Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, "Bugün Sudan'da yaşadığımız savaş da dahil dünyadaki birçok kriz, uluslararası sistemdeki çifte standart, siyasi baskı ve ekonomik şantajdan kaynaklanıyor." dedi.

Burhan, New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'nda konuştu.

Sudan ordusuyla 17 aydan fazla süredir çatışan Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) "Sudan halkına karşı işlediği suçlar" nedeniyle "terörist grup" olarak sınıflandırılması çağrısını yineleyen Burhan, "Yerel ve bölgesel güçlerin siyasi ve lojistik desteğiyle devlete isyan eden bir grubun başlattığı savaş sonucunda ülkem Sudan'ın maruz kaldığı zorlukların ve komploların boyutunun farkındasınız." dedi.

Burhan, "İktidarı silah zoruyla ele geçirme girişimiyle başlayan ve hızla kapsamlı hale dönüşen Sudan'daki savaş, isyancı grubun (HDK) Sudan halkına ve devletine karşı işlediği suçların, vahşetlerin ve ihlallerin boyutlarını takip etmişsinizdir." diye konuştu.

- "HDK, uluslararası hukuka meydan okuyor"

Burhan, "Maalesef bu grup, uluslararası hukuka açıkça meydan okuyarak siyasi ve ekonomik kazanımlar elde etmek için kendilerine maddi ve paralı askerler sağlayan bölgedeki ülkelerden destek buluyor. Böylelikle HDK, sonuçları umursamadan uluslararası kanunlara karşı geliyor." ifadelerini kullandı.

Fransa'da güvenoyu alamayan Michel Barnier'nin merkez sağcı azınlık hükümeti düştü Fransa'da güvenoyu alamayan Michel Barnier'nin merkez sağcı azınlık hükümeti düştü

- "Halkın iradesi galip gelecektir"

Büyük bir zorlukla karşı karşıya olduklarını belirten Burhan, "BM, gelişmekte olan ülkeleri, hala sahip oldukları güç veya parayla insanların kaynaklarını kontrol edeceklerine inanan ülkelerin hırslarından koruma sorumluluğunu üstlenmesi gerekiyor. Onlara şunu söylüyoruz, halkın iradesi tüm bunlardan daha güçlüdür ve halkın iradesi galip gelecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Burhan, Sudan'daki savaşı sona erdirme çabalarına değinerek, "Savaşı sona erdirme haritası çok net; birincisi, askeri operasyonların bitirilmesi. Bu, isyancı grubun işgal ettikleri bölgelerden çekilerek belirli noktalarda toplanması ve silahsızlandırması demek. İkincisi de demokratik siyasi geçiş yolunu yeniden tesis eden, savaşların ve askeri darbelerin tekrarını önleyecek kapsamlı bir siyasi süreç." şeklinde konuştu.

- HDK'ye destek verenler barışın bir parçası olamaz

HDK'ye silah desteği sağlayan, silahların geçişlerini kolaylaştıran, Sudanlıların öldürülmesine ve yerlerinden edilmesine sebep olan herhangi bir ülke veya kuruluşun barış görüşmelerinin bir parçası olamayacağını vurgulayan Burhan, Sudan Silahlı Kuvvetlerinin, iktidarı, uzlaşma veya seçimle gelecek sivil hükümete teslim etme taahhüdünü yineledi.

Burhan, "Bugün Sudan'da yaşadığımız savaş de dahil dünyadaki birçok kriz, uluslararası sistemdeki çifte standart, siyasi baskı ve ekonomik şantajdan kaynaklanıyor. Birleşmiş Milletler de uluslararası iradeye meydan okuyanları caydırma, uluslararası barış ve güvenliği sağlama görevini yerine getiremiyor." dedi.

Filistin halkının 1967 sınırları içerisinde kendi bağımsız devletini kurma hakkına sahip olduğunu hatırlatan Burhan, Gazze'ye yönelik saldırıların bir an önce sona erdirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: aa