30 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanan yeni Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, aile hekimliğinde önemli değişiklikler getirdi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bu düzenlemeyle birlikte aile hekimleri ve toplum için hedefledikleri yenilikleri videolu bir açıklama ile duyurdu.

Hasta Sayısı Düzenlemesi

Bakan Memişoğlu, hekim başına düşen hasta sayısının 4 binden 3 bin 500'e düşürüldüğünü belirtti. Bu değişikliğin, aile hekimlerinin hastalarına daha fazla zaman ayırmalarını sağlamak amacıyla yapıldığını vurguladı. Memişoğlu, "Aile hekimlerimiz müsterih olsunlar. Hasta sayısını azaltarak vatandaşlarımıza aile hekimliklerince ayrılan süreyi artırıyoruz," dedi. Bu sayede, kronik hastalıklar ve kanser taramaları gibi sağlık hizmetlerinin daha etkin bir şekilde sunulması hedefleniyor.

Aile Hekimliği'nin Önemi

Bakan, aile hekimliğinin temel sağlık hizmetleri içerisinde kritik bir yer tuttuğunu ifade ederek, sağlık hizmetinin birinci basamağında aile hekimlerinin öncelikli nokta olmasını istediklerini dile getirdi. "Kuşkusuz, aile hekimliğinin ikinci ve üçüncü basamakla entegrasyonu sağlık hizmeti sunumunda hayati önem taşıyor," diyen Memişoğlu, önceliklerinin vatandaşların sağlığını hastalanmadan korumak olduğunu vurguladı.

Kocaeli'de yeni doğan bebeğin karnındaki 600 gramlık kitle başarıyla çıkarıldı Kocaeli'de yeni doğan bebeğin karnındaki 600 gramlık kitle başarıyla çıkarıldı

Toplum Sağlığında Stratejik Planlama

Yönetmelik değişikliğiyle toplumun hastalık yüküne göre hizmet planlaması yapıldığını belirten Memişoğlu, özellikle kronik hastaların ve 65 yaş üstü bireylerin etkin takibinin sağlanarak hastalıkların azaltılmasını ve akılcı ilaç kullanımının özendirilmesini amaçladıklarını söyledi.

Vatandaşa Güven Çağrısı

Bakan, vatandaşlara aile hekimlerine güvenmeleri gerektiğini belirterek, "Sağlıkla alakalı herhangi bir endişeleri olduğunda akıllarına ilk olarak aile hekimlerimiz gelsin ve aile hekimlerimize güvensinler," şeklinde bir çağrıda bulundu.

Sağlık Bakanlığı, bu yeni düzenlemelerle aile hekimliğini daha etkili ve verimli hale getirmeyi, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmayı ve sağlık sistemini güçlendirmeyi amaçlıyor. Aile hekimlerinin, toplum sağlığı üzerindeki rolünün arttığı bu yeni dönemde, hekimler ve sağlık çalışanları için de önemli fırsatlar sunulması bekleniyor.