Genel

ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 15 Ağustos 2024

ANADOLU AJANSI

Abone Ol

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- Türkiye'de ham petrol ve doğal gaz çıkarımında tarihi zirve

- Takvim etkilerinden arındırılmış ham petrol ve doğal gaz çıkarımını gösteren endeks, haziranda 147,8 ile rekor kırdı

- Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği Başkanı Aziz Camcı: "Petrol ve doğal gaz üretiminde yakaladığımız artış ivmesi daha da hızlanacak ve enerjide dışa bağımlılığımız giderek azalacak"

(Mert Davut-Duygu Alhan/Ankara)

2- 10 soruda "doğrulanmış ilan" düzenlemesi

- Vatandaşlar, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek, açılacak pencereden emlakçısını yetkilendirecek, emlakçılar da bu yetkiyle emlak portallarına ilan girebilecek

- Emlak işletmelerinin, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nde (EİDS) yetki doğrulamasının devreye alınması sonrasında ilan verirken sorun yaşamamaları ve idari yaptırıma maruz kalmamaları için yetki belgesi almaları gerekecek

(Serhat Tutak/Ankara)

3- Rekabet Kurumu fiyat artışlarına karşı çimento sektörünü yakın takipte tutacak

- Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle:

- "Hazır beton ve çimento sektörünü 6 Şubat deprem felaketi sonrasında özel olarak gündemimize aldık. Sektöre yönelik halihazırda devam eden 3 farklı soruşturmamız bulunuyor"

- "Kurumumuzun başta deprem bölgesi olmak üzere hazır beton ve çimento sektörüne yönelik hassasiyeti ilk günkü gibi devam ediyor, konuyla ilgili çalışmalarımız kararlılıkla sürdürülecek"

(Mert Davut/Ankara)

4- Son 5 yılda eğitim için yaklaşık 2,4 milyon kişi il değiştirdi

- Eğitim nedeniyle geçen yıl yerleşim yerini değiştirenlerin sayısı 512 bin 11 kişi olarak belirlendi

- Söz konusu dönemde eğitim sebebiyle en çok göç alan ve veren il İstanbul oldu

(Mertkan Oruç/Ankara)

5- İstanbul yılın ilk 6 ayında 8,5 milyonu aşkın yabancı turist ağırladı

- Geçen yılın aynı dönemine göre konuk edilen yabancı turist sayısı yüzde 8 arttı

- Kente haziranda 1 milyon 638 bin 399 yabancı turist gelirken, 171 bin 633 kişiyle Ruslar ilk sırada yer aldı

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul) (Grafikli)

6- Gönüllü ceza infaz kurumu personelinden oluşan "CEKUT" afetlere hazır

- 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin ardından temelleri atılan CEKUT, 1089 gönüllüsüyle deprem, orman yangını ve sel gibi doğal afetlere müdahale için hazır bekliyor

- CTE Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım: "Adalet Bakanımızın talimatıyla Türkiye'yi bölgelere ayırdık. Şu an için planladığımız 7 veya 8 bölgemiz var. Burada hem arkadaşlarımız olacak hem de doğal afetlerde kullanacağımız ekipmanlar depolanmış olacak. Böylece bölgelerdeki doğal afetlere daha hızlı müdahale etme imkanı bulacağız"

(Abdullah Sarıca/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- DOSYA HABER/İNGİLTERE’DE AŞIRI SAĞCI ŞİDDET - Londra Belediye Başkanı'na göre siyasilerin dili aşırı sağcı şiddeti körüklüyor:

- "(Müslümanlar) Onlar, Britanya vatandaşı, yasaları çiğnemediler, yanlış bir şey yapmadılar ama yine de korkuyorlar. Bu, doğru değil"

- "Ne yazık ki sosyal medya, hiç kuralın olmadığı bir yermiş gibi bir izlenim veriyor. Kurallar, onlara uygulanamazmış gibi. Kurallar, yanlış bilgilendirme, dezenformasyon, nefret ve adli suçlar söz konusu olduğunda onlara da uygulanmalı"

(Behlül Çetinkaya/Londra) (Fotoğraflı-Görüntülü)

8- Camide Kur'an eğitimiyle bilim ve sanatı buluşturan dersler merakı artırdı

- Başakşehir Medine Müdafii Fahrettin Paşa Camii'ndeki yaz Kur'an kursunda verilen İngilizce, yazılım ve kodlama, drama ve zeka oyunları gibi derslerle çocukların dini eğitimlerinin yanı sıra bilim ve sanatla da gelişimleri hedefleniyor

- Cami İmam Hatibi Abdurrahman Hibe: "Öğrencilerimizin eğitimine sevgiyle yaklaşıyoruz, onların gelişimini desteklemek için çalışıyoruz. Camimizde mutluluğun havasını teneffüs eden aileler, tatil planlarını bile bu kursa göre yapıyor"

(Ümit Türk/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

9- "Son Troyalılar"ın mezarları inceleniyor

- Troya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan:

- "Kazıyı sürdürdüğümüz alanda 4 iskelet var. Bir tanesi yüksek ihtimalle bir anne ve ayağının ucunda gömülü bebek iskeleti var. Hemen onların yakınında simetrik olarak yan yana dizilmiş ve erkek olduğunu tahmin ettiğimiz iki iskelet daha var"

- "Bu iskeletleri son Troyalılar olarak adlandırabiliriz. Burada özellikle iyi korunagelmiş bir iskelete yüzlendirme çalışmasını, iskeletlerin korunmuşluğuna bağlı olarak yapmayı planlıyoruz"

(Burak Akay/Çanakkale) (Fotoğraflı-Görüntülü)

10- Sağlam beyin hücrelerinin güçlendirilmesiyle 2 yıl sonra komadan çıktı

- Trafik kazası sonucu kafa travması geçiren ve yaklaşık 2 yıldır bitkisel hayatta olan Zeki Can, Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesinde ölmemiş beyin hücrelerinin güçlendirilmesine ve fonksiyonlarının iyileştirilmesine olanak sağlayan yöntemler sayesinde yürümeye ve konuşmaya başladı

- Prof. Dr. Ömer Karadaş: "Hastamıza, ilk olarak nöronlar için gerekli vitamin, mineral içerikli beslenme destekleri verildi, antioksidan tedaviler uygulandı, cihaz destekli nöron uyarım tedavileri yapıldı"

- Baba İbrahim Akhun: "Yürümeye başladıktan sonra dünyalar bizim oldu. Şimdi yeni hayallerimiz var"

(Yeşim Sert Karaaslan/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

11- Türkiye'de son yıllarda artan sıcaklık, böcek popülasyonunun çoğalmasına neden oluyor

- İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Ayberk:

- "Sıcaklık artışı, böceklerin metabolik hızlarını artırarak daha hızlı üremelerini sağlar. Örneğin, sivrisinekler sıcak ortamlarda daha hızlı üreyip, daha geniş popülasyonlara ulaşırlar. Türkiye'de küresel iklim değişikliği, böcekler ve diğer ekosistemler üzerinde önemli etkiler yaratmaktadır"

- "İklim değişikliği, Türkiye'deki tarım ürünlerine zarar veren böcek türlerinin sayısında da artışa neden olmaktadır. Bu durum, çiftçilerin daha fazla haşere ilacı kullanmasına ve tarımsal verimliliğin azalmasına yol açmakta"

(Mehmet Yusuf Melikoğlu/İstanbul) (Fotoğraflı)

12- Aşırı sıcaklar klima talebinde patlama yarattı

- İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal:

- "Özellikle bu yaz, sıcaklıkların rekor seviyelere ulaşmasıyla split klimalara olan talep adeta patlama yaptı"

- "İç pazardaki yoğunluğun devam edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Kuşkusuz split klima talebindeki artış, iklimlendirme sektöründe önemli bir ekonomik hareketliliği de beraberinde getiriyor"

(Muhammet Fatih Kabasakal/İstanbul) (Fotoğraflı)

13- Güney Afrika'da ısınan deniz suyu dünyanın en büyük balık göçünü tehdit ediyor

- Nelson Mandela Üniversitesi Kıyı ve Deniz Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lorien Pichegru: "Sardalyaların varlıklarının devamı, yumurta ve larvalarının hayatta kalmasına bağlı ve bu durum deniz suyu sıcaklığından doğrudan etkileniyor. Eğer sıcaklık yüksekse larvaların büyüyüp yetişkin olması ve yeniden yumurtlaması süreci zorlaşıyor"

- Sardalya göçünü kayıt altına alan 1 Ocean Vakfı Kurucu Ortağı ve su altı fotoğrafçısı Alexis Rosenfeld: "Bu, her sene gerçekleşen bir göç hareketi ve geçen sene çok güzel bir şekilde gerçekleşti, biz de kayda alabildik ama birkaç sene önce bu göç hareketini göremedik, şu an ise sınırlanmış bir durumda. Bu da iklim değişikliğinin doğrudan sonuçlarından biri"

(Yeter Ada Şeko/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

14- Okçulukta yeni hedef Los Angeles 2028

- Okçuluk Milli Takımlar Teknik Direktörü Yusuf Göktuğ Ergin:

- "Los Angeles Olimpiyatları için birinci hedefimiz 6 sporcuyla orada olmak. Katılabileceğimiz en yüksek sporcu sayısına ulaşmayı hedefliyoruz"

(Sinan Özmüş/Antalya) (Fotoğraflı-Görüntülü)

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }