Genel

ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 6 Ağustos 2024

ANADOLU AJANSI

Abone Ol

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- TBMM hukuk heyeti, UAD'deki "soykırım" davasına müdahillik başvurusu için Lahey'e gidecek

- Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel:

- "Türkiye olarak başvurumuzu, Uluslararası Adalet Divanı Statüsünün 63. maddesi gereğince yapacağız. Bu başvuru, tarihi bir adımdır"

- "Başvurumuzun kabul edilmesi halinde Türkiye, tüm yargılama sürecine dahil olacak ve Divan'da İsrail'in Gazze'deki soykırımına ilişkin beyanda bulunacak"

(Kemal Karadağ/TBMM)

2- Türkiye-Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması ikili ticarette "vergi" ve "kota" engellerini kaldıracak

- Anlaşmayla Türk ihracatçıların önündeki gümrük vergisi yükünün büyük ölçüde ortadan kalkması, ticaret hacminde 10 milyar dolarlık hedefe yol alınması hedefleniyor

- İkili ve transit yüklerin kotasız taşınması da garanti altına alınacak

(Seda Tolmaç/Ankara)

3- Eski BM Filistin Özel Raportörü Lynk'ten "İsrail işgali tümüyle yasa dışıdır" yorumu:

- "İsrail'e tamamen ve mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çekilmesi söylenmiştir"

- "BM sistemindeki pek çok üst düzey yetkili de dahil olmak üzere İsrail'i eleştiren yetkili veya sorumlu konumdaki herkese saldırıyorlardı"

(Faruk Hanedar-Serdar Dincel/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü) ​​​​​​

4- Piyasalardaki resesyon endişesi Fed'in üzerindeki baskıyı artırıyor

- CFRA Yatırım Başstratejisti Sam Stovall: "Biz ve Fed ufukta bir durgunluk görmüyoruz, bu nedenle toplantılar arası bir faiz indirimi mevcut piyasa satışına aşırı tepki olur ve durumu daha da kötüleştirebilir, bu da ekonominin yatırımcıların korktuğundan çok daha zayıf olduğunu biliyor olabileceklerini gösterir"

- Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi: "Fed'in eylül toplantısından önce faiz oranlarını düşüreceğini düşünmüyorum. Bu panik ve çaresizlik olarak görülebilir ve yatırımcıların bunu nasıl yorumlayacağı belirsiz"

- Oxford Economics ABD Başekonomisti Ryan Sweet: "İşsizlik oranı son artışının bir kısmını geri vermez ve bileşim daha endişe verici hale gelirse, özellikle de hisse senedi piyasalarındaki satış daha kötüye giderse Fed eylül toplantısında 50 baz puanlık faiz indirimi düşünebilir"

(Dilara Zengin/Washington)

5- Temmuzda elektrik tüketimi sıcak havaların etkisiyle yüzde 9 arttı

- Güneş enerjisi santrallerinin elektrik üretimi temmuzda yıllık bazda yüzde 38,4, rüzgar enerjisi santrallerinin üretimi yüzde 34,5 arttı

(Fuat Kabakcı/Ankara) (Grafikli)

6- Musk-Maduro atışmasını izleyen Venezuelalıların gözü düelloda

- Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile ABD'li milyarder Elon Musk, Venezuela'daki devlet başkanı seçiminden sonra sosyal medya üzerinden atıştı

- Maduro, Musk'ı düelloya davet ederken, sosyal medya kullanıcıları ve Venezuelalılar bir sonraki adımın ne olacağını merakla bekliyor

(Muhammet Nazım Taşcı-Sinan Doğan/Karakas-İstanbul)

7- Varlık yönetim şirketi Amundi, Türkiye'de enflasyonda yıl sonuna kadar keskin düşüş bekliyor

- Amundi Gelişen Piyasalar Sabit Gelirler Eş Başkanı Sergei Strigo:

- "Türk varlıklarına yatırımda görüşümüz daha çok orta vadede. TL başta olmak üzere Türk varlıklarının cazip olduğunu düşünüyoruz"

- "Enflasyonda keskin düşüş eğilimi devam ederse TCMB'nin faizi mevcut yüksek seviyesinden indirmek için alanı olacaktır"

(Nuran Erkul/Londra)

8- Algoritmaların manipüle edilmesi yapay zekanın tarafsızlığına gölge düşürüyor

- Yapay zeka ve siber güvenlik uzmanı Sercan Okur:

- "Her yapay zeka modelinin arkasında bir şirket var ve bu modeller kolaylıkla manipüle edilebilir. Bugün Trump'ı önermiyor, bu durum yarın başka bir isim için yaşanabilir"

- "Kapalı kutu algoritmalar tamamen manipülasyona açık. Açık kaynak kodlu yapay zeka projeleri daha şeffaf. Bu projelerde kodun herhangi bir yerinde manipülasyon varsa kolay bir şekilde ifşa olabiliyor"

(Tolga Yanık/İstanbul)

9- Necmi dedenin köyden şehre güvercin besleme mesaisi

- Düzce'nin Akçakoca ilçesine 14 kilometre uzaklıktaki Sarıyayla köyünde yaşayan 81 yaşındaki Necmi Cingirt, işe gider gibi köyden ilçeye gelerek parktaki güvercinleri besliyor

- Cingirt: "Her gün buraya gelir, bunlarla oynarım. 1-2 saat sonra da otobüse biner evime giderim. Köprünün başına geldiğimde beni tanıyorlar, orada başıma konar, buraya kadar gelirler"

(Ahmet Çelik/Düzce) (Fotoğraflı-Görüntülü)

10- Keşfettiği türe eşinin ismini verdi, çiğdem sözcüğü literatüre ilk kez Türkçe girdi

- Muğla'da keşfettiği çiğdem türüne "Crocus cigdemiae" adını veren İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erol:

- "Dünyada yaklaşık 200 çiğdem türü var ve bunların 100'ü Türkiye'de ve bu 100 tanenin yaklaşık 70'i de sadece Türkiye'de. Biz bu sadece Türkiye'de olan türlere birini daha ekledik, keşfettik ve bilim dünyasına tanıtmış olduk"

- "Çok yıllık, soğanlı ve küçük bir bitki, en fazla 10,12 santim ve sarı çiçekleri var. Nisandan hazirana kadar olan süreçte de bitki tozlaşıyor, tohum bağlıyor, arkasından da toprak altındaki soğanını besleyerek tekrar yapraklarıyla uyku haline geçiyor ki yazın kurak döneminden etkilenmesin, zarar görmesin"

(Biriz Özbakır/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

11- Şişli'de 5 katlı apartmanın çatısına kadar uzanan begonvil görenleri hayran bırakıyor

- Burgazada'dan 18 yıl önce alınarak Şişli'deki 5 katlı bir apartmanın bahçesine dikilen begonvil, apartman sakinleri tarafından özenle korunurken görenlerin de ilgi odağı oluyor

- Apartman görevlisi Yüksel Cesur: "Eşimle beraber begonvili buraya getireli 18 yıl oldu. Tabi bu kadar büyüyeceğini tahmin etmedik, büyüyünce de herkes bayıldı, çok güzel oldu"

(Erol Değirmenci/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

12- 70 yaşındaki babasının böbreğiyle yeniden hayat buldu

- Böbrek yetmezliğiyle iki yıldır mücadele eden Oktay Çil: "Dünyaya geri geldim, babam olmasaydı şimdi belki de bu dünyada olmayacaktım. Babam olduğu için mutluyum, 'canını ver' deseler canımı veririm onun için"

- Baba Yılmaz Çil: "Oğlum için canım feda, bir 70 yıl daha yaşayacak değilim. Bundan sonra yaşasam ne olur, yaşamasam ne olur? Oğlumu kurtardım ya, benim için hayat bu"

(Mikail Bıyıklı/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

13- DOSYA HABER / SÜPER LİG'DE SEZON BAŞLIYOR - Ligde 66 sezonda 6 şampiyon çıktı

- Süper Lig tarihinde geride kalan 66 sezonda sadece 6 takım şampiyonluk sevinci yaşadı

- 1959'da başlayan ligde Galatasaray 24, Fenerbahçe 19, Beşiktaş 14, Trabzonspor 7, Bursaspor ile Medipol Başakşehir de birer kez mutlu sona ulaştı, TFF Tahkim Kurulu kararıyla 1959'dan önceki 2 şampiyonluğunun da ilave edilmesiyle Beşiktaş'ın toplam şampiyonluğu 16 oldu

- Daha önceki yıllarda Beşiktaş 14, Galatasaray da 13 sezon şampiyonluk hasreti çekti

- Fenerbahçe 10 sezondur taraftarlarını güldüremiyor

(Ercan Çakar/İstanbul) (Grafikli)

14- DOSYA HABER / SÜPER LİG'DE SEZON BAŞLIYOR - Ligin gol kralları

- Lig tarihinde geride kalan 66 sezonda 19 farklı takımdan 33 Türk, 15 yabancı, 48 futbolcu gol kralı oldu

- Metin Oktay, Galatasaray formasıyla 6 kez gol kralı olurken Tanju Çolak 3 farklı takımla 5 defa "gol kralı tacını" taktı

- Tanju Çolak, ligin kralları arasında sezonda 39 golle ilk basamakta yer alıyor

(Ercan Çakar/İstanbul)

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }