Genel

ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 14 Ekim 2024

ANADOLU AJANSI

Abone Ol

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Rumlarla görüşmeler konusunda şartlarının açık ve net olduğunu söyledi:

- "Egemen eşitliğimizin tescil edilmesi gerekir"

- "KKTC'ye doğrudan uçuşlar ve ticaretin başlaması, haksız yere ticaret, spor, müzik ve devletler arası görüşmeler konusunda uygulanan çağ dışı ambargo, izolasyon ve engellemelerin kaldırılması gerektiğini muhataplarıma anlatacağım"

(Mehmet Kemal Firik/Lefkoşa) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Türk savunma sanayisinde 2 milyar dolarlık buluşma

- Türk savunma sanayisinin dünyaya açılan kapılarından SAHA EXPO'da, 22-26 Ekim'de İstanbul'da sektördeki yılın en büyük buluşmalarından birine imza atılacak

- Fuara 120 ülkeden 1478 firma, 178 yabancı alım heyeti, 25’i bakan düzeyinde olmak üzere 312 resmi heyet katılım sağlayacak

- İmzalanacak sözleşmeler ve görüşmelerde 2 milyar doların üzerinde iş ilişkisine ulaşılması bekleniyor

(Göksel Yıldırım/Ankara)

3- Amerikalı Japon yönetmen Sora'ya göre sanat dünyası Gazze'deki soykırıma göz yumuyor

- 2024 Venedik Uluslararası Film Festivali'nde Filistin bayrağı ve "Özgür Filistin" yazısıyla boy gösteren yönetmen Neo Sora:

- "Medya kuruluşlarının, kendi çıkarlarına uyuyorsa soykırımı meşrulaştırmak ve aynı zamanda siyasi çıkarlar için gerçekliği eğip bükmek konusunda ne kadar suç ortağı olduklarını biliyoruz"

- "Kültür sektörünün, bu tür bir enformasyon savaşının en büyük cephesi olduğunu düşünmüyorum. Bence medya, eğitim sektörü belki de kültür sektöründen çok daha fazla suç ortağı"

(Selman Aksünger/Amsterdam) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- İstanbul'da raylı sistemlerde arızalı asansör ve yürüyen merdiven sorunu sürüyor

- Vezneciler metro istasyonunu kullanan Murat Sayınç: "Aylardır bu şekilde yürüyen merdiven, asansör çalışmıyor, hiçbir sonuç yok. Bu durum iyi değil. Bilmiyorum ne olacak böyle?"

- Bebek arabasıyla yürüyen merdivenden çıkmak zorunda kalan anne Rümeysa Özdemir: "Asansörlerin hepsi çoğunlukla da zaten böyle. Periyodik olarak bir bozukluk sırasına giriyorlar. Aşağıda çoklu olan asansörlerde de aynı sorun var maalesef"

(İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- Küresel savunma ve havacılık şirketleri yatırımcısını sevindirdi

- Yılın 9 ayında Japon Mitsubishi Heavy ve Güney Koreli Hanwha Aerospace'in hisseleri yüzde 100'ün üzerinde değer kazanırken, Alman Rheinmetall, ABD'li RTX Corporation ve Lockheed Martin ile İtalyan Leonardo'nun hisseleri de yüzde 29 ila yüzde 69,5 artış kaydetti

- Yapılan anlaşmalar, kazanılan ihaleler, bilançoların iyi gelmesi, satın almalar, Avrupa, ABD ve Asya merkezli savunma ve havacılık şirketlerinin hisseleri için destekleyici unsur oldu

(Burhan Sansarlıoğlu/İstanbul)

6- Savunmada kıtaları aşan ihracat başarısı ödül getirdi

- Savunma, havacılık ve uzay sanayisine yönelik çözümleriyle ABD başta olmak üzere bir dizi ülkeye yönelik ihracat başarılarına imza atan Repkon, "En Göze Çarpan İhracat Başarısı Yapan Savunma Sanayi Firması" ödülüne uzandı

- Repkon, yaptığı yatırımlarla dünyada, şirket ve ülkelere metal aksam, dolum ve patlayıcı tesisleri üretip hatlar teslim eden tek firma haline geldi

(Göksel Yıldırım/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- Geçen yıl küresel elektrik ihtiyacının yüzde 9'u nükleer enerjiden karşılandı

- 2023'te nükleer enerjiden elektrik üretimi performansı "mükemmel" olarak nitelendirildi

- Nükleer enerji, elektrik tedarikinde ve sürekliliğinde en güvenilir kaynak olarak değerlendiriliyor

(Gülşen Çağatay/Ankara)

8- Kahverengi kokarcayla mücadele için 207 bin "samuray arısı" salımı yapıldı

- Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen "Kahverengi Kokarca İle Mücadele Seferberliği" kapsamında, mekanik, biyoteknik, biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanıyor

- 81 ili kapsayacak şekilde kimyasal mücadele için önlem amacıyla tavsiye ilaç listeleri de oluşturuldu

(Mustafa Çalkaya/Ankara)

9- Türkiye stratejik konumuyla uluslararası yatırımlar için oldukça cazip bir profil çiziyor

- Kearney Orta Doğu ve Afrika Bölge Başkanı Mauricio Zuazua:

- "Türkiye küresel değer zincirlerindeki avantajları ve Avrupa'ya yakınlığı nedeniyle Hindistan, Rusya, GCC ve Çin'den uluslararası doğrudan yatırım çekmekte. Bu, Türkiye'nin benzersiz stratejik konumu ve büyüyen ekonomisi sayesinde devam edecek"

- "Türkiye'deki pazarın temelleri güçlü ve yüksek büyüme potansiyeli gösteriyor"

(Emirhan Yılmaz/İstanbul)

10- İTÜ'nün "İstikbal" isimli hibrit motorlu roketi başarıyla fırlatıldı

- Pars Roket Takımının kendi imkanlarıyla tasarlayıp geliştirdiği hibrit motorlu roketi Aksaray Hisar Atış Alanı'nda yapılan fırlatma testini geçti

- İTÜ Pars Roket Takımı Kaptanı Sudenaz Sofuoğlu: "Bu motorumuz yaklaşık 9 bin feete ulaşacak şekilde tasarlandı. Hedeflerimiz, 30 bin feete gidebilen bir motor tasarlayarak roketin ve motorun tüm süreçlerini bizzat atölyemizde gerçekleştirmek"

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

11- Elektronik atıkların geri dönüşümü için etkili toplama mekanizmaları gerekiyor

- TOBB Türkiye Atık ve Geri Dönüşüm Sanayi Meclisi Üyesi Ufuk Işık:

- "Elektronik atıkların toplanması için güçlü altyapılar hazırlamak, yasal düzenlemeleri sıkılaştırılmak ve geri dönüşüm sisteminin finansal mekanizmasını doğru oluşturmak gerekiyor"

- "Sektör, daha fazla toplama merkezinin kurulmasını, geri dönüşüm tesislerinin modernize edilmesini ve halkın bu konuda bilgilendirilmesini bekliyor"

(Seda Tolmaç/Ankara)

12- "Gladyatörler kenti" Stratonikeia'nın 2 bin 200 yıllık spor okulu ayağa kaldırılıyor

- Muğla'nın Yatağan ilçesindeki dünyanın en büyük mermer antik şehri olarak bilinen Stratonikeia'nın "gymnasium"unda Geleceğe Miras Projesi kapsamında çalışma yapılıyor

- Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt: "Gymnasium sadece Stratonikeia'nın değil antik dönemin en büyük yapılardan birisi ve büyük bir öneme sahip"

(Durmuş Genç/Muğla) (Fotoğraflı-Görüntülü)

13- Artan elektronik atık yükü insan sağlığını ve çevreyi tehdit ediyor

- Dünya genelinde 2010'da 34 milyar kilogram elektronik atık ortaya çıkarken bu rakam 2022'de kişi başına yaklaşık 7,8 kilogram elektronik atığa denk gelen 62 milyar kilograma yükseldi

- Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı: "Elektronik atıkların doğaya bıraktığı kirlilik çevresel sürdürülebilirlik açısından ciddi bir problem oluşturuyor. Elektronik atıkların doğru şekilde yönetilmesi bu kirliliğin önlenmesi açısından önem taşıyor çünkü bu bileşikler biyolojik olarak parçalanmıyor, çevrede, toprakta, havada, suda, canlılarda, dokuda birikme özellikleri de var"

(Yeşim Yüksel/İstanbul)

14- Adanalı şalgamcılar Uluslararası Lezzet Festivali için stoklarını artırdı

- Kentte bu yıl 8'incisi 17-20 Ekim'de "Kökleriyle Adana" temasıyla düzenlenecek Uluslararası Adana Lezzet Festivali'nde şalgam suyunu tanıtacak üreticiler, hazırlıklarını tamamladı

- Şalgam Üreticileri Derneği Başkanı Selahiddin Nas: "Geçen sene festivalde 500 bin şişe şalgam suyu tüketildi. Bu yıl esnaf ve ziyaretçi sayısının artacak olmasından dolayı 700-800 bin şişe satmayı hedefliyoruz"

(Nurşin Mağın/Adana) (Fotoğraflı-Görüntülü)

15- Günlük temizlenmeyen su mataraları enfeksiyon riski taşıyor

- Prof. Dr. Eda Kepenekli: "Önemli olan mataraların düzenli temizlenmesi. Bazen unutabiliyoruz, atlayabiliyoruz, ne kadar önemli olduğunu fark etmeyebiliyoruz ama mataraların günlük olarak yıkanması çok önemli"

- Prof. Dr. Kamil Özdil: "Plastik mataralar Amerika'da FDA (ABD Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından yasaklandı. Bunun ilk yüzeyinden suya karışan plastik içerikleri özellikle mikro plastikler, BPA denilen bir madde hormonal bozukluklara ve kanserlere yol açabiliyor. Buna dikkat etmemiz lazım"

(Mikail Bıyıklı/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

16- TFF Başkan Vekili Ceyhun Kazancı'nın İzlanda'da ilk galibiyete inancı tam

- "İnşallah 3 puanı alıp Uluslar Ligi’nde liderlik için önemli bir adım atma niyetindeyiz. Maçın favorisi kesinlikle biziz. Geçmişte olumsuz bir istatistik var ama bazen böyle istatistikler ekstra motivasyon sağlayabilir"

- "Hepimizin tek odaklandığı nokta 2026 Dünya Kupası. Dünya Kupası’nı düşündükçe çok heyecanlanıyoruz"

- "Neden bizim kanımızdan olan insanlar başka milli takımlarda oynasın?"

(Hilmi Sever/Rejkjavik) (Fotoğraflı-Görüntülü)

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }