DEĞER kaleme almış olduğu yazısında zorunlu hizmet kapsamından çıkan okuldaki öğretmenlerin durumunu aşağıdaki şekilde gösterdi.

Öğretmenlerin görev yaptığı okulları her zaman aynı hizmet bölge ve alanında kalmayabiliyor. Bazen bazı zorunlu hizmet sayılan okullar yapılan değerlendirilmeler sonrası zorunlu hizmet kapsamından çıkabiliyor iken bazen de tam tersi zorunlu hizmet sayılmayan okul zorunlu hizmet kapsamına alınabiliyor.Bu değişiklik sonrası ise öğretmenlerin aklına çalıştığı okul zorunlu hizmet kapsamından çıkarıldıktan sonra öğretmenlerin aklına görev yaptığı sürelerin zorunlu hizmet süresinden sayılıp sayılamayacağı sorusu geliyor.


Peki öğretmenin çalıştığı zorunlu hizmet kapsamındaki okul zorunlu hizmet kapsamından çıkarılırsa bundan sonraki görevleri zorunlu hizmet süresinden sayılır mı yoksa zorunlu hizmet kapsamından çıktığı için zorunlu hizmet süresinden sayılmaz mı?


Bildiğimiz üzere her bir okul, hangi bölgede olursa olsun hizmet alanının sayısal değerine göre öğretmenin görev yaptığı süresi bakımından zorunlu hizmet kapsamında sayılır veya sayılmaz.

Yani tüm Türkiye'deki okullar 1 ila 6 arasında hizmet alanına göre sınıflandırılır. Eğer okulun hizmet alanı 4 veya daha üstü değere sahip ise ( 4.-5.-6. Hizmet alanı) öğretmenlerin bu okulda geçirdiği görev süreleri zorunlu hizmet sürelerden sayılmaktadır.

Şunu da belirtmem gerekir ki okulların hizmet alanları her zaman aynı hizmet alanında kalmayabiliyor. Eğitim kurumun yani okullarin bulunduğu yerin nüfusu, coğrafi konumu, sosyo-ekonomik yönden gelişmişlik düzeyi, sağlık ve ulaşım şartları gibi unsurları değiştikçe hizmet alanları da değişmekte ve  dolayısıyla da zorunlu hizmet sayılmaması da almış olduğu yeni hizmet alanı değerine göre  değişmektedir.


Bu yüzden bir okulun hangi şartlara göre zorunlu hizmet kapsamında değerlendirildiği konusuna bakabilmek için 17 Nisan 2015 gün ve 29329 sayılı resmi gazetede yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarının belirlenmesi” başlığı olan 39. Maddesine bakmamız lazım. Buradaki hükümlere göre öğretmen ihtiyacı ve çalışma şartlarındaki değişmeler çerçevesinde zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumları (4.-5.-6.hizmet alanı ), kapsama alındıkları tarihten itibaren her üç yılda yapılacak değerlendirmeye göre yeniden belirlenebilir ve belirli şartların iyileşmesinden kaynaklı olarak zorunlu hizmet alanından çıkabilmektedirler(1.-2.3.hizmet alanına alınabilmektedirler).Ayrıca çeşitli nedenlere bağlı olarak yeni açılan ya da dönüştürülen eğitim kurumları ile bulundukları yerleşim yerinin idari bağlılığının değişmesi ve benzeri nedenlerle hizmet alanının yeniden belirlenmesi gereken eğitim kurumları her yıl valiliklerin kasım ayı içinde yapacakları teklifler doğrultusunda aralık ayı içinde Bakanlıkça değerlendirilir ve Tebliğler Dergisinde yayımlanır.
Kısacası her yıl Aralık ayı sonrası genellikle Şubat ayı tebliğler dergisinde hizmet alanları değişen okulların listesi yayınlanabilir ve bu kapsamda bazı okullar zorunlu hizmet sayılırken zorunlu hizmet kapsamından çıkabilir,bazı okullar ise zorunlu hizmet kapsamında değilken zorunlu hizmet kapsamına alınabilir.Fakat burada akıllara takılan soru ise bu değişiklik sonrası o anda hizmet alanı değişen okulda görev yapan öğretmenin hizmet süresinin zorunlu hizmet süresi bakımından  nasıl değerlendireceğidir.


Bu kapsamda öğretmenlerin merak ettiği iki sorudan biri zorunlu hizmet sayılan okulu Zorunlu hizmet kapsamından çıkarsa öğretmenin bundan sonra yaptığı görev sürelerinin zorunlu hizmet kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği olmaktadır.


Okulu zorunlu hizmet kapsamından çıkarılan öğretmenin bundan sonraki çalıştığı süreler zorunlu hizmetten sayılmaya devam eder mi?

Öğretmenin  atandığı zorunlu hizmet yükümlülüğü öngörülen okulun (4.-5.-6.hizmet alanı) daha sonraki değerlendirmeler sonucunda zorunlu hizmet kapsamından çıkarılmasının cevabı ise 17 Nisan’da yayınlanan MEB Öğretmen Atama Yer Değiştirme yönetmeliğinin “Zorunlu çalışma süresinden sayılacak süreler” başlığı 46. Maddenin “c”  bendinde bulunmakta.Bu hüküm kapsamında zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamında bulunan eğitim kurumlarında(4.-5.-6.hizmet alanı) görev yapmakta iken, bu eğitim kurumlarının zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamından çıkarılmasından(1.-2.-3. Hizmet alanı) sonra da görev yapmaya devam eden öğretmenlerin bu eğitim kurumlarında geçen hizmet sürelerinin tamamı zorunlu hizmet süresinden sayılır.


Dolayısıyla eğer öğretmen okulu zorunlu hizmet kapsamında iken atanırsa bu kurumlarda görev yaptıkları sürece bu kurumlarda geçirmiş oldukları hizmet süreleri zorunlu çalışma süresinden sayılır.Yani her ne kadar okul zorunlu hizmet dışına alınsa da haksızlık oluşmaması için o tarihte okulda görev yapan öğretmenlerin;o okuldaki görevleri devam ettiği sürece eski duruma göre değerlendirilmeye devam eder ve yaptığı hizmet süresi zorunlu hizmet süresi olarak hesaplanır.Burada önemli olan kısas önceden sahip olduğu özlük hakkın kaybolmayarak aynen devam etmesidir.Fakat zorunlu hizmet kapsamından çıkarıldığı tarihten sonra atanan öğretmenin çalıştığı süreler ise  en son sahip olduğu hizmet alanına göre değerlendirilir.Yani önceden atanan öğretmenin çalıştığı süre okulu zorunlu hizmet kapsamından çıkarılsa dahi aynen zorunlu hizmet süresinden sayılırken daha sonra atanan öğretmenin çalıştığı süreler en güncel hizmet alanı olarak değerlendirilir ve zorunlu hizmet süresinden sayılmaz.
Örnek : 1. Hizmet bölgesi 4. Hizmet Alanı(zorunlu hizmet sayılan) olan Muğla ili Milas ilçesinde bulunan Ortaköy ortaokuluna atanmış öğretmenin her üç yılda yapılacak değerlendirmeye göre hizmet alanı yeniden belirlenen okulunun zorunlu hizmet kapsamından çıkarılması ile (1.-2.-3. Hizmet alanına alınması) bu tarihten sonraki görevi de zorunlu hizmet süresinden sayılır.O okulda kaldığı sürenin tamamı zorunlu hizmet olarak hesaba katılır.Fakat bu tarihten sonra atanan öğretmenin görevi ise yeni hali ile değerlendirilerek zorunlu hizmet olarak hesaplanmaz.