Zam Oranları Yetersiz Bulundu: Memur-Sen İş Bırakacak mı?

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun açıkladığı %11,54’lük zam oranı, memur sendikaları tarafından yetersiz bulunarak büyük tepki topladı. Peki, bu durum iş bırakma eylemine kadar varacak mı?

Genel 6.01.2025 19:12:00 0
Zam Oranları Yetersiz Bulundu: Memur-Sen İş Bırakacak mı?

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun açıkladığı %11,54’lük zam oranı, memur sendikaları tarafından yetersiz bulunarak büyük tepki topladı. Peki, bu durum iş bırakma eylemine kadar varacak mı?
Kamu çalışanlarının yakından takip ettiği Ocak ayı zam oranları nihayet belli oldu. 6 aylık enflasyon verileri ve toplu sözleşme zammı neticesinde memurların maaşlarına %11,54 oranında bir artış yapılacağı açıklandı. Ancak bu oran, memur sendikaları tarafından beklenilenin altında bulunarak tepkilere neden oldu.

Sendikaların Eleştirileri

Birçok memur sendikası, açıklanan zam oranının enflasyon karşısında yeterli olmadığını ve memurların alım gücünü koruyamayacağını belirtti. Sendika temsilcileri, özellikle temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat artışlarının hızla devam ettiği bir dönemde, bu zam oranının memurların yaşam standartlarını iyileştirmeye yetmeyeceğini vurguladı.

Memur-Sen'in Zam Talebi ve Hükümetin Kararı: Çözümsüzlük Mü Yaklaşıyor?

Kamu çalışanlarının en büyük sendikalarından biri olan Memur-Sen, 2025 yılı için toplu sözleşme görüşmelerinde oldukça iddialı bir duruş sergilemişti. Sendika Başkanı Ali Yalçın, enflasyonun üzerinde bir zam talep ederek, memurların alım gücünün korunması gerektiğini vurgulamıştı. Memur-Sen'in başlıca talebi, %15 oranındaki zammın üzerine eklenerek toplamda %25'lik bir zam oranına ulaşılmasıydı. Bu talebin gerekçesi olarak, ülkedeki yüksek enflasyon oranları ve memurların yaşam standartlarındaki düşüş gösterilmişti.

Ancak, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, memurlara verilecek zam oranının %11,54 olarak belirlendiği duyuruldu. Bu karar, memur sendikalarını memnun etmemiş ve tepkilere neden olmuştu. Memur-Sen başta olmak üzere birçok sendika, bu zam oranının yetersiz olduğunu ve memurların beklentilerinin altında kaldığını ifade etti.

Sendikalar, hükümetin açıkladığı zam oranının, artan yaşam maliyetleri karşısında memurların alım gücünü korumasına yeterli olmayacağını savundu. Özellikle temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat artışlarının hızla devam ettiği bir dönemde, bu zam oranının memurların yaşam standartlarını iyileştirmeye yönelik herhangi bir katkı sağlamayacağı belirtildi.

Sendikaların bu tepkileri üzerine, 6 Ocak 2025 tarihinde birçok ilde ve Ankara'da Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde toplu basın açıklamaları düzenlendi. Bu açıklamalarda, hükümetin zam kararının yeniden gözden geçirilmesi ve memurların taleplerinin karşılanması istendi.

Ancak, şu ana kadar herhangi bir sendika tarafından resmî olarak iş bırakma kararı alınmış değil. Sendikalar, hükümetle görüşmelere devam edeceklerini ve memurların haklarını korumak için mücadele etmeye devam edeceklerini belirttiler.

Sonuç olarak, memurların zam talebi ve hükümetin kararı arasında önemli bir uçurum bulunuyor. Memur-Sen'in %25'lik zam talebi, hükümetin sunduğu %11,54'lük oranla karşılaştırıldığında, memurların memnuniyetsizliği anlaşılıyor. Bu durumun, kamu hizmetlerinin kalitesini ve memurların motivasyonunu olumsuz etkilemesi endişesi taşıyan sendikalar, hükümetten daha fazla adım atmasını bekliyor. Önümüzdeki dönemde, bu konuda yapılacak görüşmelerin ve alınacak kararların, hem memurlar hem de kamu hizmetleri açısından önemli sonuçlar doğuracağı öngörülüyor.

Yorum
Bakanlıktan "Hatalı Hesaplama" Uyarısı: Okula Gitmeyen Çocuk Sayısı Neden Yanlış Açıklandı? Milli Eğitim Bakanlığı, bir köşe yazısında yer alan “612 bin çocuk okula gitmiyor” iddiasının hatalı hesaplamalara dayandığını belirterek, resmi verilerle kamuoyunu bilgilendirdi.
Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı Bir ortaokul müdürünün öğrencinin silahlı saldırısında ağır yaralanması eğitimde güvenliği yeniden gündeme taşıdı. Talip Geylan, her okula güvenlik personeli çağrısını yineledi.
Öğretmenlere Hafta Sonu Mesai Fırsatı: Atatürk Üniversitesi 3 Oturumluk Sınav Görevi Açtı Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin Ocak 2026’da yapılacak üç oturumlu sınavı için görev başvuruları başladı. Görev türlerine göre ödenecek ücretler de açıklandı.
Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak? Ocak ayında memur maaşlarına %18,7 zam ve 1.000 TL taban aylık artışı bekleniyor. Kariyer basamaklarına göre şekillenecek yeni maaş listeleri ve zamlı bordro detayları haberimizde.
MEB'den öğretmenlere zorunlu görev MEB ortak sınavları 29 Aralık'ta başlıyor. Öğretmenlerin sınav tarihlerini 22 Aralık'a kadar e-Okul'a girmesi gerekiyor. Not işlemleri sonrası 16 Ocak'ta karne heyecanı ve tatil başlayacak. Bakanlıktan öğretmenlere zorunlu görev.
Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu Mersin Anamur’da 12 yaşındaki öğrenci, okul müdürü Ender Kara’yı tüfekle vurarak ağır yaraladı. Yoğun bakımdaki müdürün durumu kritikliğini korurken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.
MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti! Milli Eğitim Bakanlığı, erken kayıt adı altında mevzuata aykırı ücret ve zam ilanı yapan özel okullarla ilgili valilikleri harekete geçirdi. İnceleme ve soruşturma süreci gündemde.
MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders saati güncellemesiyle İngilizce ve Almanca branşlarında norm ve ek ders artışı yaşanacak. Yeni uygulama, tayin ve istihdam dengesini de etkileyecek.
Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak? Ocak ayında uygulanması beklenen toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı ve taban aylık artışıyla uzman ve başöğretmen maaşları yeniden hesaplandı. İşte öne çıkan senaryolar.
Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe maratonunun TBMM’de aralıksız sürdüğü günlerde Ali Yalçın’ın apar topar Burdur’a gitmesi Ankara kulislerinde de kamuoyunda da haklı bir merak uyandırdı.
Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu Meteoroloji'den kritik uyarı: Yurt genelinde kuvvetli sağanak, kar ve don bekleniyor. Antalya ve Muğla'da sel riski varken; Ankara, Eskişehir ve Kütahya'da kar yağışı etkili olacak.
Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı! Altın piyasasında tarihi gün: Ons altın 4 bin 394 dolara, gram altın ise 6 bin 45 TL’ye yükselerek rekor kırdı. Kapalıçarşı'da fiziki altın fiyatı 6 bin 140 TL seviyesini gördü.
MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi Milli Eğitim Bakanlığı MEB, yasal artış oranı belli olmadan "erken kayıt" adı altında ilan veren özel okullar hakkında soruşturma talimatı verdi. Mevzuata aykırı ücret belirleyen kurumlara inceleme başlatılacak.
19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı Şırnak'ın Cizre ilçesinde 19 öğrencinin şikayet etmesi üzerine taciz iddiası ile gözaltına alınan öğretmen S.Ö, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede! TBMM’de 2026 bütçe görüşmelerinde konuşan MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu, atanamayan öğretmen sorununa dikkat çekerek çözüm için kademeli ve sürdürülebilir planlama çağrısı yaptı.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.