HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, "1982 Anayasası değişikliklere rağmen, 12 Eylül darbesinin ruhunu üzerinden atamamıştır. İnsanı ve emeği merkez alan, sivil, demokratik, katılımcı, çoğulcu ve özgürlükçü nitelikte yeni ve tam bir anayasa çalışmasını Türkiye'nin temel ihtiyacı olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Arslan, 12 Eylül askeri darbesinin 44'üncü yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 12 Eylül 1980 darbesi başta olmak üzere darbe ve bütün antidemokratik müdahaleleri reddediklerini belirtti.

Darbelerin ve ekonomik krizlerin en büyük mağdurunun alın teri ve el emeğiyle ekmeğini kazananlar olduğuna dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

"12 Eylül döneminde 30 bin civarında işçi işten çıkarılmış, 5 Nisan 1994 krizinde 500 bin işçi, 2001 krizinde 450 bin esnaf ve işçi işini kaybetmiştir. Darbe dönemlerinde emek hareketi büyük zarara uğramış, emek hareketinin önü kesilmiş, darbeyle işçilerin örgütlenmesinin önüne büyük engeller konulmuş, işçilerin ekonomik ve sosyal kazanımlarına engel olunmuştur. 12 Eylül darbesi sendikal harekete de ağır darbe vurmuş, sendikal yasalar ve toplu sözleşme düzeni tasfiye edilmiş, çalışanların ikramiyeleri sınırlandırılmış, kıdem tazminatı hakkı talan edilmiş, kısacası demokrasi ile elde ettiğimiz kazanımlarımız 12 Eylül'de yok edilmiştir."

- "Anayasa, darbenin ruhunu üzerinden atamamıştır"

Kastamonu'da devrilen midibüsteki 24 kişi yaralandı Kastamonu'da devrilen midibüsteki 24 kişi yaralandı

HAK-İŞ'in geçmişten bu yana darbe ürünü 1982 Anayasası'na itiraz ettiğini kaydeden Arslan, şu ifadeleri kullandı:.

"1982 Anayasası, zaman içinde yapılan kimi değişikliklere rağmen, 12 Eylül darbesinin ruhunu üzerinden atamamıştır. İnsanı ve emeği merkez alan, sivil, demokratik, katılımcı, çoğulcu ve özgürlükçü nitelikte yeni ve tam bir anayasa çalışmasını Türkiye'nin temel ihtiyacı olarak görüyoruz. 12 Eylül askeri darbesinin 44'üncü yıl dönümünde, bütün darbeleri ve antidemokratik müdahaleleri reddediyor, bütün darbecilerden hukuk çerçevesinde hesap sorulmasını, darbe ve darbe girişimlerinin mimarlarının yargı önünde hesap vermesini ve bu dönemlerde yaşanan mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz."

Kaynak: aa