9 Eylül'de başlayacak olan yeni eğitim öğretim yılından itibaren Türkiye genelinde okullarda çevreye duyarlı uygulamalar hayata geçirilerek "yeşil bayrak" ile tescil edilecek. Enerji verimliliğini artırmak, kaynakları verimli kullanmak ve çevre bilincini geliştirmek amacıyla başlatılacak olan bu projeyle, okullarda sürdürülebilir bir çevre yönetimi anlayışı benimsenmesi hedefleniyor.

Çevre Bilinci Oluşturmak İçin Yeşil Bayrak Projesi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yürütülen bu proje kapsamında, okullarda atık üretimini azaltmak, ileri ve geri dönüşümü teşvik etmek ve çevreye duyarlılık oluşturmak gibi temel hedefler doğrultusunda bir dizi uygulama başlatılacak. Geçen eğitim öğretim yılında başlatılan "Sürdürülebilir Yaşam İçin Eğitim Projesi" ile 81 ilde öğretmenlere eğitici eğitimleri verildi. Bu eğitimi alan öğretmenlerin kendi illerindeki öğretmenlere eğitim vererek, projeyi okullarında uygulamaları sağlanacak.

MEB, çevre bilincinin geliştirilmesi amacıyla Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) ile de iş birliği yaptı. Bu iş birliği çerçevesinde Minik TEMA, Yavru TEMA ve Ortaokul TEMA Doğa Eğitim Programları ile Evimiz Dünya, Ağaç Kardeşliği, İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık ile Su Kardeşliği projeleri yürütüldü. Bu projeler kapsamında binlerce öğrenciye doğa eğitimi verildi.

Öğrencilere Çevre Eğitimi

Özellikle İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık Projesi ile 27 ilde ortaokul kademesindeki 2 bin 699 öğrenciye, Ağaç Kardeşliği Projesi ile de 51 ilde 9 bin 622 öğrenciye ulaşılarak çeşitli eğitimler verildi ve uygulamalar tamamlandı. Doğa Öncüleri Projesi İş Birliği Anlaşması çerçevesinde ise Doğa Öncüleri Gençlik Programına dâhil olan öğrenciler, yenilikçi ve dönüştürücü projeler üreterek bu projeleri yerelde uygulama imkânı buldu.

Bu projelerde öğrenciler, "yaban hayatı koruyucuları", "su melekleri", "plastik avcıları", "gıda savaşçıları" ve "karbon tutucuları" gibi topluluklar oluşturdu. Her topluluk, çevresel farkındalığı artırmak amacıyla farklı alanlarda çalışmalar gerçekleştirdi. Protokol kapsamında ayrıca, Hayat Holding ile imzalanan "Hayata İyi Bakarız: Ekolojik Okuryazarlık Projesi İş Birliği Protokolü" ile öğrencilerin sürdürülebilir bir dünya hikâyesi üretmelerine yönelik çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalarda okul ve sınıf oyunları, görsel videolar ve düşündürücü etkinlikler yer aldı.

Yeni Eğitim Öğretim Yılında Sürdürülebilirlik Ön Planda

2024-2025 eğitim öğretim yılında yürütülecek faaliyetlere ilişkin yayımlanan genelge doğrultusunda, iklim değişikliği ve çevre sorunlarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla okullarda sürdürülebilirlik eğitimi ve uygulamalarının yaygınlaştırılmasına ağırlık verilecek. Bu kapsamda, okulların enerji verimliliğini artırmak, kamu kaynaklarını verimli kullanmak, çevreci okullar geliştirmek, gereksiz enerji tüketimini azaltmak gibi faaliyetler "yeşil bayrak" projesi ile tescil edilecek.

MEB Dersler İçin Yeni Nesil Ölçme Araçlarını Yayımladı MEB Dersler İçin Yeni Nesil Ölçme Araçlarını Yayımladı

Okullarda Gerçekleştirilecek Uygulamalar

Yeni eğitim öğretim yılında, okullarda bir dizi çevre odaklı çalışma yürütülecek. Okullar, enerji tüketimini etkin kullanmaya ve yenilenebilir enerji kaynaklarına teşvik edilecek, enerji tüketimlerinin aktif takibi yapılacak. Ayrıca, su tasarrufu, atık yönetimi, çevre bilinci ile ilgili eğitimler verilecek ve sosyal medya üzerinden farkındalık çalışmaları yürütülecek.

Okul bahçelerinin daha çevreci bir görünüme kavuşması için çalışmalar yapılacak. Öğrencilerin doğaya olan ilgisini artırmak amacıyla hayvan sevgisi, ağaç dikimi gibi projeler ele alınacak. Bu çalışmalarla öğrencilerde çevre bilincinin geliştirilmesi ve doğaya saygı duyan bireyler yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Öğrencilerin Aktif Katılımı

Yeni uygulamalar kapsamında, okullarda öğrenim gören öğrenciler çevreci faaliyetlerde aktif olarak yer alacak. Özellikle, ilkokula ve ortaokula yeni başlayan öğrencilerin belirlenen alanlarda ağaç dikim çalışmaları gerçekleştirmesi sağlanacak. Öğrenciler, dikilen ağaçların bakımını ve takibini üstlenecek, bu sayede doğayla olan bağlarını güçlendirecekler.

Okullarda yürütülen bu faaliyetler yakından takip edilecek ve çalışmalarında başarılı olan okullar "yeşil bayrak" ile tescil edilecek. Yeşil bayrak alan okullar, çevre bilinci konusunda örnek teşkil edecek ve bu uygulama, Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.