Eğitim

Uzman öğretmenlik ve ÖMK’da köklü değişiklikler geliyor

MEB’in uygulamaya koyduğu uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kariyerlerini belirleyen ÖMK’da köklü değişiklikler geliyor.

Abone Ol

Uzman öğretmenlik uygulaması ile ilgili önemli değişiklikler gündemde. Öğretmenlerin kariyerlerini öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen şeklinde düzenleyen ve bu kariyerlere yükselmede gerekli olan şartları belirleyen öğretmenlik meslek kanunu ÖMK'nin yapısında köklü değişiklikler yapılacak. İşte öğretmenler ilgilendiren önemli gelişmelerin süreçleri ve detayları.

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikle ilgili son dakika gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Öğretmenlerin ve sendikaları değişiklik yapılmasını istediği kanun için Anayasa Mahkemesi de bazı maddelere iptal kararı vermişti. Bu gelişmelerin ardından Milli Eğitim Bakanlığı düğmeye bastı ve kanunda yeni değişiklik yapılacak. İşte ÖMK ile ilgili o açıklama ve haberin detayları.

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikle ilgili olarak yapılan düzenlemede öğretmenlerin sınava girmesi ve bu sınavdan 70 puan alması gerekiyordu. Ayrıca öğretmenlik kariyerine başvuru yapabilmek için bulunduğu kariyerde on yıl görev yapmış olmuş şartı da yer alıyor.

Yeni kanunla birlikte sınav şartının kaldırılması, 20 yılını dolduran öğretmenlere başöğretmenlik ünvanını verilmesi, ücretli öğretmenlikte geçen sürenin kariyer basamaklarını da geçerli olması gibi bazı önemli değişikliklerin yapılması bekleniyor.

24 Kasım 2023 tarihinde Öğretmenlik kariyer basamaklarını sınav sonuçları açıklandı.
Sonuçların açıklanmasıyla beraber uzman öğretmenlik ile ilgili ve ÖMK ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin açıklamalar yaptı. Açıklamasının özeti olarak ÖMK yani Öğretmen Meslek Kanunu üzerinde değişiklik yapacağını söyledi. Bakan Tekin'in yaptığı açıklamalar şu şekilde;

"Bugün Sayın Cumhurbaşkanımız da söyledi, 60 yıllık bir özlem olan Öğretmenlik Meslek Kanunu geçtiğimiz yıl yasalaştı. Sonrasında da Anayasa Mahkemesi bazı maddeleri iptal etti. Gerekçeli karar yayınladığında da 9 aylık bir süre tanıdı bize. Yani 9 ay içinde Kanun'la ilgili iptal edilen hususlarda düzenlemeler yapılmasını öngördü. Ben şahsen Kanun yeniden gözden geçirilecekse, kamuoyunda öğretmen arkadaşlarımızın, öğretmenler odasında aldığım önerilerin, paydaşlarımızın, sendikaların, siyasi partilerin önerileri doğrultusunda yeni bir Öğretmenlik Meslek Kanunu yapılabileceğini düşünüyorum."

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }