Memur maaş zammı ile ilgili olarak hükumet temsilcisi Bakan vedat Işıkhan'ın yaptığı zam teklifi memurlar tarafından kabul edilmedi. Sendikalar hükumetin düşük zam teklifi yaptığını ve bu zam oranını kabul etmeyeceğini beyan etti. 2024 yılı için %26 + %9 ve 2025 yılı için %6 + %5 zam teklifinin akabinde zammın revize edilmesi için açıklama geldi.
7. Toplu Sözleşme Görüşmelerine yetkili sendika olarak katılan Memur-Sen yaptığı 10 maddelik açıklama ile açıklama ile hükümetin, Toplu Sözleşme kapsamında dün sunduğu zam teklifini revize etmesi gerektiğini belirtti
Memur Sen Konfederasyonundan yapılan yazılı açıklamada, kamu işvereninin teklifini revize etmesinin gerekçelerine şu şekilde yer verildi.
KAMU İŞVERENİ TEKLİFİNİ NEDEN REVİZE ETMELİ?
- 1- TCMB 2023 yıl sonu tahminini %58, 2024 yılı için ise %33 olarak revize etmişti. 2024 Ocak ayında kamu görevlilerine “%25 enflasyon farkı verileceği” Kamu İşverenince hem tespit hem de ifade edildi.
- 2- Kamu işvereninin “Enflasyon Farkı” tespiti rasyonelken hem 2024 hem de 2025 yılı için artış teklifi; piyasa gerçeklerinden uzaktır.
- 3- Enflasyon farkını dikkate alan Kamu İşvereni, 2024 yılı için %33 ve 2025 yılı için %15 enflasyon tahminini göz ardı etmiş, beklenen enflasyon rakamları altında teklifte bulunmuştur. Bu bakımdan, Kamu İşverenin ifadeleri ya da dayanak oluşturduğu tespitleri çelişmektedir.
- 4- 2024 yılının Ocak ayında kamu görevlilerine "%25 enflasyon farkı verileceği" tespitinin özeti; kamu görevlileri için 2023 Temmuz-Aralık aylarında kayıpların artması ve alım güçlerinin azalması demektir.
- 5- "Enflasyon farkı ödemesi dahil" ifadesi hem gerekçe hem de açıklama olarak önemli bir terkip hatasıdır. Önemli bir artış oranı olarak gösterilen ve açıklanan teklif; reel alım gücü üzerinden değerlendirildiğinde gerçekleri yansıtmamaktadır.
- 6- Kamu işvereni tarafından ifade edilen “%25 enflasyon farkı alacak” ifadesi sadece ilgili makam tarafından bir iddia ya da tespit durumudur. Ekonomik verilerin kişiler ve kurumlar üzerinden açıkça tartışıldığı bugünlerde, 5 ay (Ağustos-Aralık) gibi önemli bir süreç içerisinde oluş(turul)ması beklenen enflasyon rakamlarının, tahmin olduğu unutulmamalıdır.
- 7- “Enflasyon Farkı” geçmişte kayıp oluştuğu anlamına gelmektedir. Enflasyon farkının; Kamu İşvereninin borcu, kamu görevlisinin alacağı olduğu unutulmamalıdır. Enflasyonu yenen maaş artışı için hükümet tarafından yasal düzenleme yapılarak vermek zorunda kalınan Refah Payı, Kamu İşvereninin de gündeminde olmalıdır.
- 8- Kamu İşvereni, toplamda iki yıl için %34 oranında teklifte bulunurken; sadece ekonomik değerleri, beklentileri ya da hedefleri ıskalamamış, aynı zaman da Türkiye'nin emeği önemseyen ve önceleyen tavrını da es geçmiştir.
- 9- Kamu işvereni, "sadece yüzdelik artış" olarak yaptığı açıklamada; toplu sözleşme masasını bir bütün, toplu sözleşme tekliflerini ise birbirini tamamlayıcı olarak görmeyip sadece genel artışa ilişkin teklif sunmuştur. Masanın gündemi ve 11 hizmet kolunun beklentisi; Memur Sen'in tamamlayıcı ve bütüncül tekliflerine karşılık teklif verilmesidir.
- 10- Kamu işvereni için bugün itibariyle 7 günlük süreç var. Bu süre, hem müzakerelerin devam etmesi hem hizmet kollarının karara bağlanması hem de zam teklifinin güncellenmesi için yeterlidir. Müzakere masası aynı özveri ve motivasyonla çalışmaya devam etmeli, başta hizmet kolları olmak üzere teklifler karara bağlanmalıdır.