Memurlara seyyanen zam şoku, çok sayıda memur tam zam alamayacak

Memurlara Temmuz zammında seyyanen zam uygulaması yapıldı. TBMM'den geçim Resmi Gazete'de yayımlanan zam yürürlüğe girdi. ancak 8077 TL olarak söylenen seyyanen zamdan çok sayıda memur tam olarak yararlanamayacak. Peki seyyanen zam nedir ve hangi memurlar eksik seyyanen zam alacak? İşte detaylar.

Abone Ol

Hükumet memur maaşlarına enflasyon ve toplu sözleşme zammının üzerine ek olarak oransal zam yapmak yerine seyyanen zam yaptı. Bu uygulama sonrasında düşük maaş alanlara yüksek zam, yüksek maaş alanlara düşük zam uygulanarak memur maaş skalasındaki makas da daralmış oldu. Yani en düşük memur maaşı ile öğretmen, mühendis, müfettiş maaşları arasında çok fazla bir fark kalmadı. Ayrıca seyyanen zam ile birlikte maaş zammının emekli aylıklarına yansımasının önüne de geçildi. Memurlara yapılan seyyanen zam oranı kabaca 8 bin TL oldu. Ancak tüm memurlar seyyanen zamdan tam olarak yararlanamayacak ve çok sayıda memur seyyanen zammı eksik alacak. Peki seyyanen zam nedir ve hangi memurlar seyyanen zammı eksik alacak? İşte detaylar:

SEYYANEN ZAM NEDİR

"Seyyanen zam" terimi Türkçede genellikle fiyat artışlarını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. "Seyyanen" kelimesi, eşgüdümlü bir şekilde artış anlamına gelirken, "zam" ise fiyatların yükseltilmesi anlamına gelir. Dolayısıyla, "seyyanen zam" ifadesi, belirli bir mal veya hizmetin fiyatının genel olarak arttığı veya zam yapıldığı anlamına gelir.

Bu terim, özellikle ekonomi ve ticaret alanında kullanılır. Bir ürün veya hizmetin maliyetlerindeki artışlar, enflasyon, arz-talep dengesi, vergi düzenlemeleri veya diğer faktörler nedeniyle fiyat artışına yol açabilir. Bu durumda, "seyyanen zam" terimi kullanılarak genel bir fiyat artışı ifade edilir.

MEMUR MAAŞINA SEYYANEN ZAM

"Memur maaşına seyyanen zam" ifadesi, memurların maaşlarının genel olarak artırılması anlamına gelir. Türkiye'de, kamu sektöründe çalışan memurların maaşları, zaman zaman seyyanen zam adı verilen genel bir artışla güncellenir.

Seyyanen zam, genellikle enflasyonun etkilerini dengelemek veya yaşanan ekonomik koşullara ayak uydurmak amacıyla uygulanır. Ekonomik şartlar değiştikçe, fiyatlar yükselir ve yaşam maliyetleri artar. Bu durumda, memur maaşlarının satın alma gücünün korunması veya artırılması amacıyla seyyanen zam yapılabilir.

Seyyanen zam, tüm memur maaşlarını etkileyen genel bir artış olduğu için, farklı unvanlara veya görevlere göre farklı oranlarda uygulanabilir. Memurların maaşlarına yönelik seyyanen zam kararı, genellikle hükümetin veya yetkili kurumların belirlediği politika ve kararlar doğrultusunda gerçekleşir.

BEKAR MEMURLAR SEYYANEN ZAMMI TAM ALAMAYACAK

Hükumet bu doğrultuda memur maaşlarına yaklaşık 8 bin TL seyyanen zam yaptı. Ancak bu seyyanen zamdan bekar memurlar tam olarak yararlanamayacak. Çünkü en düşük memur maaşı hesaplamasında evli ve çocuklu memurlar baz alındı. Durum böyle olunca da bu karar bekar memurların 1500 TL eksik seyyanen maaş zammı almasına sebep oldu.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }