Eğitim

İlkokul 1. Sınıf anaokulu okula başlama kay yaşı kaç? Birinci sınıf ve ana sınıfı kaç aylık öğrenci alır?

İlkokul 1. Sınıf anaokulu okula başlama kay yaşı kaç? Birinci sınıf ve ana sınıfı kaç aylık öğrenci alır?

Abone Ol

İlkokul 1. Sınıf ve anaokuluna başlama yaşı kaç, kaç aylık öğrenciler birinci sınıfa ve ana sınıfına kayıt yapılabilir? İşte ilgili yönetmelik mevzuat ve detaylar:
2024-2025 eğitim öğretim yılına dair öğrencilerin okula başlama yaşı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile belirlendi. Bu düzenlemeler çerçevesinde, anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocukların kaydı yapılacak. Okulun kayıt bölgesinde ikamet eden ve bir sonraki eğitim yılında ilkokula başlayacak olan çocukların kayıtları tamamlandıktan sonra, fiziki koşulları yeterli olan anaokulu ve uygulama sınıflarına 36-56 aylık çocuklar da kabul edilebilecek. Ayrıca, ana sınıflarına 45-56 aylık çocukların da kaydı yapılabilecek. Bununla birlikte, bir grup oluşturacak sayıda öğrenci bulunamayan okullarda, 36-68 aylık çocuklar aynı ana sınıfına kaydedilebilecek.

Ana sınıfları, eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocukların eğitim görmesi amacıyla örgün eğitim ve hayat boyu öğrenme kurumları bünyesinde oluşturulan sınıflardır. Yönetmeliğe göre, 2024-2025 eğitim öğretim yılı için ana sınıflarına eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık olan çocuklar kaydedilecek. Bununla birlikte, ana sınıfının imkanlarına göre 45-56 aylık çocuklar da bu sınıflara kabul edilebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 67. maddesi gereğince, 2024-2025 eğitim öğretim yılında devlet okullarında okul öncesi eğitime devam eden öğrencilerden katkı payı alınacak. Bu katkı payının alt ve üst sınırları, valilikler tarafından belirlenecek. Yemekli eğitim veren okullarda ise bu ücretler aylık olarak tahsil edilecek.

İlkokul birinci sınıfa kayıt olma yaşı da yine aynı yönetmelikle düzenlendi. Buna göre, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların ilkokul birinci sınıfa kaydı zorunlu olacak. Ayrıca, 66, 67 ve 68 aylık çocuklar da velilerinin yazılı talebi ile birinci sınıfa kayıt yaptırabilecekler. 72 ayını dolduran çocukların ise kaydı ertelenemeyecek ve ilkokul birinci sınıfa kayıtları zorunlu olacak.

69-71 aylık çocukların kayıtları ilkokul birinci sınıfa otomatik olarak yapılacak ancak velilerin yazılı talebi ile bu çocuklar okul öncesi eğitime yönlendirilebilecek veya kayıtları bir yıl ertelenebilecek. Bu karar, okul müdürlükleri tarafından velilerden gelen talepler doğrultusunda değerlendirilecek.

Öte yandan, nüfusa gerçek yaşından büyük veya küçük kaydedilen çocuklar için yaş düzeltmesi yapılması talep edilecek. Veliler, bu durumu düzeltmek için girişimde bulunmadıkları takdirde, okul yönetimleri durumu il veya ilçe milli eğitim müdürlüğüne bildirecek.

Bir diğer önemli değişiklik ise, doktor raporu ile birinci sınıfa kayıt erteleme uygulamasının 2019 yılında kaldırılmış olmasıdır. Eskiden çocuk doktorlarından alınan sağlık raporu ile kayıt erteleme yapılabilirken, bu uygulama artık geçerli değil. Artık doktor raporu ile birinci sınıf kaydı erteleme işlemi yapılamayacak.

Özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar için ise farklı düzenlemeler mevcut. Kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69-71 aylık olan çocuklar, velilerinin yazılı talebi ile ilkokul kaydını bir yıl erteleyebilir veya okul öncesi eğitime devam edebilir. Ayrıca, 71 ayını doldurmuş ve 79 aydan gün almamış olan çocuklar, Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu doğrultusunda, ilkokula başlamaya hazır olmadığı değerlendirildiğinde, okul öncesi eğitime bir yıl daha devam edebilecekler. Bu düzenlemeler, özellikle özel eğitim gereksinimi duyan öğrenciler için eğitim süreçlerini daha esnek hale getirerek onların gelişimlerine katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Yeni düzenlemelerle birlikte, hem veliler hem de eğitim kurumları öğrencilerin en iyi şekilde eğitim hayatına başlaması için gerekli adımları atmakla yükümlü olacak. Bu düzenlemeler, öğrencilerin yaşlarına ve gelişim düzeylerine uygun eğitim almalarını sağlayarak, eğitimdeki verimliliği artırmayı hedefliyor.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }