Temmuz memur maaş zam dönemi yaklaşırken memur maaşları büyük kesinti ile karşı karşıya. Temmuz memur maaşı ile birlikte 22 bin TL düzeyine çıkacak olan en düşük memur maaşı düzenleme yapılmazsa büyük kesinti sonrası zammın etkisini yaşayamayacak. İşte detaylar:
Türkiye'de memurların vergi dilimi, gelirlerine göre belirlenmektedir. Vergi dilimleri, yıllık gelir miktarına bağlı olarak farklılık gösterebilir. 2021 yılı bilgilerine dayanarak, Türkiye'deki memurlar için uygulanan vergi dilimleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Gelir Vergisi Dilimi:
70.000 TL geliri olan için % 15.
150.000 TL geliri olan için % 20.
550.000 TL geliri olan için % 27.
1.900.00 TL geliri olan için % 35.
1.900.00 TL'nin üzeri gelire sahip kişiler için % 40.Gelir Vergisi Kesinti Oranı:
Ayrıca, her ay memur maaşlarından belli bir oranda gelir vergisi kesintisi yapılır. Bu kesinti oranı, maaşın miktarına ve kişinin medeni durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, bekar bir memurun gelir vergisi kesintisi oranıyla evli ve çocuklu bir memurun kesinti oranı farklı olabilir.
Ancak vergi dilimleri ve kesinti oranları zaman zaman güncellenebilir, güncellemeler Maliye Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.
Gelir Vergisi Dilimleri Yeniden Gözden Geçirilmeli
2023 Temmuz ayında en düşük devlet memuru maaşı 22 bin liraya yükselecek. Bu zamların ardından gelir vergisi tarifesinde eğer bir değişiklik olmazsa, memurlar çok kısa bir sürede bir üst vergi dilimine girecek ve maaşlarından daha fazla kesinti yaşanacak.
Memur Maaşlarına Olası Yüksek Vergi Dilimi Tehlikesi
15 temmuz'da memurlar zamlı maaşını alacak. Bu nedenle devlet memurları için maaş artışı beklentisi de her geçen gün daha fazla yükseliyor. Hükumetin en yüksek devlet memuru maaşını 22 bin TL'ye yükseltme kararı beraberinde maaşlardan yüksek kesinti gibi beklenmedik bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Eğer bakanlık tarafından gelir vergisi tarifesinde değişiklik yapılmazsa, zam alan memurlar daha yüksek bir vergi dilimine girecek ve maaşlarından daha fazla kesinti yaşanacak.
Kamu İşçileri de Yüksek Vergiden Etkilenecek
Maaşlardan kesinti riskinden sadece memurlar değil, brüt maaşları yaklaşık 22 bin liraya çıkan devlet kurumlarında çalışan kamu işçileri de bu durumdan etkilenecek. Vergi dilimlerinin yükseltilmemesi durumunda, memurlar gibi işçilerin de aldıkları maaşın bir bölümü vergi olarak geri gidecek.
Sendika Başkanından Vergi Dilimi Güncellemesi Uyarısı
Birleşik Kamu İş sendikasına bağlı Büro İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, memur maaşlarında yapılacak olan artışla birlikte vergi dilimlerinin de yeniden düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaparak maaşların asgari ücret kadar olan bölümünün vergi dışı bırakıldığını hatırlattı. Başkan Hamzaçebi, geri kalan kısmın vergiye tabi olduğunu belirtiyor. Artışla birlikte maaşların hızla bir üst vergi dilimine gireceğini vurgulayan sendika başkanı, bu nedenle vergi dilimlerinin de ayarlanması gerektiğini söylüyor.
Maaş Zammı ile Vergi Dilimine Eşzamanlı Düzenleme Şart
Başkan Hamzaçebi, Meclis'e gelecek olan torba yasanın içerisinde mutlaka vergi dilimleriyle ilgili düzenlemelerin yer alması gerektiğine vurgu yapıyor. Vergi dilimlerinin artışa eşzamanlı olarak ayarlanmasının önemine değinen başkan, aksi takdirde memur ve kamu işçilerinin maaş artışının vergi kesintisiyle eriyeceğine dikkat çekiyor.