İSTANBUL (AA) - Limak Vakfı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ortaklığında düzenlenen "Türkiye'nin Mühendis Kızları" projesinin geleneksel buluşması gerçekleştirildi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, uluslararası bir sosyal etki hareketine dönüşen ve "Global Engineer Girls" (GEG) adı ile yola devam eden "Türkiye'nin Mühendis Kızları" projesi kapsamında, Limak tarafından desteklenen farklı ülkelerdeki mühendislik öğrencileri, İstanbul'da kız kardeşleriyle buluştu.
Kadın temsilinin kısıtlı olduğu STEM alanlarında kadın istihdamını artırmayı hedefleyen ve geleceğin kadın mühendislerine ilham veren projenin "Global Engineer Girls 2024 İstanbul Buluşması"na Kosova, Kuzey Makedonya, Suudi Arabistan ve Türkiye'den mühendis kızlar katıldı.
Bu yıl 7'ncisi düzenlenen ve ilk kez farklı ülkelerden de katılımcıların dahil olduğu buluşmaya, Türkiye'den 189, Kosova'dan 28, Kuzey Makedonya'dan 16 ve Suudi Arabistan'dan 11 öğrenci katıldı.
İstanbul Kavacık'taki Limak Eurasia Luxury Otel'de düzenlenen etkinliğe projenin diğer paydaşları ile mezunlar, mentörler ve koçlar katılım sağladı.
Limak Vakfı ve Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir'in ev sahipliğindeki etkinliğe Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Süreyya Erkan ve Suudi Arabistan Krallığı'nın Ankara Büyükelçisi Fahad Assaad Abualnasr katıldı.
- "Global Engineer Girls bizim göz bebeğimiz"
Açıklamada programdaki konuşmasına yer verilen Limak Vakfı ve Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, farklı coğrafyalardan, farklı kültür ve geçmişleri olan insanları etkinlikte görmenin inanılmaz olduğunu belirterek, "Çeşitlilik ve cinsiyet eşitliği konusundaki ortak taahhüdümüzle birleşen 4 farklı coğrafyadan, Suudi Arabistan'dan, Kuzey Makedonya'dan, Kosova'dan ve Türkiye'den mühendis kızlar bugün ilk kez burada bizimle." ifadelerini kullandı.
Özdemir, toplantının GEG tarihindeki en büyük buluşma olduğunu belirtti.
Bu buluşmayla bir arada oldukları için mutluluk duyduğunu vurgulayan Özdemir, "Limak olarak başardığımız tüm mega yapılar ve projeler arasında Global Engineer Girls benim en sevdiğim projelerimizden biri, göz bebeğimiz. Ailemiz her yıl daha da büyüyor." değerlendirmesini yaptı.
Her yıl düzenledikleri geleneksel buluşmayı geçen yıl 6 şubatta yaşanan yıkıcı depremler nedeniyle iptal ettiklerini hatırlatan Özdemir, şunları kaydetti:
"2015 yılında, 'Türkiye'nin Mühendis Kızları'nı başlatmamın sebebi, kadınların geleneksel olarak erkek egemen bir endüstride erişim sağlaması ve varlığını sürdürmesinin ne kadar zor olabileceğini birinci elden biliyor olmamdı. Amacımız, mühendislik ve STEM alanında kadın temsilini artırmaya yardımcı olmak. Bu doğrultuda programımızın bugüne kadar binden fazla genç öğrenciyi desteklediğini ve bunun bir GEG kardeşliğine dönüştüğünü gururla söyleyebilirim. Daha fazla kızı eğitmeye, yetkilendirmeye ve güçlendirmeye devam edebildiğimiz için çok mutluyum.
Limak Grubu olarak birçok diğer kuruluş gibi, 6 şubattaki yıkıcı depremlerde kurtarma çabalarına yardımcı olmak için mevcut tüm enerjimizi ve kaynaklarımızı seferber ettik. Limak olarak bölgeye sunduğumuz desteğin yanı sıra, Global Engineer Girls projemiz de depremden etkilenen bölgelerden 71 mühendislik öğrencisini kabul etti. Artık onlar da ailemizin bir parçası. Bölgeden beş öğrencimiz bu yıl mezun oldu. Diğer 66 öğrencimiz ise büyük GEG ailemizin bir parçası olarak eğitimlerine devam ediyor. Onlardan pek çoğunu da burada ağırlıyoruz."
Gün boyu devam eden program kapsamında çeşitli paneller düzenlendi.
Aynı zamanda bir mühendis olan ünlü oyuncu Çağlar Ertuğrul, astrofizik profesörü Feryal Özel, Moda Tasarımcısı Gamze Saraçoğlu, Akademisyen Tamer Atabarut, İletişim Danışmanı ve Yazar Banu Kitiş Dağıstan, Sosyal Aktivist, Yazar ve Girişimci Shudufhadzo Musida, Teknolojide Kadın Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, 4129 Ajans Başkanı Alemşah Öztürk ilham veren hikaye ve deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.
Farklı atölye ve eğitim programları ile mentor-mentee görüşmelerinin de düzenlendiği etkinlikte ayrıca yüksek mimar ve caz sanatçısı Selen Beytekin ile dünyaca ünlü opera sanatçısı ve Limak Filarmoni Orkestrası'nın kurucusu Murat Karahan da mini birer performans sergiledi.