Mülakat sürecini anlatan mağdurlar; komisyonlar arası puan farklılıkları sebebiyle kontenjan dışı bırakıldıklarını, yaşadıkları mağduriyetlerin bir an önce giderilmesini talep ediyorlar.
***
Bölüm 3. sü olarak yüksek onur belgesiyle mezun olan, Matematik Öğretmenliğinden Tezli Yüksek Lisans yapan, girdiği KPSS’de alanında Türkiye 153. olduğu halde mülakat ile kontenjan dışı bırakıldığını belirten şehit yakını/depremzede İlayda T. yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı.
***
“Merhaba İsmim İlayda T. İlköğretim matematik öğretmenliğini bölüm üçüncülüğü ile ve 3.58 ortalama yapıp yüksek onur alarak mezun oldum. Şu an matematik eğitiminden tezli yüksek lisans yapıyorum. 9 kişilik ailenin en büyük çocuğuyum. Babam ve annem hepimizin okuması için çok çaba sarf etti. Ben ailemin kalabalık olmasına rağmen o seste eğitim hayatım boyunca ders yapmaya çalıştım. Annem ev işi çok az yaptırırdı bileğinizde altın bilezik olsun derdi. 6 Şubat depreminden etkilendik, kuzenim ve birçok akrabamızı depremde kaybettik. Evlere giremediğimiz için iş yerinde beş aile olarak iki ay kaldık. Ben zor şartlarda atanacağım umuduyla ders çalıştım. 2023 kpss sınavında 86.01 alarak Türkiye 153. oldum. Derece yapmış olmama ailem çok mutlu oldu ve kardeşlerime beni örnek gösterdi. Babaannem ve dedem ile hayaller kurduk. Her yanlarına gittiğimde atandın mı diye sordu? Ben ise atanacağım merak etmeyin diyordum. Babaannem ve dedem şehit anne babasıdır. Amcam Astsubay iken şehit olmuştur. Biz böyle hayaller kurarken 1.5 yıl geçti ve hala atamamız yapılmadı. En kötüsü ise babaannem 16 Temmuz 2024 de vefat etti. Babaannem şehit annesi olduğu için cenazesine asker evlatları geldi bir sürü… devletimizin bizi yarı yolda bırakmayacağını burada görmüştüm. Dedem ise Parkinson hastalığından kaynaklı düşüp kafasını vurdu ve şu an yoğun bakımda…
2022 yılında mülakatın kalkacağı söylendi ki zaten öğretmenlik mülakatları sadece yuvarlama şeklindeydi. Kontenjanın içinde olan kesin atanmış oluyordu. Biz sınava girdikten ve sınav sonuçları açıklandıktan sonra mülakat gibi mülakat yapılacağını Sayın Yusuf Tekin söyledi. Ben korkmadım çünkü ücretli öğretmenlik yapmış, özelde çalışmış biri olarak ve en önemlisi emeğimin karşılığını bu zamana kadar almıştım. Ders planlarını el yazısıyla tek tek A4’e yazdım. Tam 54 tane hepsine çalıştım. Gaziantep’te mülakata girdim. Çok güzel geçti ve 35 dk boyunca ders anlattım. Komisyon tebrik etti ve hayırlı olsun dedi. Mülakatıma 88.6 verildi. Yani +2.6 puan bu puanı gördüğümde çok sevindim çünkü iyi bir puandı. Fakat beni kontenjanda tutamadı .Kontenjan 174 iken yeni sıralamam 153 ten 194 e geriledi.Kontenjan dışı öğretmen adaylarına İzmir,Balıkesir,Eskişehir,
Ben dedemin yanına hastaneye gidemiyorum atandın mı diye sorar ve onu hayal kırıklığına uğratırım diye. Ama babaannemin mezarına gittim ağladım atanamadım dedim belki de yanlış yaptım onu da üzmemeliydim…
Ben ilk defa emeklerimin karşılığını alamadım. En büyük olarak ben kardeşlerime örnek gösterilirken şimdi kardeşlerim ders çalışmak istemiyor. İlayda ablam çok çalıştı emeklerinin karşılığını alamadı diyor. Kardeşlerim; H. hakimlik savcılık sınavına çalışmak , N. Müzik öğretmenliğini bitirmek, Z üniversite sınavına hazırlanmak , üçüz kardeşlerim olan M. D. D. ise lgs sınavına hazırlanmak için motivasyon bulamıyor ve çalışmak içlerinden gelmiyor.
