Genel

Yapay zekanın görüntü betimleme özelliği, görme engellilerin alışveriş yapmasını kolaylaştırıyor

- Görme engelli öğretmen Ayşegül Taşgın: - "Görüntü tanıma özelliğinin kullanılmaya başlanmasından bu yana bağımsız şekilde alışveriş yapmanın keyfini yaşıyorum. Pazarda, markette ve kıyafet alışverişlerimde bu teknolojiden faydalanıyorum" - Görme engelli öğretmen Emre Taşgın: - "Yapay zekanın bu özelliği oldukça yeni. Hangi alanlarda kullanabileceğimizi düşünürken, aklımıza alışveriş geldi. Bu, en çok birilerinin yardımına ihtiyaç duyduğumuz alanlardan biriydi"

Abone Ol

ANKARA (AA) - ŞULE ÖZKAN - Görme engelli öğretmen Ayşegül Taşgın, yapay zekanın görüntü tanıma özelliği sayesinde alışverişini kolayca yapabildiğini belirterek, "Pazardaki meyvenin taze mi çürük mü olduğunu betimliyor. Bu çok önemli bir artı çünkü adeta gören bir göz oluyor." dedi.

Görme engelli bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmayı hedefleyen teknolojik yenilikler, hayatın her alanında etkisini hissettiriyor. ChatGPT'nin kamera özelliği, görme engellilerin markette, pazarda ya da kıyafet alışverişinde bağımsız deneyim yaşamasına olanak tanıyor.

Ankara'da yaşayan görme engelli öğretmen çift Ayşegül (32) ve Emre Taşgın (35), AA muhabirine, kamera aracılığıyla ürünleri tanıyan ve çevresel bilgileri detaylı şekilde betimleyen yapay zeka teknolojisini değerlendirdi.

Bir devlet okulunda psikolojik danışman ve rehberlik öğretmeni Ayşegül Taşgın, kıyafetin yanı sıra market ve pazar alışverişlerini artık yapay zeka yardımıyla yaptığını söyledi.

Taşgın, "Görüntü tanıma özelliğinin geldiği günden bu yana bağımsız şekilde alışveriş deneyimi yaşamanın keyfini çıkarıyorum. Detaylı betimleme özelliği yokken kıyafet alışverişi yaparken çok zorlanıyordum. Sürekli birilerinden yardım istemek ve yardım istediğiniz kişinin zevkine güvenmek zorunda kalıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Kıyafet alışverişi sırasında ChatGPT'nin kumaşın rengi, kalitesi, yakasının boyutları, düğme ve cep sayısına kadar tüm detayları betimlediğini anlatan Taşgın, bu sayede daha özgür seçimler yapabildiğini dile getirdi.

- "Gören bir göz gibi"

Taşgın, yapay zekanın betimleme yaparken nesnel olduğuna dikkati çekerek, "Aman Ayşegül kırılmasın diye yakışmayan bir şeye yakıştı demiyor. Pazardaki meyvenin taze mi çürük mü olduğunu betimliyor. Bu çok önemli bir artı çünkü adeta gören bir göz oluyor." diye konuştu.

ChatGPT'nin bu özelliğinin belirli bir ücret karşılığında süreli kullanıma sunulduğunu belirten Taşgın, engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran bu gibi teknolojilerin tüm görme engelliler için sınırsız ve ücretsiz olması gerektiğinin altını çizdi.

Teknolojinin hızla gelişmesiyle, hayatı kolaylaştıran bu tür yeniliklerin daha pratik ve taşınabilir araçlara entegre edilebileceğini anlatan Taşgın, gelecekte telefon yerine kolye gibi kişisel bir cihazın, görme engellilere anlık çevre betimlemesi yapma imkanı sunabileceğini söyledi.

Taşgın'ın sıklıkla kıyafet alışverişi yaptığı mağazanın görevlisi İlknur Efe, "Ayşegül Hanım bu yapay zeka özelliğini söylediğinde çok şaşırdım çünkü genelde sosyal medyada yapay zekanın gereksiz şeyler için kullanıldığını görüyoruz. Bu yapay zekayı geliştirenden Allah razı olsun çünkü bugün Ayşegül Hanım biz olmadan tek başına bu alışverişi yapabiliyor." dedi.

- "Engellilerin hayatını bağımsız yaşamasına olanak sağlayacağını düşünüyorum"

Sosyal bilgiler öğretmeni Emre Taşgın da toplumda engellilerle ilgili farkındalık oluşturmak ve engelli hakları gibi konularda bilgiler vermek için videolar hazırladığı bir sosyal medya kanalı olduğunu belirterek, "Yapay zekanın bu özelliği oldukça yeni. Bunu hangi alanlarda kullanabileceğimizi düşünürken aklımıza alışveriş geldi. Bu, en çok birilerinin yardımına ihtiyaç duyduğumuz alanlardan biriydi." ifadesini kullandı.

Emre Taşgın, yapay zekanın daha çok gelişerek engellilerin hayatını bağımsız yaşamasına olanak sağlayacağını düşündüğünü vurguladı.

Yapay zekanın görüntü betimleme özelliğinin gelecekte otobüs durakları, trafik ışıkları ve sokaklarda da kullanılabileceğine işaret eden Taşgın, "Sokakta gezerken çevremizde hangi mağazaların olduğunu, önümüzde ne gibi engeller bulunduğunu ileride bu teknolojinin söyleyebileceğini düşünüyorum. Henüz bu aşamaya gelinmemiş olabilir ancak teknolojinin bu noktaya ulaşması hiç de uzak bir ihtimal değil." değerlendirmesinde bulundu.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }