedir. Bu para, ancak zorunlu ihtiyaçları gidermek, ayakta durmak için gerekli ve zorunludur. TÜİK, her zaman olduğu gibi rakamları oldukça aşağı çekmektedir. Bugün ENAG'ın raporlarında enflasyon, yüzde 109'ları aşmıştır. Bu bağlamda, temmuz ayında yapılacak emekli maaşı zammının insan onuruna yakışır, düzenli bir zam olmasını istiyoruz. Emekliler bunu hak ediyor. Bir proje hayata geçirilmeye çalışıyor, bu projenin adı 'ÇEDES Projesi'. Siyasi iktidara tekrar sesleniyoruz; milli eğitimden ve okullarımızdan eliniz çekin. ÇEDES Projesi'ni protesto ediyoruz. Laik eğitim devam etmelidir.

"EMEKLİLERİN RAHAT ÖRGÜTLENEBİLMESİ İÇİN STATÜ YASASININ MUTLAKA ÇIKMASI GEREKMEKTEDİR"

Emekliler ayaktadır. Buradan emeklilere de seslenmek istiyorum: Bizlerin, emekli mücadelesinde bir arada, tek çatı altında olmamız, birleşmemiz gerekiyor. Bu ülkede 16-17 milyon emekliyiz, biz bir araya geldiğimiz ve örgütlü olduğumuz sürece siyasi iktidardan istediğimizi daha rahat alabiliriz. Toplu sözleşme masalarına daha rahat gidebilir, müzakere yapabiliriz. Emekli sendikalarının üzerine sürekli kapatma davalarıyla baskı uygulanıyor. Oysaki uluslararası sözleşmeler gayet açık. Emekliler sendika kurabilir, emeklilerin sendika kurması önünde herhangi bir engel yoktur. Ama her şeye rağmen siyasi tercihlerle sendikalar sürekli kapatılıyor. Bu bağlamda, parlamentoda grubu bulunan tüm partileri ziyaret ettik, dosyalar bıraktık. Ama daha da kesin, rahat örgütlenebilmek için mutlaka bir statü yasasının çıkması gerekmektedir. Yani 'Emekliler de sendika kurabilir' ibaresinin çıkacak yasalara eklenmesi gerekmektedir."