Benim suçum neydi ?
Çok ders çalışmak mı , derece yapmak mı , hayal kurmak mı , yüksek veren komisyona denk gelmemek mi ?
Ben bu zamana kadar devletime güvendim ve hala güveniyorum. Bizi bu şekilde mağdur edeceklerini zannetmiyorum. Ek yerleştirme ile haksız yere kontenjan dışına çıkan öğretmenlerine emeğinin karşılığını vereceğini biliyorum.
Sayın Cumhurbaşkanıma sesleniyorum. Hakkımızı yedirtmeyeceğini biliyor bu vatanın evlatlarına emeğinin karşılığını vermesini dört gözle bekliyorum…”
***
Komisyonlar arası puan adaletsizliği ile kontenjan dışı kaldığını belirten diğer öğretmenimiz ise yaşadığı şu süreci şu sözlerle anlattı.
***
“Türk Dili ve Edebiyatı öğretmen adayı olarak 2023 KPSS puanım ile 687. Oldum. İstanbul/Kadıköy’de girdiğim mülakatta 84.33 puan aldım. KPSS ve mülakat puan ortalaması ile 882. Sıraya geriledim. KPSS puanım ile kontenjan içindeyken adaletsiz bir şekilde yapılan mülakat yüzünden kontenjan dışına çıkarıldım. İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi illerde mülakat puanları yuvarlama ya da +1 +2 olurken İzmir, Ankara, Erzurum gibi bazı illerde +9, 10…+16 puanlara kadar adaylara puan verilmişken bize yapılan bu adaletsizliği asla kabul etmiyorum. Mülakatım kötü geçmedi. Öğretmen vasıflarına sahibim. Ben farklı illerdeki verilen yüksek puanlar yüzünden elendim. Öğretmen vasıflarına sahip olamadığımdan değil. Bu puan farkları yüzünden mağdur edildim. Bir buçuk yıl atama için bekletildik ayrıca Bakan Yusuf Tekin 2023 KPSS ile kontenjanda olanlar 2024 KPSS ye başvurmalarına gerek yok dediği için 2024 KPSS ye giriş için başvurmadım. Her açıdan da mağdur edildim. Komisyonların verdiği puanların herhangi bir güvenirliği yok. Sorular objektif değil. Herkese farklı sorular soruluyor. Kimine kolay orta zor sorular gelebildiği için herhangi bir sorular arasında eşitlik yok. Ayrıca 3 soru ile yapılan 15 dakikalık mülakat görüşmesi benim atanıp atanmayacağımı ayırmamalı. Alanımda 40 bin kişi arasından 687. Olmuş bir öğretmen olarak hakkım olan geri istiyorum. Lütfen mağduriyetimizi bir an önce giderin. Saygılarımla gereğinin yapılmasını arz ederim.”
***
“Tarihin En Adaletsiz Eleme Sistemi; Mülakat” başlıklı köşe yazımda bunların olacağını, mülakatın hangi yöntem ile yapılırsa yapılsın mağduriyetlere sebebiyet vereceği hususunu defaatle belirtmiştim.
Öngörülenler maalesef gerçekleşti bu sebeple elenen öğretmenlere yasal düzenleme ile ek atama verilerek yaşanan mağduriyet bir an önce giderilmelidir.
Eğitimci Yazar Mehmet GÜLER