Genel

TÜİK, "Dezavantajların Kuşaklararası Aktarımı" bültenini düzelterek yeniden yayımladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin "Dezavantajların Kuşaklararası Aktarımı" adlı haber bültenini düzelterek yeniden yayımladı.

Abone Ol

Kendisi 14 yaş civarında iken annesi yükseköğretim mezunu olan 25-29 yaş grubundaki fertlerin eğitim seviyesi incelendiğinde, yüzde 2,7'sinin lise altı, yüzde 13,7'sinin lise ve dengi, yüzde 83,5'inin ise yükseköğretim mezunu olduğu belirlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin "Dezavantajların Kuşaklararası Aktarımı" adlı haber bültenini düzelterek yeniden yayımladı.

Kurumdan yapılan açıklamada, hane halkı gelirinin bileşeni olan izafi kiranın eksik hesaplanması dolayısıyla gelir dağılımı ve yoksulluk oranlarıyla ilişkili bazı göstergelerde sapmalar meydana geldiği, bu nedenle düzeltilmiş bültenlerin yeniden yayımlandığı belirtildi.

Bülten, 25-59 yaş grubunda olan fertlerin durumu ile kendileri 14 yaş civarında iken ebeveynlerinin durumunu karşılaştırmak amacıyla hazırlandı.

Buna göre, kendisi 14 yaş civarında iken annesi yükseköğretim mezunu olan fertlerin, şu anki eğitim seviyesi incelendiğinde, yüzde 2,7'sinin lise altı, yüzde 13,7'sinin lise ve dengi, yüzde 83,5'inin ise yükseköğretim mezunu olduğu görüldü.

Yine 14 yaş civarında iken babası yükseköğretim mezunu olan fertlerin yüzde 4,4'ünün lise altı, yüzde 16'sının lise ve dengi, yüzde 79,5'inin ise yükseköğretim mezunu olduğu belirlendi.

Fert 14 yaş civarında iken annesi lise altı eğitim seviyesini bitirenlerin şu anki eğitim durumu incelendiğinde yüzde 56,3'ünün lise altı, yüzde 21,9'unun lise ve dengi, yüzde 21,9'unun ise yükseköğretim mezunu olduğu hesaplandı.

Fertler 14 yaş civarında iken babası lise altı eğitim seviyesini bitirenlerin ise yüzde 60'ının lise altı, yüzde 21,5'inin lise ve dengi, yüzde 18,4'ünün ise yükseköğretim mezunu olduğu saptandı.

- Geçmişte maddi durumu çok kötü olan fertlerin yüzde 14,9'u şu an en yüksek gelir grubunda

Babası işveren veya kendi hesabına çalışanların yüzde 39,2'si şu an ücretli, maaşlı veya yevmiyeli, yüzde 14,5'i işveren veya kendi hesabına, yüzde 5,6'sı ücretsiz aile işçisi olarak çalışırken bu fertlerin yüzde 40,6'sının ise iktisaden faal olmadığı görüldü.

Kendisi 14 yaş civarında iken ailesinin maddi durumunu "çok kötü" olarak belirtenlerin yüzde 14,9'u şu an en yüksek yüzde 20'lik gelir grubunda, yüzde 24,4'ü ise en düşük grupta yer aldı.

Ailesinin maddi durumunu "çok iyi" olarak belirtenlerin yüzde 40,8'i şu an en yüksek gelir grubunda iken yüzde 8,4'ünün ise en düşük grupta olduğu belirlendi.

- Geçmişte ailesi ev sahibi olanların yüzde 57,7'si şu an oturduğu konutta yine ev sahibi

Söz konusu yaşta ailesi "ev sahibi" olanların yüzde 57,7'sinin şu an oturduğu konutta "ev sahibi", yüzde 26,3'ünün ise "kiracı" olduğu kayıtlara girdi.

Fert 14 yaş civarında iken mülkiyet durumu "kiracı" olanların yüzde 40'ının şu an oturduğu konutun sahibi olduğu, yüzde 47,7'sinin ise kirada oturduğu görüldü.

Fertler 14 yaş civarında iken, tüm ailesiyle bir haftalık tatil masrafını karşılayabilen hanelerde yaşayanların yüzde 59,6'sının şu anki hanesiyle bir haftalık tatil masrafını karşılayabildiği, maddi yetersizlik nedeniyle tatil masrafını karşılayamayan hanelerde yaşayanların ise yüzde 69,1'inin şu anki hanesiyle de bu masrafı karşılayamadığı belirlendi.

Kendisi 14 yaş civarında iken hanesinde yaşayan bütün çocukların günde en az bir kere et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını karşılayabilen fertlerin yüzde 72,4'ünün şu an hanesinde iki günde bir bu yemek masrafını karşılayabildiği, yüzde 27,6'sının ise karşılayamadığı tespit edildi.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }