Genel

ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 7 Kasım 2024

ANADOLU AJANSI

Abone Ol

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- Türkiye'de 9 ayda kruvaziyer yolcu sayısı 1,5 milyona yaklaştı

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu:

- "Bu yılın 9 ayında geçen yıl sonu rakamlarına yaklaştık. Mavi Vatan'da gücümüze güç katarken kruvaziyer turizminde de ülkemizin üst sıralarda yer alması için çalışmalarımızı, yatırımlarımızı sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceğiz"

(Ayşe Böcüoğlu Bodur/Ankara)

2- Türk müteahhitlik sektörü yurt dışında 10 ayda 17,6 milyar dolarlık iş üstlendi

- Ticaret Bakanlığı verilerine göre, yurt dışı müteahhitlik sektörü 1972'den ekim sonuna kadar 137 ülkede 522,1 milyar dolar değerinde 12 bin 317 projede görev aldı

- Rusya, Türk müteahhitlerinin en çok proje üstlendiği ülke olurken bu ülkeyi Türkmenistan ve Irak izledi

(Mert Davut/Ankara)

3- KİT'ler geçen yıl yatırımlarını yüzde 59,7 artırdı

- KİT'lerin yatırım harcaması 2023 sonu itibarıyla 174,5 milyar lira seviyesine ulaştı

- Geçen yıl en çok yatırımı sırasıyla TPAO, TCDD ve TEİAŞ gerçekleştirdi

(Mert Davut/Ankara)

4- Türkiye ile KKTC bilişimde "ortak aklı" Antalya'da oluşturacak

- Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen "Kamu-BİB'27 (Kamu Bilişim Merkezleri Yöneticileri Birliği) BİMY'31 (Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri) Bütünleşik Etkinliği"nde, kamuda dijitalleşmeden yeşil teknolojilere, yapay zekadan yenilikçi sistemlere kadar bilişimle ilgili stratejik konular masaya yatırılacak

- Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanı Rahmi Aktepe: "Türkiye'nin ikinci yüzyılına yön verecek politika ve stratejilerle yenilikçi teknolojilerin tüm boyutlarıyla ele alınacağı etkinliğimizde, Türkiye'nin ve KKTC'nin bilişimde birliktelik sağlayacağı ortak akıl platformu oluşturacağız"

(Arife Yıldız Ünal/Ankara)

5- Türkiye'den Almanya'ya tüm zamanların en yüksek ekim ayı ihracatı

- Türkiye'nin ekim ayında Almanya'ya ihracatı 1,6 milyar dolar oldu

- Ekim ayında Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülke olan Almanya, dış satımdaki lider konumunu sürdürdü

(Burhan Sansarlıoğlu/İstanbul)

6- 20 milyon öğrenci ve aileleri ara tatil hazırlıklarına başladı

- TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya: "9 günlük bir dönemi kapsayan ara tatilde yaklaşık 20 milyon öğrenci tatil yapacak"

- "Ara tatil döneminde bu yıl rezervasyonlarda geçen yıla göre ortalama yüzde 25 civarında artışlar yaşandığı görülüyor"

- TÜROB Başkanı Müberra Eresin: "İstanbul'a yakın turistik bölgelerde de canlılık bekliyoruz"

(Muhammet Fatih Kabasakal/İstanbul) (Fotoğraflı)

7- Türkiye, 2050'ye kadar 27 gigavat deniz üstü rüzgar enerjisi kapasitesi oluşturabilir

- Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Yenilenebilir Enerji Başuzmanı Sean Whittaker:

- "Türkiye'nin karasal rüzgar enerjisi tedarik zinciri oldukça sağlam"

- "Türkiye'nin deniz üstü rüzgar enerjisine geçmesi, bu tedarik zincirini geliştirmesine olanak sağlayacaktır. Bu da istihdam ve doğrudan yatırım getirecektir"

- "Türkiye'nin bu alandaki kapasitesini artırması diğer piyasalarda da lider olmasına fırsat sunacaktır"

(Firdevs Yüksel/Handan Kazancı-İstanbul) (Fotoğraflı)

8- Demokrat Biden-Harris yönetiminin dış politika karnesi

- 4 yıllık dış politika sürecinin son 1 yılına Gazze soykırımındaki ortaklığı damga vuran Demokrat Biden-Harris yönetimi, İsrail'in katliamlarına verdiği destekle hatırlanacak

- ABD yönetimi, "Putin'i zayıflatma" ve "Rusya'yı geriletme" stratejisiyle Ukrayna'ya güçlü şekilde ve kesintisiz destek verdi

- Çin'le ekonomik ve ticaret anlamında "küresel rekabete" devam eden Demokrat yönetim, özellikle çip üretimi, yapay zeka ve ileri askeri teknolojiler gibi başlıklarda Pekin'in hızını yakalamaya ve mümkün olanlarda kesmeye çalıştı

(Hakan Çopur/Washington)

9- İş dünyası temsilcileri, Trump'ın ABD'nin 47. Başkanı seçilmesini değerlendirdi

- DEİK Başkanı Nail Olpak: "Trump'ın yeniden ABD Başkanı seçilmesiyle ABD-Türkiye ekonomik ilişkileri açısından da yeni bir olumlu dönemin başlamasını ve Trump döneminde ortaya koyulan 100 milyar dolar ticaret hedefi için birlikte daha çok çalışmayı bekliyoruz"

- AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu: "100 binden fazla doğrudan istihdamla ekonomiye katkıda bulunan 145 şirketi temsil eden AmCham üyeleri, bugüne kadar olduğu gibi ilerleyen dönemde de Türkiye'de ticari faaliyetlerini artırarak sürdürmeye devam edecek"

(Eda Topcu/İstanbul)

10- Küresel ekonomi Trump'ın ikinci döneminde korumacılık ve belirsizlikle karşı karşıya

- Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesiyle küresel ekonomide ticaret savaşlarının yeniden gündeme geleceği öngörülürken, ülkede vergi indirimlerine gidilmesi, büyümenim ivme kazanması ancak borç ile enflasyonun yükselmesi bekleniyor

- ING'nin Amerika Araştırma Bölgesel Başkanı Padhraic Garvey: "Yakın vadede, daha düşük vergi ve iş dünyası yanlısı bir ortam beklentisi, duyarlılığı nispeten sağlam ve risk iştahını canlı tutacaktır"

(Sevgi Ceren Gökkoyun-Dilara Zengin/Washington)

11- ABD'de Michigan eyaleti sakinlerine göre Demokratlar, "Gazze soykırımı" nedeniyle seçimleri kaybetti

- Dearborn sakini Mohammad Abudrabo: "Gazze'de devam eden soykırımın seçim sonuçlarında büyük rol oynadığını düşünüyorum"

- Ali Altimi: "İnsanların bıktığını düşünüyorum ve umarım (Trump) buradaki ekonomik istikrarı sağlar, (Orta Doğu'da) kardeşlerimizin ölümleri durur ve onlar da normal bir şekilde yaşayabilirler"

(İslam Doğru/Dearborn) (Görüntülü)

12- Trump'ın başkan seçilmesinin ardından gözler, uluslararası iklim ve ticaret politikalarına çevrildi

- Daha önceki döneminde ABD'nin Paris Anlaşması'ndan çekilmesini sağlayan Trump'ın başkan seçilmesi, bu yıl Azerbaycan'ın ev sahipliğinde 11-22 Kasım'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler iklim müzakerelerine sayılı günler kala geldi

- Strategic Perspectives Direktörü Neil Makaroff: "Trump'ın başkanlığında ABD, Çin ve muhtemelen Avrupa ile küresel ekonomide istikrarsızlığa yol açabilecek şiddetli bir ticaret savaşı başlatabilir. ABD ticaret savaşının ve Çin'in ekonomik hakimiyetinin yarattığı çifte baskıyla yüzleşmenin tek yolu Temiz Sanayi Anlaşması'nda birleşmek"

(Nuran Erkul/Londra)

13- Kripto paralarda seçim sonrası "mega boğa" sezonu beklentisi

- Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat: "Bitcoin başta olmak üzere kripto paralar için önümüzdeki dönem önemli adımlar atılacak. Kripto parayla ilgili trendler önemli hale gelecek"

- Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Barlas Arslan: "Mega boğa ile ilgili ciddi bir beklenti var ancak kanımca şartlar henüz oluşmadı. 2025'in ilk çeyreği bu hususta daha hareketli geçecektir"

(Mertkan Oruç/Ankara)

14- Asya borsaları ekim ayını Japonya hariç düşüşle kapattı

- Asya borsalarında ekim ayında Japonya'da Nikkei 225 endeksi hariç negatif bir seyir öne çıkarken, endeks geçen ay yüzde 3,06 yükseldi

- Hong Kong'da Hang Seng endeksi yılın 10 ayında yüzde 19,18 yükselerek en çok getiri sağlayan Asya endeksi oldu

(Mahmut Çil/İstanbul)

15- Kapasite Raporu bulunan kuyumcu atölye ve üreticilerine dünya fiyatlarından altın kotası açıldı

- İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık:

- "Yetki Belgesi olan perakende meslektaşlarımızın ardından Kapasite Raporu bulunan tüm küçük atölyeci ve üreticilerimize de dünya fiyatlarında kota imkanı verildiği müjdesini paylaşmak istiyorum"

(Aylin Rana Aydin Kuş/İstanbul) (Fotoğraflı)

16- Nükleer teknikler kullanılarak geliştirilen kasımpatıların hasadına başlandı

- TENMAK, NÜKEN Tarım ve Gıda Araştırmaları Grup Sorumlusu Dr. Kadriye Yaprak Kantoğlu: "Ozan, Ege Meltemi, Bademler Beyazı ve Kaan isimli beyaz bir çeşitten pembe, somon renkli, sarı ve küçük beyaz çiçekli olacak şekilde dört çeşit kasımpatı geliştirdik"

- TENMAK Başkanı Abdullah Buğrahan Karaveli: "TEMMAK öncelikle güçlü araştırmacı kadrosuyla tohumu üreten, bununla ilgili projeler geliştiren, uluslararası arenada bu çalışmaları sunan bir yapı"

(Gülşen Çağatay/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

17-​ İstanbul'daki özel sağlık kuruluşlarında son 3 ayda 6 bine yakın denetim

- İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner:

- "İstanbul'da son 3 ayda özel sağlık kuruluşlarına 6 bine yakın denetim yaptık. Bu denetimlerde 10 milyon 688 bin lira idari para cezası uyguladık. Amacımız, İstanbul'da sağlık sistemini baltalayacak çürük elmaları ayıklamak. Bunun için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz"

- "Ne denetlenecek kurum ne de denetleyecek kişiler denetimleri biliyor. Anlık şekilde göreve çıkan kişilere kapalı zarflarda, gizlenmiş şekilde bu bilgilendirmeyi yapıyoruz. 'Çift kör' uygulamayla daha üst verimlilikte denetim yaptırıyoruz"

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

18​​- Hem lösemiyi hem de Kovid-19'u yenen küçük kız kanserli çocuklara umut oluyor

- İlkokul öğrencisi 10 yaşındaki Elif Azra Kanuğ:

- "Hasta arkadaşlarım, asla yılmasınlar her şeyin bir çözümü ve kurtuluşu var. Yılmak yok, her şey geçiyor. Elbet onlar da iyileşecek bir gün. O yüzden üzülmelerine gerek yok"

- "Diğer lösemili kardeşlerime destek olmak, onlara kendi hikayemi anlatmak için farkındalık programlarına katılıyorum. Bir koromuz var orada şarkı söylüyorum, arkadaşlarımla birlikte gezilere gidiyoruz. Dans gösterilerimiz oluyor. Böylece derdimizi üzüntümüzü paylaşıyor, birbirimize umut ve moral oluyoruz"

(Semra Orkan/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

19- Türkiye'nin kadim kültürel mirasını mimari çizimle geleceğe taşıyor

- Ülkenin dört bir yanındaki tarihi yapıları mimari teknikle yerinde çizen mimar Ayşe Betül Yaman, kültürel miras yapılarını sadece kağıda aktarmakla kalmıyor, ilerleyen yıllarda restorasyon projelerinde kullanılmak üzere dijital ortamda da arşivliyor

- Mimar Ayşe Betül Yaman: "Oran orantılarına uyulduğu için ileriki süreçlerde restorasyon çalışmalarında bir arşiv oluşturuyor. Çatlaklar, taş dokusu, çevresinde ne var, kentin o anki dokusu, peyzajı hakkında bize bilgiler veriyor. Restorasyon ve restitüsyon aşamalarında 100 yıl sonra kullanılabilecek hem dijital hem fiziksel arşiv sağladığını düşünüyorum"

(Zeynep Rakipoğlu/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

20- Özel sporcular Los Angeles 2028'de başarı çıtasını yükseltme hedefinde

- Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın:

- "Paris'te özel sporcularımız adlarını altın harflerle tarihe yazdırdı"

- "Paris'teki sayımızı 2028'de artırarak ve mutlaka İstiklal Marşı'nı Los Angeles'ta okutarak bir özel çocuğun neler başardığını orada da dünyaya göstermiş olacağız"

- "İnşallah önümüzdeki dönem özel sporcuların kendine ait bir konaklama ve kamp eğitim merkezi olacak"

(Fatih Çakmak/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

21- Başakşehir, Türk futbolu için unutulmaz stadyumlardan Parken’de

- Turuncu-lacivertli ekibin UEFA Konferans Ligi'nde Kopenhag ile karşı karşıya geleceği Parken'de 24 yıl önce Galatasaray, UEFA Kupasını kazandı

- Ülkenin en büyük stadı olan Parken, 38 bin 65 seyirci kapasitesine sahip

(Hilmi Sever/Kopenhag) (Fotoğraflı-Görüntülü)

22- Türk bisikletinde hedef olimpiyatlarda madalya kazanmak

-Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu:

- "Türk bisikleti artık farklı boyutlara gidiyor. Bu başarılı çalışmalardan sonra olimpiyatlarda madalya hedefliyoruz. Biz 2004'te göreve geldiğimizde bisiklet branşında olimpiyata gidemeyen bir Türkiye vardı, şimdi olimpiyatlara gidiyoruz. 2028'de bunu başarmaya çalışacağız ancak en geç 2032'de bisiklette madalya hedefiyle yoldayız"

(Gökhan Zobar/Edirne) (Fotoğraflı-Görüntülü)

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }