Güvenli bağlanma doğumdan başlayarak bakım veren ile bebek arasında kurulan duygusal, güvene dayalı bağdır. Bu bağ bireyin bütün hayatını etkileyecek kadar kritik bir öneme sahiptir.
9 ay boyunca annenin varlığıyla bütünleşen, dünyaya geldikten sonra da oradaki huzuru, sıcaklığı, güveni arayan her bebek annesinin kollarında, annesinin sevgisiyle, sözleriyle “Buradayım,yanındayım,güvendesin” mesajıyla sakinleşmeye ihtiyaç duyar. Özellikle güvenli bağlanmanın gerçekleştiği ilk 2 yıl güvende hissetmek, fiziksel temas,ihtiyaçlarının giderilmesi, sevilmek bunlar bir bebek için çok önemlidir. Ve bir anne için de çok kıymetlidir. Güvenli bağlanma doğumdan başlayarak bakım veren ile bebek arasında kurulan duygusal, güvene dayalıbağdır. Bu bağ bireyin tüm yaşamını etkilemektedir.
“Ağlar ağlar susar.” evet ama ihtiyacı giderildiği, her şey yolunda olduğu için değil; başka bir çaresi olmadığı için. Ve elbette bu durum güvenli bağlanmasını, güvenlik duygusunu zedeler.
Bu yüzden korkmadan bebeğiniz ne zaman isterse, siz ne zaman isterseniz kucağınıza alın, sevin. Size,kokunuza, o huzurlu sesinize, anne sevgisine ihtiyacı var. Ağladığında kucağınıza alın, öpün, derdine derman olun,duygularına eşlik edin. Bilinenin aksine asıl bol bol tensel temasa,ilgiye,sevgiye doyan, güven duygusu gelişen bebekler bağımsızlaşma döneminde sizden daha sağlıklı ayrışabilir. Aksi takdirde kaygılarla dolu, burası güvenli bir yer değil algısıyla bireyselleşmenin gerçekleştiği 2 yaş sonrasında size daha yapışık hale gelecektir. Okula başladığında sizden ayrılması çok zor olacaktır. Sizden her ayrıldığında kaygılanacak ve ağlayacaktır. Sosyalleşmesi, okul başarısı da olumsuz etkilenecektir. Güvenli bağlanan bebeklerdünyayı rahatça keşfederler, etrafa daha kolay uyum sağlarlar. Bu durum genellikle tüm hayatını olumlu yönde etkiler.