Türkiye'de mesleki eğitimdeki öğrencilere ödenen asgari ücretin yarısı 4 bin 250 TL'nin yarısını bile patronların devlete ödettirdiğini söyleyen Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, mesleki eğitimdeki çarpıklıkları Sözcü'ye anlattı.

  • “İktidar, öğrenci ve öğretmenleri ucuz işçi görüp, okulları fabrikaya çevirdi” diyen Özbay, “MESEM ve meslek liseleri aracılığıyla, mesleki eğitimi bizzat Milli Eğitim Bakanlığı'nın bizzat kendisi bozdu. Meslek lisesi öğrencileri ucuz iş gücü, öğretmenler ustabaşı görülüp, piyasa talebine göre zorla çalıştırılıyor. Öğrenciler ucuz işçi görülüp, okullar fabrikaya çevrildi” diyen Özbay sözlerini şu şekilde sürdürdü:
  • “AKP, cumhuriyetin en önemli kazanımı, yoksulların çocuklarının eğitimle kalkınma, umudunu çaldı. Atatürk'ün, ‘Kimsesizlerin kimsesi' dediği cumhuriyet tarihinde, yoksul çocuklar hiç bu dönem kadar kimsesiz ve çaresiz oarak kalmadı. Toplumsal sınıf farkını eğitimle ortadan kaldırmak yerine, toplumun çok büyük bir kesimine bu eğitimle, ‘Fakirsin sen, fakir kal' denildi.”
  • “Pandemide maske, depremde çadır, mobilya üretmek için seferber edilen meslek liseleri, MEB'in kara deliklerini kapatmaya devam ediyor. Meslek liselerinde, mesleki eğitim yok. Öğretmen ve öğrenciler, yemek malzemesi taşıyıp, yıkayıp, paketleyip, pişirip, bulaşık yıkıyor. Öğrencilere, kasiyer, komi, garsonluk, temizlikçilik, tezgahtarlık yaptırılarak, diploma veriliyor.”
  • “Bu ağır çalışmaya karşılık üstelik, asgari ücretin yarısı 4 bin 250 lira olan maaşın yarısı, 2 bin 125 lirayı devlet karşılıyor. Bu sistem, patronlara asgari ücretin yüzde 50'sinin yüzde 50'si düşük rakama ucuz iş gücü sağlıyor. Meslek liseleri bir memleket meselesi değil, patronların ucuz iş gücü meselesidir.”

Patates soğan soyana diploma
“Örneğin; meslek lisesi gıda bölümündeki öğrenciye, dünya mutfağı öğretilmiyor. Öğrencileri soğan, patates soydurarak, mezun ediyorlar. Bakan da okulları, ‘Zorunlu imalathane' görüyor. Seçim öncesi müjde gibi sunulan ücretsiz yemekleri de, meslek liselerine yine zorla yaptırmaya devam ediyorlar. Öğrencileri işçi, öğretmenleri ustabaşı gibi görüyorlar.”

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hedefi: 3.5 milyar lira gelir!
Milli Eğitim Bakanlığı; meslek liselerinden 2023 yılının ilk 3 ayında 932 milyon lira kazandı. Öğrencilere gelirden 48 milyon lira pay düştü. Yıl sonuna kadar, 3.5 milyar lira gelir hedeflendi.
(Sözcü)