Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde her yıl onbinlerce ücretli öğretmen görev yapıyor. Bakanlık, kadrolu öğretmen olmayan okul ve kurumlarda bu eksikliği ücretli öğretmen görevlendirmeleri ile gideriyor. Bu nedenle ücretli öğretmenler MEB'in en önemli unsurlarından bir durumunda. Ücretli öğretmenlerin eğitim öğretimde verdiği hizmetler bakanlığa büyük destek sağlıyor.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER AZ KAZANIYOR

MEB bünyesinde görev yapan ücretli öğretmenler eğitime çok önemli katkılar sağlıyor. Eğitim öğretimin aksamamamasında başrol oynayan ücretli öğretmenlerin aldığı ücret ise maalesef oldukça düşük. Kadrolu öğretmenlerle aynı işi aynı koşullarda yapan ücretli öğremtenler sadece ek ders ücreti karşılığında çalışıyor ve gelirleri asgari ücretin de altında kalıyor.

MEB'DEN ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER İÇİN SEVİNDİRİCİ ADIM GELİYOR

Ücretli öğremtenler ile ilgili yeni bir düzenleme geliyor. Uzman öğretmenlikte ücretli öğretmenliğin rolü de gündeme geldi. MEB tarafından uygulamaya konulan Öğremtenlik Meslek Kanunu kapsamındaki Öğretmenlik Kariyer Basamakları ile öğremtenlere uzman öğremtenlik ve başöğremtenlik unvanları veriliyor.

Mevcut mevzuatta uzman öğremten olabilmek için 10 yıl öğretmen olarak, başöğretmenlik için ise 10 yıl uzman öğremten olarak görev yapmak şartı aranıyor.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in konuya ilişkin açıklamalarında öğretmenlik kariyer basamakları ile ilgili düzenlemelerin yapılacağı sürenin kısalacağı yer aldı. Açıklamalarda ücretli öğremtenlere ilişkin düzenleme de yer aldı. Buna göre uzman öğretmenlik için aranan süre şartında ücretli öğretmenlikte geçen sürenin de kabul edileceği yönünde düzenleme yapılması bekleniyor.