Ekonomi

Gayrimenkul ve Otomobil -Araç Sektöründe Yeni Dönem 15 Eylül’de Başlıyor

Gayrimenkul ve Otomobil -Araç Sektöründe Yeni Dönem 15 Eylül’de Başlıyor
Abone Ol

Bakan Bolat Duyurdu: 15 Eylül’de Başlayacak Yeni Dönem

Ticaret Bakanı Ömer B., konut ve araç satışında yeni bir dönemin başlayacağını açıkladı. Bolat, emlak ve otomotiv sektörlerinde ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini belirtti. Bu adım, ilan sitelerinde katakulli ve tüketiciyi aldatmaya yönelik ilanların önüne geçmeyi amaçlıyor. Ayrıca, Çin'den ucuza ürün getirenlerle ilgili de yakında kararlar açıklanacağını duyurdu.

Vizyon Programı ve Hedefler

Kayseri'de gazetecilerle buluşan Bolat, 3 Haziran 2023'te göreve atanmasının ardından 2028 vizyon programını açıkladıklarını hatırlattı. Bu programla mal ihracatında 375 milyar dolar, hizmet ihracatında ise 200 milyar dolar hedeflediklerini ifade etti. Programın çeşitli destekleme programları ve stratejilerle desteklendiğini belirtti. 14 aylık görev süresi boyunca 1300’e yakın heyet kabul ettiğini, sektörel sorunları ve kuruluşların dile getirdiği konuları dinleyip çözüm aradıklarını belirtti. 2022'de ithalatın 376 milyar dolara çıktığını, geçen yıl ise ithalatı 362 milyar dolara indirdiklerini söyledi.

Gayrimenkul ve Otomotiv Sektöründe Yeni Dönem

Ömer B., 15 Eylül'de yeni bir düzenlemenin başlayacağını duyurdu. Emlak sektöründe ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini ve konut satacak kişinin, e-devlet üzerinden gayrimenkulünü seçerek emlakçıyı yetkilendireceğini belirtti. Yetkilendirilmiş emlakçılar bu satışlara aracılık edecek. Otomotiv sektöründe de aynı sistemin uygulanacağını ve kısa bir süre sonra yayınlanacağını ekledi. Bolat, dezenflasyon politikasının hızlı sonuç vermesiyle konut arzının artacağı bir dönemin geleceğini, inşaat sektörünün büyümeye katkı sağladığını ancak şu an daha çok deprem bölgesinde inşaat yapıldığını belirtti.

Emlaktaki Yeni Düzenleme ve Etkileri

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut G., emlaktaki yeni düzenlemeye ilişkin detaylı değerlendirmelerde bulundu. Getirilecek ürün ile ilan sitelerindeki ilanların resmiyete bağlanacağını, vatandaşın e-devlet üzerinden gayrimenkulünü seçip emlakçıyı yetkilendireceğini ve ilanların doğrulanmış ilan olarak çıkacağını belirtti. Bu düzenlemenin ilan dolandırıcılığını sona erdireceğini ve kiraların düşmesine sebebiyet vereceğini ekledi. Aynı aracı veya evi birçok kişinin siteye girerek fiyatları yukarı çektiğini, bu manipülasyonların önüne geçmeye çalıştıklarını ifade etti.

Ekonomide Yeni Dönem ve Dezenflasyon Politikası

Ömer B., hem dünya hem Türkiye için çalkantılı bir dönemde yeni bir dengeleme döneminin başladığını, yeni OVP ile somut hedeflerin ortaya konduğunu belirtti. Türkiye'nin dampingli ithalat ve sübvansiyonlu ithalatla ilgili yasal tedbirler aldığını, bu tedbirlerin somut sonuçlarını gördüklerini söyledi. Yıllıklandırılmış ithalatın 343 milyar dolara gerilediğini ve döviz rezervlerinin yükselmeye başladığını ekledi. Dezenflasyon sürecinin ekonomide ve piyasalarda etkisini gösterdiğini ve fiyatların son 2-3 aydır dengede olduğunu belirtti.

Finansman Oranlarının Düşmesi ve İhracat Destekleri

Bolat, enflasyonun yüzde 50 ve altına düştüğünü gördükçe kredi maliyetlerinde de düşüşler olacağını ifade etti. Hükümet olarak ihracatçıların rahatlaması için gerekli destek programlarını hazırladıklarını ve ihracatçıların arkasında yer aldıklarını vurguladı. Eylül sonrası, ekim gibi enflasyonun yüzde 50 ve altına yıllıklandırılmış olarak düştüğünü gördükçe kredi maliyetlerinde de düşüşler yaşanacağını belirtti.

İhracat ve Dış Ticaret Politikaları

İsrail'e ihracatta ciddi bir düşüş olduğunu, bu konuda hükümetin aldığı kararı tereddütsüz uyguladıklarını ve başka pazarlarda yeni imkanlar arayarak bu açığı kapatmaya çalıştıklarını söyledi. Türkiye'nin yerli ve milli sanayinin korunması için dampingli ithalat ve sübvansiyonlu ithalatla ilgili yasal tedbirler aldığını ve bu tedbirlerin somut sonuçlarını gördüklerini belirtti. İhracat hedeflerine bağlı kaldıklarını ve dünya mal ihracatındaki düşüşe rağmen hedeflerin yarısından fazlasını başardıklarını ekledi.

Çin'den Gelen Ucuz Ürünler ve Yeni Düzenlemeler

Bolat, Çin'deki bazı internet sitelerinden ucuza ürün getirilip satılması konusuna ilişkin gerekli kararları aldıklarını ve yakında açıklayacaklarını belirtti. Otomotiv ve emlak sektörlerinde manipülasyonları tespit edip ağır cezalar uyguladıklarını ve her iki sektörde de piyasanın istikrarlı olduğunu vurguladı. Fahiş fiyat denetimlerine ilişkin olarak, haziran ayından bu yana fiyatlarda bir durağanlaşma olduğunu ve birçok üründe stabil bir durum yaşandığını ifade etti.

Yeni Yatırımlar ve Finansman Kolaylıkları

Bolat, Türkiye'ye yatırım getiren firmalara kapılarının açık olduğunu ve yeni yatırımların tetiklenmesini ümit ettiklerini söyledi. Tunus ile serbest ticaret anlaşması çerçevesinde alınan tedbirlerin Türkiye'nin ithalatını 40 milyar dolara yakın azalttığını belirtti. E-ticarete ilişkin kanun değişikliklerinin Türkiye'nin e-ihracat rekabetinde güçlü kalabilmesi adına yapıldığını ekledi.

AB Vize Kolaylıkları ve Ekonomik İstikrar

Avrupa Birliği vizesinin sürekli gündemlerinde olduğunu ve iş dünyası ile diğer meslek gruplarının acil vize ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde çözülmesi için girişimlerde bulunduklarını belirtti. Ekonomik istikrarın sağlanması için enflasyonun düşmesi ve girdi maliyetlerinin stabil hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Bolat, döviz rezervlerinde büyük artış kaydedildiğini ve ihracatçılar için risk oluşturabilecek döviz kuru hassasiyetine dikkat ettiklerini belirtti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolay'ın açıklamaları, konut ve araç satışında doğrulanmış ilan döneminin başlaması, ithalat ve ihracat hedefleri, yeni düzenlemeler ve ekonomik istikrarla ilgili önemli bilgileri içeriyor. Bu adımlar, Türkiye'nin ekonomik büyümesini ve piyasa istikrarını sağlamayı amaçlıyor.