Anayasa Mahkemesi (AYM), anlaşamayan çiftlerin evliliklerini sonlandırmak amacıyla açtıkları boşanma davalarında anlaşmazlık nedeniyle mahkeme tarafından verilen üç yıl beklemek yönündeki kararın, sürenin çok uzun olduğu gerekçesiyle iptal edilmesine hükmetti.

AYM çiftlerin birbirine karşı açtığı boşanma davası reddinin kesinleşmesinden sonra 3 yıl boyunca ortak hayatı yeniden kurmamalarının, evlilik birliğinin temelden sarsıldığı kabulüyle boşanma davası açabilmesini öngören kuralı, 3 yılın çok uzun bir süre olduğu gerekçesiyle iptal etti.

MEVCUT YASAYA GÖRE 3 YIL BEKLEMESİ GEREKİYORDU

ANAYASA MAHKEMESI AYM, 3 yıl beklemeyi gerektiren kuralın ölçülülük ilkesini ihlal ettiğine hükmederek, Medeni Kanun'un 'evlilik birliğinin sarsılmasına' ilişkin düzenleme getiren 166. maddesinin 4. fıkrasını iptal etti. 

İlgili düzenlemede yer alan ifadeler şöyleydi:

"Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak 3 yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir"

DÜZENLEME 13. VE 20. MADDEYE AYKIRI

Söz konusu düzenleme ile ilgili ilgili olarak Ankara 18. Aile Mahkemesinin iptal başvurusunu inceleyen AYM, bahse konu kuralın ölçülülük ilkesini ihlal ettiğine karar verdi. Boşanmak isteyen çiftler arasında ortak hayatın yeniden kurulamadığı hallerde 3 yıl kuralının boşanma kararı için uzun bir süre oluşturduğu kaydedilen kararda ölçülülük İlkesinin ihlal edildiğini dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: 

"Özel hayata ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkı ile aile kurumunu koruma amacı arasında makul bir denge sağlamayan kuralın orantılılık alt ilkesi yönünden ölçülülük ilkesini ihlal ettiği sonucuna ulaşılmıştır." 

Anayasa Mahkemesi kuralı Anayasa'nın 13. ve 20. maddelerine aykırı bularak iptal etti. Resmi Gazete'de yayımlanan karar, 9 ay sonra yürürlüğe girecek