HARTUM (AA) - Sudan ve Çad, ortak sınırı korumak için iki ülke arasındaki koordinasyon ve bilgi alışverişinin önemini vurguladı.

Sudan Egemenlik Konseyinden yapılan açıklamada, Konsey Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, Çad Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Muhammed İdris Debi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.

Görüşmede, iki ülkenin özellikle Sudan'ın Çad ile olan sınırına yakın Cuneyne şehrinde meydana gelen çatışmalardan sonra ortak sınırların korunmasında oynadığı rol görüşüldü.

Açıklamada, iki tarafın, sınırları korumak için iki ülke arasındaki koordinasyon ve bilgi alışverişinin önemini vurguladığı bilgisi paylaşıldı.

- Sudan'dan Çad'a mültecileri kabul ettiği için teşekkür

Sudanlı mültecileri kabul etmesinden dolayı Debi'ye teşekkürlerini ve takdirlerini ifade eden Burhan, Çadlı yetkililerin Hızlı Destek "milislerinden" Çad'a kaçanları yakalaması dolayısıyla da kendisine şükranlarını sundu.

Açıklamada, Çad Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Debi'nin ülkesinin, Sudan hükümetinin yanında yer aldığı bildirilerek, Sudan'da barış ve istikrarın sağlanması ve çatışmaları sona erdirme yollarını görüştüğü aktarıldı.

Önceki günlerde, Cuneyne şehrinde de yüzlerce kişinin ölmesine ve yaralanmasına yol açan çatışmalar olmuştu.

Sudan Doktorlar Sendikasından yapılan açıklamada, "Sağlık sistemi ve kamu hizmetlerinin çökmesi ve insani yardım kuruluşlarının hizmetleri bırakması nedeniyle Cuneyne şehri, ölüm kokusundan başka bir şey olmayan bir hayalet şehrine dönüştü." ifadesi kullanılmıştı.

Suudi Arabistan ve ABD'nin arabuluculuğu ile 10 Haziran yerel saatle 06.00'da yürürlüğe giren 24 saatlik ateşkesin 11 Haziran'da sona ermesiyle Sudan'da şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

- Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK), 2 yılda tamamen orduya entegresini istemişti.

HDK’nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sudan'da devam eden çatışmalar nedeniyle 850 kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 bin 500 kişinin yaralandığını bildirmişti.