Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Yalçın, kamu görevlilerinin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekerek, hükümete seslendi ve taleplerini sıraladı.

Enflasyon ve Maaş Zam

Yalçın, son dönemde enflasyonun yükselmesiyle birlikte sabit gelirlilerin, özellikle de kamu çalışanlarının büyük sıkıntı yaşadığını belirtti. Hükümetin, enflasyonu düşürmek adına sadece sabit ücretlilerin harcamalarını kısıtlamaya çalıştığını ve bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade etti.

  1. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde Hakem Kurulu'nun verdiği kararın, kamu görevlilerini mağdur ettiğini vurgulayan Yalçın, Ocak ayında yapılacak %6 zammın yeterli olmayacağını ve ek bir artış yapılması gerektiğini söyledi.

Diğer Talepler

Yalçın, maaş zammı dışında kamu görevlilerinin diğer sorunlarına da değindi. Bu sorunlar arasında;

  • Harcırah ve fazla çalışma ücreti: Bu tutarların enflasyona göre artırılması ve gösterge rakamına bağlanması
  • 1. Dereceye 3600 Ek Gösterge: Teknik personelin sorunları ve beklentileri
  • Öğrenim Görmüşlük Muayenesi (ÖGM): Eksikliklerin giderilmesi
  • Üniversite idari personelinin yer değişikliği: Kolaylaştırılması
  • Görev aylığı ve emekli aylığı arasındaki fark: Azaltılması
  • Toplu Sözleşme İkramiyesi: Yaşanan mağduriyetin giderilmesi
  • Servis Hizmeti: Hukuksuz olarak engellenen bu hizmetin tekrar başlatılması
  • Koruyucu Giyim: 2012 yılından beri devam eden bu uygulamanın kesintisiz sürdürülmesi

gibi konular yer alıyor.

Toplu Sözleşme ve Hukuki Süreç

Yalçın, toplu sözleşme masasında alınan kararların uygulanmasında yaşanan sorunlara dikkat çekti. Toplu sözleşmenin hukuki niteliğinin korunması gerektiğini ve tarafların haklarının gasp edilmesine izin verilmeyeceğini belirtti.

Ticaret Bakanlığı Ankara'da hamburger ve dönere ilişkin gramaj denetimi yaptı Ticaret Bakanlığı Ankara'da hamburger ve dönere ilişkin gramaj denetimi yaptı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın açıklaması şöyle:

ÜCRETLER DEĞİL FİYATLAR BASKILANMALI, ENFLASYON SORUNU SON BULMALI

Ekim ayı enflasyon oranı %2,88 olarak açıklandı. Bu oranla birlikte yıllık enflasyon %48,58 ve 2024 yılı ikinci yarısı 4 aylık enflasyon oranı %12,06 olarak gerçekleşti. Bu rakamlarla birlikte enflasyon farkı ise %1,87 oldu. 2025 yılında devletin alacakları için belirlemiş olduğu Yeniden Değerleme Oranı %43,93 olarak açıklandı.
Uzun süredir piyasalarda baskılanan tek kalem “sabit ücretlilerin gelirleri” olarak kayıtlara geçmeye devam ediyor. “Enflasyon düşecek” kavramı üzerinden sadece sabit ücretlilerin harcamalarını baskılayan, zam oranlarını düşük tutan, “sabit gelirliler harcamazsa enflasyon düşecek” dayatması yapılan bir süreci yaşıyoruz.
Beklenen, açıklanan ve hissedilen enflasyondan çok daha fazlasını yaşadığımız yakın geçmiş dönemimizde, başta kamu görevlilerimiz olmak üzere sabit gelirlilerin ücretleri hak ettiği seviyeye yükseltil(e)mediği için bozulan gelir dağılımı dengesi halen beklenen seviyeye ulaşmış değil.
Başta konut, kira, market, elektrik, su, doğalgaz gibi zorunlu giderler; sabit ücretlilerin gelirlerinin büyük bir kısmını eritmesi gelir dağılımı adaletsizliğini en yüksek seviyede hissetmemize neden oluyor.
Sahada oluşturulan algılar, basında geçen tartışmalar, perdenin arkasında gerçekleştirilen görüşmeler ve ülke dışından yapılan öneri mahiyetli dayatmalar; önümüzdeki yılda da enflasyonu baskılamak için sabit ücretlilerin gelirlerinin artırılmayacağını gösteriyor.
7.Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde Hakem Kurulu beklenen, hissedilen ve hatta tahmin edilen enflasyon oranını gözetmeksizin vermiş olduğu karar; 2025 yılında da kamu görevlilerini mağdur etmeye ve kayıplarını büyütmeye devam edecek.
Memur-Sen olarak ortaya koyduğumuz tekliflerin Kamu İşvereni tarafından dikkate alınmamasının bedelini kamu görevlilerimiz ödemektedir. Bu mağduriyetin giderilmesi için Ocak ayında yapılacak %6 artışa ilave muhakkak ek artış yapılmalıdır.
Bütçe ile yıllardır enflasyondan daha düşük oranda artırılan harcırah ve fazla çalışma ücreti tutarları, kamu görevlilerinin ek-ilave görevleri nedeniyle gelirlerinde artış değil giderlerinde fazlalık oluşturmaya devam ediyor. 2025 Bütçe görüşmelerinde Memur-Sen olarak teklif ettiğimiz “harcırah ve fazla çalışma ücreti günün şartlarına uygun gösterge rakamına bağlansın” teklifi hayata geçirilmelidir.
1.Dereceye 3600 Ek Gösterge, Teknik Personelin sorunları ve beklentileri, ÖMK’nın eksiklikleri, Üniversite İdari Personelinin yer değişikliği, görev aylığı-emekli aylığı arasındaki farkın azaltılması ve diğer çözüm bekleyen konu başlıkları acilen çözüme kavuşmalıdır.
Diğer taraftan, Toplu Sözleşme İkramiyesi noktasında yaşanan mağduriyetin düzeltilmesi ve hukuksuz engellenen Servis Hizmeti kazanımımızın tekrar hayata geçirilmesine ilave olarak; 2012 yılından bu zamana devam eden Koruyucu Giyim uygulamasının da aynı şekilde devam etmesi gerekmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan Hazine ve Maliye Bakanı’na, İdari İşler Başkanı’ndan Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürü’ne, Personel ve Prensipler Genel Müdürü’nden Sayıştay Başkanı’na kadar birçok ilgiliye Koruyucu Giyim kazanımımızla ilgili doğru bilgiyi ve haklı beklentilerimizi aktardık.
Toplu sözleşme masası “karar” organıdır. Masada alınan kararların, hükümleri uygulayanlar tarafından engellenmesi; Kamu İşvereni için de Kamu Görevlileri Sendikaları için de asla kabul edilemez. Toplu sözleşmenin hukuki niteliğini yok sayan, tarafların haklarını ve kararlarını gasp eden bakış açısına karşı hem yetkili Konfederasyon/Sendikalarımızın statüsünü hem Kamu İşvereninin sorumluluğunu hem de kamu görevlilerinin haklarını koruyacak şekilde kararlı adımlarla mücadele etmeye devam edeceğiz.''